Ако се опитвате да отслабнете, сте наясно колко е важно да броите калориите, които поемате през деня. Както количеството, така и качеството на храната имат отношение към това число. Всеки продукт има съответната калорийна стойност, начинът му на консумация също е от значение. Когато сте на мисия да намалите теглото си, се опитвате да създадете калориен дефицит, който се постига като приемате по-малко калории от тези, които изразходвате.
Калкулирането става като следите посочения брой на етикета на продукта. Големият въпрос обаче е дали веднъж сготвен, този брой калории се променя?
Да, променя се!
При готвене често добавяте мазнина и подправки, които също имат калории. Например 100 г сурови пилешки гърди съдържат 136 калории, но когато се пържат, калоричната стойност се увеличава до 312, а когато се изпекат – 220 калории.
Как да готвите диетично
Като за начало забравете за пържените храни. Не само, че не са здравословни, но и изискват добавянето на повече мазнина, което са стотици добавени калории.
Най-диетичният начин на приготвяне на храната е варенето. Там обаче трябва да внимавате с количеството сол, което употребявате, както и с други допълнителни подправки (като бульони и сосове например), които също се отразяват на крайния калориен прием.
Също така внимавайте да не преготвяте храната – при преваряване и преизпичане продуктите губят своите полезни свойства. Губят и допълнително течности и фибри и стават по-трудни за смилане.



                    
                                
                                
                                








                            
                            
                            
                        
                        
                        
            
                                AI променя онлайн срещите, "сватовниците" вече са роботи                            
                                Еврото е стратегически избор и България е готово, заяви Желязков                            
                                Тръмп към Нетаняху: Пуснете чуждестранните журналисти в Ивицата Газа                            
                                Рецепта по турски: Гевреци със сусам (Симид)                            
            
                                Бобровата луна: Най-близката суперлуна за 2025 г. ще озари небето тази седмица                            
                                Blue Origin проведе успешен тест на ракетата New Glenn                            
                                Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума                            
                                Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен                            
            
                                Историческо! Левски влиза във Вечното дерби с ЦСКА с невиждана преднина                            
                                Зума каза тежката си дума за прекратеното пловдивско дерби                            
                                Звезда на Левски ще играе на голям турнир                            
                                Ключово решение в Левски                            
            
                                Георги Господинов и Георги Мишев са носители на награда „Перото“                            
                                30-дневно предизвикателство за по-добър живот                            
                                Дневен хороскоп за 4 ноември, вторник                            
                                „Мрак след разсъмване“ от Александра Маринина                            
            
                                Мозаицизъм – когато не всички клетки носят мутацията                            
                                Нов медикамент за лечние на риносинузит получава одобрение в САЩ и ЕС                            
                                Инхибитори на дипептидил пептидаза-4 – имат ефекти отвъд контрола на кръвната захар                            
                                Как се формира биологичният ни часовник?                            
            
				    
      Остави коментар