IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисковъглехидратна диета: Грешките, които правят начинаещите

24 юни 2020 16 30

Мазнините и фибрите са важна част от менюто

IStockphoto

Нисковъглехидратната диета е един от най-ефективните начини за сваляне на излишните килограми и поддържане на здравословно тегло. При нея се елиминират храни, с които всеки от нас преяжда – хляб, сладко, газирани напитки, картофи, ориз. Така с понижаване количеството на въглехидратите кръвната захар влиза в норма и човек се чувства сит.

Много хора смятат, че кетото е единствената нисковъглехидратна диета, но освен нея има и много други, които могат да изпробват. Разликата между всяка една от тях е в количеството въглехидрати, протеини и мазнини, които се приемат.

Ако искате да минете на нисковъглехидратен режим, е добре да знаете, че въглехидратите трябва да съставляват 20% от количеството храна, която консумирате за деня. И за да се чувствате добре и същевременно да спазвате баланс, може да изберете между нисковъглехидратна високомазнинна диета (да ядете повече мазнини за сметка на въглехидрати) или нисковъглехидратна високобелтъчинна (да ядете повече белтъчини за сметка на въглехидратите).

Нисковъглехидратна диета – къде грешат всички начинаещи?

диета istock

Istock

Всяко начало е трудно. Крачката да започнете да се храните здравословно и да спортувате не е лесна, но след нея има още много, които да минете, за да може накрая да се похвалите с добър резултат. Основното, което правят повечето начинаещи, е да започнат да се хранят по режима на техни познати, без да отделят време за по-сериозно проучване и планиране според нуждите на организма. Това може да доведе до липса на някои полезни вещества, от които има нужда тялото.

#1. Твърде малко въглехидрати за начало

В никакъв случай не бива да се отказвате напълно от въглехидратите. Това е основната грешка, която правят доста хора, започвайки режима. Смятат, че ако не ядат въобще високовъглехидратни храни, ще отслабнат по-лесно. А всъщност трябва да изключат постепенно хляба, картофите, ориза, сладкишите и други храни, като за сметка на тях приемат повече макронутриенти като протеини, мазнини, фибри и други.

Ако спрете изцяло въглехидратите, може много лесно да се разболеете или да се откажете от вашите планове за идеална фигура. За да се чувствате добре и да имате енергия, всичко трябва да стане плавно.

#2. Прекаляване с позволените храни

Когато се стремите да ядете по-малко от 130 грама въглехидрати на ден, в един момент може да прекалите с позволените храни и да погълнете повече протеини, фибри, мазнини и други. Това също е грешка, която правят много хора, започващи диетата.

Така например млечните продукти съдържат доста калций, който ви е необходим за костите, но в една чаша мляко има между 10 и 15 грама въглехидрати. Същото се отнася и за някои сирена и кашкавали.

Прекаляването с месото също носи негативни последици, защото някои видове са по-висококалорични. В дните, в които спортувате и имате по-голямо физическо натоварване, може да консумирате повече протеини, например, но в останалите да следвате хранителната пирамида, която ви показва кои продукти колко хранителни вещества съдържат.

нисковъглехидратна пица,

IStock

#3. Пропускане на зеленчуците

Има хора, които споделят, че не се чувстват достатъчно енергични, когато ядат по-малко въглехидрати. Но не знаят, че понякога това се дължи на пропускането на зеленчуците, които са пълни с витамини и минерали.

В много плодове и зеленчуци има фибри, които засищат и насърчават загубата на килограми. Те трябва да присъстват в менюто ви всеки ден.

#4. Избягване/ намаляване на мазнините

Ако избягвате мазнините или намалите количеството им, ефектът от диетата се губи. Все пак вместо захари, тялото използва тях, за да има тонус и да се чувства добре.

Включването на здравословни мазнини е ключов компонент на балансираната нисковъглехидратна диета. Когато те липсват, работата на мозъка се забавя.

В случай, че сте на диетата и вечно сте гладни и раздразнени, концентрирате се по-трудно, то това е знак, че грешите в приема на мазнини и ви трябват повече.

Авокадо, зехтин, някои ядки, някои видове риба, както и месо от пасищни животни, са най-добрите източници на здравословни мазнини.

авокадо -

IStock

#5. Пренебрегване ползите от фибрите

Яденето на пресни плодове и зеленчуци ще ви помогне да приемате достатъчно фибри, което от своя страна е важно за метаболитната система. Ако не го правите, тя няма да се подобри и вие ще имате проблеми със стомаха, които ще ви накарат да спрете нисковъглехидратната диета.

Бобът, например, е отличен източник на протеини и фибри, но той не е позволен във всички режими с по-малко количество въглехидрати. Освен него, може да потърсите други източници на полезните влакна, които насърчават придвижването на храната по червата. Например лененото семе и чиата са добър избор.

#6. Липса на качествено плануване

Преди да започнете каквато и да е диета, е добре да се консултирате със специалист и да си направите план, който да следвате. Така например в някои дни количеството храна е съобразено с физическата активност на човек. Безсмислено е да се потите във фитнеса, ако след това прекалявате с яденето и не приемате каквото ви трябва!

Добре е в началото да си водите дневник. Например да записвате впечатленията си от кои храни се чувствате по-сит, когато изпитвате зверски глад и кога и по колко сте отслабнали. Така ще може да правите промени в движение и да видите кое е най-добро за вас и здравословното ви отслабване.

Планирането на менюто и дори носенето на храна от вкъщи в офиса, също не бива да се подценява. По този начин по-трудно ще „кръшнете от правия път“.

Този материал дава само насоки за нисковъглехидратната диета, но не може да замени един пълноценен разговор със специалист. Не забравяйте, че дори и да си позволите нещо от забранените храни, не бива да спирате с режима, а просто на другия ден да компенсирате с по-лека храна и така да продължите да го спазвате. С подходяща физическа активност и пиене на достатъчно вода, може да постигнете много по-добър резултат, стига да сте постоянни.

диета, нисковъглехидратна

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари