IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скарсдейл диета и кето диета – каква е разликата?

16 юни 2020 15 00

Вижте коя е по-полезна за организма

IStockphoto

Преди години д-р Хърман Тарноуър – известен кардиолог и основател на медицински център „Scarsdale“, разработва хранителен режим, с който неговите пациенти да отслабнат и подобрят здравословното си състояние. Той бързо набира популярност и започва да се изпълнява от все повече хора, които искат да се разделят с излишното тегло. Така се ражда „Скарсдейл“ диетата, с която за 14 дни човек може да влезе във форма и да стопи до 9 кг.

Въпросната диета прилича много на популярния кето режим, който много известни личности спазват през последните години. При нея съотношението на протеините, въглехидратите и мазнините трябва да се спазва точно, за да носи ефект. Освен това няма фаст – периодично гладуване.

Какво представлява Скарсдейл диетата?

Може да се каже, че тя е доста рестриктивен и нискокалоричен режим, който трябва да бъде с продължителност не повече от 2 седмици. Количеството на приеманите въглехидрати, протеини и мазнини се следи точно, за да може да се увеличи изгарянето на мазнините. Тяхното съотношение е 34,5% въглехидрати, 22,5% мазнини и 43% протеини. След като посоченият период изтече, човек трябва да се храни по така наречената схема за задържане на теглото, а не да се връща към нормалния си режим.

Диетата не позволява да се ядат – повече от 2 филии протеинов хляб дневно; захар и други десерти; картофи, спагети и други високовъглехидратни храни; млечни продукти с голям процент мазнини; всякакви консервирани меса; сосове и други с добавена захар. Приемът на алкохол е ограничен, като на ден може да се пие по 125 мл сухо бяло вино или 220 мл нискокалорична бира.

Какво представлява кето диетата?

кето -

IStock

Това е нисковъглехидратен режим, който същевременно е високомазнинен. Спазването му спомага за намаляване на килограмите, като вместо захар, тялото има друг източник на енергия – мазнините. Нарича се така, защото по време на него тялото отделя кетони – заради по-ниският прием на въглехидрати и умереното похапване на протеини. Те са много важни за тялото, защото „го зареждат с гориво“ за деня.

За да може тялото да гори повече, то не трябва да излиза от кетоза, а тя се поддържа най-добре с по-малко въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерен прием на протеини.

Хляб, захарни изделия, макарони и други тестени продукти, ориз, картофи и никакви храни, в които има нишесте, не бива да се консумират по време на режима. Най-просто казано, най-голям трябва да е процентът на калории, идващи от мазнини – 75.

Основната цел на кето режима е да подобри метаболизма. При него може да се прави и фастинг – периодично гладуване между храненията, което да е с различна продължителност. То може да е за деня, месеца или няколко пъти в годината.

Скарсдейл диета и кето – каква е разликата?

калории, диета,

IStock

Разглеждайки основните принципи на Скарсдейл диетата и кетогенната, сигурно ви прави впечатление, че двете много си приличат. И при двете съдържанието на отделните макроси е строго определено, като и при двете се отделят кетони, но има съществени разлики, които се виждат от примерните менюта.

Сходното и при двете са кетоните и работата на метаболитната система, които са от особено значение за отслабването. В случай, че въглехидратите са по-малко, а мазнините много повече, има излишък на кетони в тялото. Те намаляват апетита и същевременно пречистват тялото, защото биват изхвърлени чрез урината.

Кето диетата е с по-високо съдържание на мазнини и по-ниско на протеини (от 70 до 80% мазнини и 10 до 20% протеини). За разлика от Скарсдейл, при нея съдържанието на въглехидратите е много по-ниско (само 5 до 10% от общите калории), което е първата основна разлика между двете.

Диетата Скарсдейл е само за 14 дни, като след това има постепенно захранване. Докато кетото може да се изпълнява с месеци.

Друга съществена разлика е, че кето режимът не е нискокалоричен. При другата диета не се броят стриктно калориите, но колкото по-малко са, толкова по-добре за крайния резултат.

Можете ли да отслабнете с диетата Скарсдейл?

кантар, диета,

IStock

Въпреки че не е толкова продължителна като кетогенната диета, със Скарсдейл също се отслабва. Ако се спазват основните препоръки, човек може да свали до 9 кг за 2 седмици, а и повече, зависи от здравословното му състояние и движението, което има през периода.

Според диетолози, цитирани от „Livestrong“, и двете диети гарантират добри резултати, но кетогенната е по-подходяща за хора, които искат да си създадат някои здравословни навици. По думите им, със Скарсдейл диетата се отслабва лесно и бързо, но тя е прекалено ограничаваща и не учи хората как да се отърват от старите си навици и постепенно те отново си връщат старите килограми.

По думите на лекари от клиниката „Mayo“, отслабването и при двете върви ръка за ръка със загубата на мускулна маса. От друга страна това не значи, че мазнините са се стопили. Ето защо физическата активност и консултацията със специалист, е много важна.

Бонус

салата, диета,

IStock

Коя диета крие повече рискове? Отговорът – Скарсдейл

Това, че тя работи за някой, не означава, че ще действа при вас и е здравословна. Диетата Скарсдейл ни учи да игнорираме вътрешните си сигнали за глад. Това води до ограничаване на калориите, което с времето може да забави метаболизма и да увеличи риска от дефицит на хранителни вещества. Да не говорим, че може да ви направи по-нервни и раздразнителни, както и да понижи вашата концентрация.

Един от страничните ефекти на диетата е, че тялото не приема достатъчно фибри, а те подпомагат отделителната система и придвижването на храната по червата. Според медиците, тя ограничава консумацията на храни като картофи, боб и леща, от които тялото има нужда поне 1-2 пъти седмично.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари