IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мазнини в корема или бедрата – кое е по-опасно?

27 юни 2021 10 30

Разликите между двете и как те ви вредят

Снимка: Istockphoto

Когато става въпрос за мазнините, често ни се иска да можем да ги разпределяме на конкретни места. Уви, те винаги се складират в области, където най-малко ги искаме, а именно в корема и бедрата. Освен че са най-трудните региони за отслабване, мазнините по корема и мазнините по бедрата също са много различни по природа. Ето какво трябва да знаете за тях.

Какво представляват мазнините в областта на корема и бедрата и как се образуват?

Мазнините около корема и бедрата се образуват по причини, подобни на затлъстяването във всички други зони на тялото. Когато консумирате повече калории за енергия, отколкото тялото всъщност се нуждае, тя започва да се съхранява под формата на мазнини.

Коремната мазнина обаче е излишната мазнина, която опасва около корема и коремната област. Състои се основно от висцерални мазнини, които се обвиват около вътрешните органи и представляват голям риск за здравето на човека. Докато коремните мазнини са най-често срещани при мъжете, мазнините в областта на бедрата са кошмарът на жените. За разлика от нездравословните висцерални мазнини, мазнините на бедрата се състоят от подкожна мазнина, която може да има някои потенциални ползи. Подкожната мастна тъкан се намира директно под кожата и е мазнината, която се измерва, за да се изчисли общата телесна мазнина.

Коремни мазнини срещу мазнини в бедрата: кои са по-опасни?

Според проучване, мазнините по корема се разглеждат като по-голям риск за здравето от мазнините в бедрата или бедрата. Докато мазнините в корема се състоят от висцерални мазнини, те играят по-голяма роля в инсулиновата резистентност, повишавайки риска от диабет и също така водещи до сърдечни заболявания.

Освен увеличаване на риска от сърдечни заболявания и диабет, изследователите добавят, че по-специално коремните мазнини са свързани с повишен риск от затлъстяване. От друга страна, хората с мазнини по бедрата, което е най-често при жените с крушовидна форма на тялото, са защитени от метаболитни заболявания.

С коя мазнина може да се разделите по-трудно?

Ако трябва да бъдем честни и двете са доста упорити. Според проучванията обаче по-трудно се премахват мазнините в коремната област, защото коремните мазнини съдържат по-голямо количество мастни клетки, които не реагират толкова лесно на процеса на разграждане на мазнините, който е известен като липолиза.

Тялото ни е разделено на две мастни клетки - алфа и бета клетки. Докато алфа клетките са по-отзивчиви към процеса на разграждане на мазнините и са по-бързи, бета клетките са пълната противоположност. За разлика от области като крака, лице и ръце, нашите стомашни и коремни области притежават бета клетки, което затруднява лесното намаляване на мазнините и отслабването в тези области.

Какво можете да направите?

Дори да се различават по състава си, мазнините в двете области единственото, което можете да направите, за да ги редуцирате, е да се подложите на здравословна диета и да спортувате активно.  

Започнете с предотвратяване на нездравословни мазнини и избягвайте да ядете прекомерни захари и соли. Отделно от това, занимавайте се с дейности и диети, които ще ви помогнат да намалите повече висцерални мазнини от корема си, докато тя е най-нездравословната сред всички други видове мазнини.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари