IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонно афективно разстройство: 6 неща, които трябва да знаете

10 януари 2021 21 00

Лошото настроение през зимата може и да не е само заради студеното време

Снимка: Pexels

Обвиняваме зимата за сухата, лющеща се кожа по лицата ни, но хладният сезон може да е и източникът на метафоричния мрачен облак, който виси над главата ни, откакто върнахме часовниците си с един час назад.

Въпреки че зимната меланхолия звучи безвредно, тя не трябва да се приема с лека ръка. Сезонното афективно разстройство (САР) е психологично състояние, което обикновено се проявява през студените месеци и е теоретично свързано с намаленото излагане на слънчева светлина. Въпреки че отчасти се припокрива с депресивно разстройство, САР, което напоследък се нарича голямо депресивно разстройство със сезонен модел, има отчетлив сезонен компонент.

„Хората с това състояние са склонни да изпитват увеличаване на симптомите на депресия в началото на есента или зимата и усещат облекчение в началото на пролетта или лятото“, казва д-р Марк Романо пред InStyle.

депресия pexels

Снимка: Pexels

Накратко казано, може да започнете да се чувствате тъжни през студените месеци, но настроението ви има тенденцията да се подобри в началото на март или април. За сравнение, хората с депресивно разстройство могат да получат симптоми на депресия по всяко време на годината. Често срещани симптоми на САр са тъга, намалена активност, повишена сънливост, наддаване на тегло, раздразнителност, загуба на интерес към предишни занимания, повишена тревожност, отдалечаване от семейството и приятелите, чувство за безполезност и/или повтарящи се мисли за смърт.

В допълнение към правилната диагноза и лечение, експертите казват, че има мерки, които може да предприемете, за да разберете по-добре сезонното афективно разстройство. Тук има няколко неща, които може да изпитате, ако страдате от САР, както и стъпки, които може да предприемете, за да помогнете за ограничаване на симптомите, които идват с това състояние.

1. Различно е от чистата омраза към зимата

Ако видите първия сняг и първата ви мисъл е „ужас“, това може просто да означава, че не сте фенове на зимните месеци, а не че изпитвате истинско сезонно афективно разстройство.

„Състоянието е много повече от неприязън към зимните месеци“, казва психологът Кристина Иглесия пред InStyle. Тя добавя, че симптомите тук могат да бъдат изтощителни и да пречат на ежедневното функциониране. Така че, да, ако искате просто да носите къси панталони, да мразите напуканата си кожа и да стоите повече у дома, за да се спасите от студа, не означава, че страдате от сезонно афективно разстройство.

2. Психичните проблеми могат да увеличат риска от САР

Ако вече живеете с психични проблеми като депресия или биполярно разстройство, тогава д-р Иглесия казва, че може да бъдете по-засегнати от сезонни депресивни епизоди.

Други фактори, които могат да повлияят на риска от САР, включват наличие на близък роднина с психично заболяване, депресивно разстройство или проблеми с алкохола. Според експерти, това състояние се наблюдава по-често в северните райони, където зимите са доста по-студени и слънцето тогава е много по-слабо в сравнение с южните. И макар да няма определен възрастов диапазон, д-р Романо споделя, че САР обикновено се появява между 18 и 30 години.

3. Жените са в по-голям риск

Ако повечето от вашите приятелки твърдят, че страдат от сезонно депресивно разстройство, отколкото мъжете в живота ви, това не е случайно съвпадение. Д-р Романо казва, че дамите са четири пъти по-склонни да изпитат подобни проблеми.

депресия istock

Снимка: iStock

Защо жените са изложени на по-висок риск не е съвсем ясно. Някои изследвания показват, че това може да е свързано с променливи хормони – по-конкретно естроген – които също могат да имат ефект върху нивата на серотонина.

4. Подготовката е важна

Докато САР е неизбежно за някои хора, подготовката за него може да ви помогне да смекчите някои от симптомите. Бъдете една крачка пред него, като предварително планирате срещи с приятели или психолог. Също така може да си направите списък с дейности, които ще ви помогнат да се справите по-добре със студеното време. Присъединете се към литературен клуб или пък си създайте филмови вечери с приятелите.

Разбира се, може да се подготвите за САР само ако вече сте били диагностицирани със състоянието и очаквате то да се случи по едно и също време всяка година. То може да възникне по всяко време от живота ви и се диагностицира, когато е имало модел на симптоми поне две години подред.

5. Може да се появи и през лятото

Вярно е, че повечето хора изпитват САР през зимата, но има и такива, за които лятното време може да отключи състоянието. Докато летните сезонни афективни разстройства засягат по-малко от една десета от случаите, те все пак съществуват.

„Някои хора имат негативни асоциации с топлите месеци, като срам от тялото си, непоносимост към жегата или чувството, че слънчевата светлина е твърде ярка“, казва д-р Нанси Ървин пред InStyle. Има изследвания, които показват, че лятното сезонно афективно разстройство може да е резултат и от това, че хората остават до по-късно вечер заради продължителността на деня. Това може да обърка циркадните ви ритми и да предизвика дисбаланс в организма.

Независимо от причината, характеристиката на състоянието е една и съща: Лятното сезонно афективно разстройство се появява всяка година по едно и също време, както зимното.

6. Лечението ще ви помогне

Както всяко психично здравословно състояние, лекарствата могат да помогнат, но ще ви трябва изготвен медицински план. Това включва започване на приема на медикаменти преди началото на есента, за да се гарантира, че лекарството ще подейства, когато симптомите на САР се появят.

Може също така да опитате психотерапия, която заедно с антидепресантите се счита за „Златно стандартно лечение“ на тежко депресивно разстройство и е установено, че е ефективно и при други форми на депресия.

депресия pexels

Снимка: Pexels

Друго често срещано лечение за сезонно афективно разстройство е светлинната терапия, която симулира слънчева светлина и увеличава хормона на щастието, известен още като серотонин. Лампите за сезонно афективно разстройство излъчват светлина, която е около 20 пъти по-силна от обикновеното осветление на закрито. Експертите съветват да стоите пред уреда от 20 до 60 минути на ден, за да усетите ефекта.

Независимо от избраното лечение, важно е да намерите помощ за сезонното афективно разстройство. Подобно на други психични заболявания, ако не се лекува правилно, САР може да се прояви във физически симптоми като болки в тялото, стомашно-чревни проблеми и хипертония.

Ако смятате, че имате сезонно афективно разстройство, жизненоважно е да говорите с лицензиран психолог или медицински професионалист.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари