IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вода с лимон: 5 доказани ползи за организма

18 юли 2021 12 00

Напитката помага за отслабване

IStockphoto

Температурите през юли ни напомниха за истинското лято. Но когато сме в отпуск, плуваме в морето, басейна или събираме тен, отпивайки някоя свежа напитка, горещините са по-поносими. Да вземем например водата с лимон, която почти всяко семейство има в хладилника през този сезон. Студена и нискокалорична, тя е идеалното средство за поддържане хидратацията на организма в топлите дни.

Водата с лимон е изключително полезна за тялото през лятото. Тя подобрява храносмилането, повишава тонуса, разхлажда и ни зарежда с енергия. Но нека разгледаме по-подробно какъв е хранителният състав на цитруса:

По-голямата част от съдържанието на лимоните са въглехидрати (10%) и вода (88–89%). По данни на Healthline, в един средно голям лимон има около 20 калории.

Хранителни вещества в 100 грама суров, обелен лимон:

лимон Pixabay

Pixabay

Калории: 29;
Вода: 89%;
Протеин: 1,1 г;
Въглехидрати: 9,3 г;
Захар: 2,5 г;
Фибри: 2,8 г;
Мазнини: 0,3 г;
Въглехидрати: те са предимно от фибри и прости захари като глюкоза, фруктоза и захароза. По-конкретно, фибрите са предимно под формата на пектин. Той се разтваря във водата и понижава нивата на кръвната захар.

Иначе, както всички други цитрусови плодове, лимонът е богат на витамин С – основен антиоксидант, полезен за имунната система и здравето на кожата. След това е калият, който понижава кръвното налягане и действа положително върху сърцето. Голямо е и количеството на витамин В6, който превръща храната в енергия.

Предлагаме ви 5 ползи от приема на вода с лимон през лятото:

1. Нискокалорична напитка

Както стана ясно, лимонът съдържа много малко калории. Ето защо спокойно може да замени други напитки, пълни със захари и консерванти, които приемаме през лятото.

Една чаша портокалов сок (237 мл) съдържа 110 калории, а в бутилка безалкохолна напитка има 182 калории. Ако замените напитките с лимонова вода, ще намалите дневния прием на калории с около 100-200.

Според информация на Healthline, пиенето на нискокалорични напитки като вода с лимон, предотвратява преяждане.

2. Насърчава хидратацията

Водата е необходима на организма за пренасяне на хранителни вещества до клетките и изпотяване, с което се отделят токсините. А по-голямата част от лимона е вода!. Когато се поддържа нормално ниво на хидратация, се подобрява физическата активност и се регулира телесната температура, което е и предпоставка за отслабване.

Изследване, резултатите от което са публикувани в Ncbi, показва, че повишената хидратация може да увеличи разграждането на мазнините и да увеличи загубата им в организма. От друга страна, то спомага и за намаляване задържането на вода, което причинява подуване на краката, корема, подпухналост и наддаване на тегло.

лимони в

IStock

3. Засилва метаболизма

Други проучвания показват, че пиенето на достатъчно вода може потенциално да помогне за подобряване на метаболизма. Изследователите предполагат, че добрата хидратация подобрява функцията на митохондриите в клетките, които са генератори на енергия за тялото. Това води до загуба на тегло, пише PubMed.

Доказано е, че приемът на питейна вода увеличава метаболизма чрез индуциране на термогенезата – метаболитен процес, при който калориите се изгарят, за да се получи топлина.

В едно проучване 14 участници са пили по 0,5 литра вода. След това метаболизмът им се подобрява с 30% за 30–40 минути. А какъв би бил резултатът, ако водата е с лимон, който е богат на полезните за храносмилането фибри?

вода с

IStock

4. Засища организма

Сигурно си мислите, че водата с лимон не може да замести храната, но грешите. Тя също има засищащи свойства. И затова често влиза в хранителни режими, свързани с отслабване. Подобрява хидратацията и намалява чувството на глад между храненията.

Изследване от 2008 г. разглежда въздействието на водата върху приема на калории при 24 възрастни с наднормено тегло и затлъстяване. Според резултатите, пиенето на 0,5 литра) вода преди закуска намалява броя на консумираните калории в храната с 13%, според Ncbi.

Поради това, че водата, овкусена с лимон – независимо дали е с парченца вътре или изстискан сок, е нискокалорична, с което също е ефективна при засищане на глада.

5. Насърчава отслабването

Може и да не ви се вярва, че водата с лимон има благоприятен ефект върху загубата на тегло. В едно проучване 48 възрастни са били на две различни диети – нискокалорична, с пиене на 0,5 литра вода преди всяко хранене и нискокалорична диета, но без вода преди хранене. В края на 12-седмичното проучване участниците от първата група споделят, че са загубили 44% повече тегло, в сравнение с хората от втората.

Увеличаването на приема на вода стимулира загуба на тегло, без значение от диетата или упражненията.

Въпреки че повечето проучвания се фокусират по-конкретно върху обикновената вода, същите резултати се отнасят и за тази с лимон, която подобрява метаболизма и ни помага да не се тъпчем безразборно с вредни храни.

вода с

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари