IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо йога практиките са мощен имуностимулатор?

27 септември 2021 14 40

Снимка: Istockphoto

Всяка есен се питаме как да стимулираме имунитета си, за да се предпазим от типичните за студените месеци настинки и грип. От миналата година, в контекста на COVID пандемията, този въпрос ни тревожи още повече. Специално за читателите на Tialoto.bg, Яна Данаилова - водещата на различното здравно предаване „Линия „Здраве“ , което стартира в ефира на Bulgaria ON AIR на 3 октомври, от 09:30 часа, споделя повече за ползите от практикуването на йога където и да се намираме.

Линия-Здраве-Bulgaria-On-Air

Истината е, че за имунитета трябва да се грижим целогодишно. Имунитет се изгражда и поддържа ежедневно с всяко наше действие, с всяка хапка, която поставяме в устата си, с всяко решение, което взимаме и с всяка мисъл в ума ни. Причините да страдаме от отслабен имунитет могат да бъдат много:

  • Небалансирано и нередовно хранене;
  • Дефицит на ключови хранителни вещества;
  • Прекомерна консумация на индустриално преработени храни, пържени храни, захар, алкохол, храни, съдържащи подобрители и изкуствени компоненти;
  • Липса на физическо натоварване и достатъчно движение;
  • Липса на достатъчно сън;
  • Прекомерен стрес и липса на почивка;
  • Преобладаващи негативни мисли и емоции.

За да се радваме на силен имунитет, трябва да работим в посока подобряване на хранителните ни навици, съня, движението и намаляване на стреса. Звучи трудоемко, но веднъж направим ли го, ще забележим осезаема положителна промяна в цялото си тяло.

Колкото и да звучи невероятно, йога практиките са мощен имуностимулатор! Йога може да помогне много за някои от факторите, подпомагащи съпротивителните сили на организма:

  • Чрез движение, тонизиране и енергизиране на цялото тяло;
  • Чрез стимулиране функционирането на конкретни органи и системи в тялото, като храносмилателна, сърдечно-съдова, дихателна, нервна системи;
  • Чрез дихателни практики, подобряващи емоционалното състояние и здравето на дихателната система;
  • Чрез медитация, намаляваща стреса, безпокойството, депресията и безсънието.

Неслучайно йога датира от векове и се е запазила във времето, тъй като йога практиките дават резултати, които хората усещат още след първите си занимания. Повечето хора са чували, че йога помага за гъвкавостта на тялото и намалява стреса, но нейните ползи са далеч повече и по-комплексни.

Ако се практикува редовно и правилно, йога може да помогне да изградим силно и здраво тяло не само отвън, но и отвътре. Силната психика спомага за подсилване на физическото здраве и за подсилване на съпротивителните сили на тялото. Съществуват специални йога асани, които стимулират имунната система и тяхното редовно практикуване се равнява на редовното приемане на имуностимуланти. Асаните могат да помогнат да намалим оксидативния стрес, възпаленията, дегенерацията на клетките и да подобрим цялостното им здраве.

Според клинично изследване проведено с участието на 60 студенти, първокурсници по специалност медицина и хирургия, практикуващите йога студенти се справят по-добре със стреса. Предмет на изследването е ефектът от йога практиките върху имунния отговор в условия на стрес и доказва, че телата на практикуващите йога се противопоставят на автономните промени и увреждане на клетъчния имунитет. Първокурсниците били разделени по равно в две групи: йога група и контролна група. Участниците в йога групата практикували по 35 минути йога ежедневно, в присъствието на йога инструктор, в продължение на 12 седмици. Участниците в контролната група не са практикували йога през същия период. За да се измери и сравни нивото на стрес сред участниците и в двете групи са използвани редица показатели сред които сърдечна честота, кръвно налягане, нива на кортизол в кръвта и др. В края на изследването е установено, че участниците, които практикували йога, реагирали по-слабо на стреса, докато при участниците от контролната група се наблюдавал скок на изследваните показатели.

Цялостната йога практика влияе положително върху човешкото тяло, но има и конкретни пози, върху които можем да се съсредоточим, за да подсилим съпротивителните сили на организма. Те регулират дишането, стимулират детоксикацията и обновяването на клетките и подпомагат освобождаването от стреса. Това са:

  • Pranayama (една от основните пози в йога)
  • Matsyasana (поза Риба)
  • Viparita Karani (крака до стената)
  • Uttanasana (Навеждане напред)
  • Shishuasana (Детска поза)
  • Paschimottanasana (разтягане напред в седнало положение с опънати крака)

Асаните, които подпомагат разтварянето на гърдите, са чудесни за стимулиране кръвопотока към белите дробове, следователно подобряват тяхното функциониране и ги предпазват от инфекции. Включете ги в ежедневните си йога практики и ще подпомогнете здравето на дихателната система. Такива пози са:

  • Matsyasana (поза Риба)
  • Bhujangasana (поза Кобра)
  • Dhanurasana (поза Лък)
  • Ardhachakrasana (разтягане в изправено положение)
  • Setubandhasana (поза Мост)

Храносмилателната система играе главна роля в здравето на цялото тяло. Силен имунитет може да има само при наличие на оптимално функционираща храносмилателна система. За щастие йога се грижи и за нея чрез пози, които притискат леко областта на корема и извиват кръста. По този начин се увеличава циркулацията на кръв в областта на стомаха, червата, бъбреците и жлезите, които отговарят за храносмилането и за отвеждането на отпадните продукти от него извън тялото

Яна Данаилова е магистър по физиология на човека, магистър по мениджмънт на храните и храненето, магистър по здравен мениджмънт, дипломиран нутриционист, сертифициран учител по йога и майка на три деца.

Яна-Йога

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари