IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постбиотици – онова, което да включите в менюто си за 2022 г.

1 януари 2022 10 30

Ето кои са предимствата им за чревното здраве

IStockphoto

IStockphoto

Подобряването на чревното здраве е една от първите стъпки, които трябва да предприемете, ако искате да се справите с проблемите в стомаха и да повишите имунитета през 2022 г. Приемът на пробиотици и фибри са онези неща, които се препоръчват в тази насока. Те са изключително полезни за храносмилането, но освен тях има още много неща, на които да разчитате.

Освен пробиотиците, които се грижат за микробиома в червата, има много добавки, които ще ви изпишат. Но преди тях може да изпробвате постбиотиците – онова, което си заслужава да опитате с поставянето на своето ново начало.

Какво представляват постбиотиците?

„Няма строго правило за това какво е постбиотик“, казва пред „Стълист“ диетологът Алекс Глоувър. По думите му, самото разграждане на фибрите в червата създава много странични продукти. Но именно най-важните съединения, които се получават след действието на пробиотиците, са късоверижните мастни киселини. Според специалиста, четири са основните – млечна киселина, бутират, ацетат и пропионат.

„След като пробиотиците ферментират диетичните фибри, постбиотиците се създават... Да приемем, че консумирате пребиотични фибри, като инулин. Той преминава през тънките ви черва, където се разгражда, след това в дебелото, където бифидобактериите (вид пробиотик) – ще го разградят. Когато се получи ферментация, се произвежда бутират, който се абсорбира в червата“, обяснява Глоувър.

чревно здраве,

IStock

Постбиотици в менюто за 2022 г. – какви са предимствата?

„Всяка от киселините има много различна роля в тялото. Бутиратът вероятно е този, за който знаем най-много. Той е източникът на енергия за нашите чревни клетки“, казва още диетологът.

Когато в менюто ни липсват диетични фибри, то има по-малко произведен бутират и така бактериите в червата започват да изяждат лигавицата, тъй като нямат с какво друго да се хранят. По този начин се появяват стомашните проблеми, които в някои случаи могат да бъдат решени чрез прием на постбиотици.

„В момента има над 100 проучвания, които се провеждат относно постбиотиците – вероятно можем да очакваме през следващите две или три години много повече за реалното им въздействие“, продължава диетологът.

За момента може да се каже, че постбиотиците подобряват храносмилането като намаляват възпалението, но са необходими още доказателства.

киви, овесена

IStock

Бонус – кои са най-добрите източници на пребиотични фибри?

Ако искат е да включите постбиотиците в менюто си, може да приемате повече киви, зеленолистни зеленчуци, варива като боб или нахут, както и овесени ядки.

Има и вариант да се консултирате с нутрицист, който да ви препоръча добавки с постбиотици.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари