IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здрав дух в здраво тяло: Как Камила Алвес убеди децата си да ядат здравословно

3 април 2022 10 30

Съпругата на Матю Макконъхи е пример за всички майки

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Камила Алвес Макконъхи признава, че невинаги е била перфектният пример за трите си деца. И един ден те самите ѝ казали това.

„Хванаха ме“, казва тя пред E!News, спомняйки си за момента, в който е била спипана да яде шоколад от скришното си местенце в кухнята. Тогава те веднага я попитали какво прави, карайки майка им да се гордее с тях. Причината е, че тя най-накрая е разбрала, че е успяла да научи трите си деца да ядат здравословно и да осъзнаят, че десертите и снаксовете няма да им осигурят дълъг живот.

Алвес признава, че именно децата ѝ са били тези, които са я вдъхновили да изостави порочната практика да яде шоколад скришом. „Те ме накараха да продължа да търся и да намеря по-добрата си версия, като сега разчитам единствено и само на веган шоколада. Все още ми доставя удоволствие, а е по-добър за здравето ми“, казва още моделката.

Поучителният момент за всички напомня за сюжета на първата детска книжка на 39-годишната Камила, носеща името „Само една хапка“. Тя я написа в съавторство с Адам Мансбах и е илюстрирана от Майк Болд, като разказва за напълно обърната ситуация от реалността. Вместо родителите да учат децата на здравословно хранене, малките се опитват да вкарат в правия път по-възрастните.

„Дадохме цялата власт на децата, те знаят най-добре, дори повече от родителите“, обясни Алвес за историята, в която трима братя и сестри се опитват да убедят майка си и баща си да оставят настрана сладоледа и да опитат една хапка от броколите.

И въпреки че 13-годишният Леви, 12-годишната Вида и 9-годишният Ливингстън, които вече са преминали през различни етапи на храненето, обикновено не трябва да напомнят на родителите си – Камила Алвес и носителя на „Оскар“ Матю Макконъхи – за правилното хранене, те са имали възможност да направят своя информиран избор, когато става въпрос за междинни ястия.

„Това правя аз у дома. Когато децата ми искат да ядат нещо, което не е полезно за тях, аз не им го забранявам, но просто ги насърчавам първо да прочетат съставките“, казва Алвес. След като я послушат и видят с какво се хранят, самите те разбират, че не трябва да вкарват такива неща в тялото си.

Моделката припомня, че спортните напитки са били една от първите теми, които е обсъдила с трите си деца. Постепенно тя превръща ученето на вредни и полезни съставки в състезание, като предлага награда на онзи, който първи разбере какво означават те в даден продукт. Алвес е категорична, че не е забранила изцяло сладките и пържените храни, но просто е научила Леви, Вида и Ливингстън да помислят добре дали искат да се хранят по този начин.

„Ние по никакъв начин не сме перфектното семейство. Но се опитваме да създадем баланс, който е подплатен със знания за храната“, казва съпругата на Матю Макконъхи.

Според нея, е много важно родителите да говорят с децата си на тази тема още в ранна детска възраст. Алвес споделя, че в момента сме облагодетелствани от многото информация, която има навсякъде около нас, като промените, които трябва да направим в живота си, може да бъдат много прости.

Въпреки многото информация, е имало нещо, което е липсвало на Камила. „Има много книги, които ви казват какво да не ядете, а други ви занимават с науката за храната. Но не бях виждала книга, която да предаде цялата тази информация по забавен и интересен начин на децата“, казва тя пред E!News.

Именно така се ражда идеята за „Само една хапка“, която представлява силата, която децата притежават, за да променят света. „Виждала съм това да се случва в собственото ми домакинство. Така че, ако родителите могат да се забавляват с това, мисля, че е страхотно. И като цяло това е просто страхотен разговор за провеждане“, казва Алвес.

Тя подчертава, че не става въпрос да бъдем перфектни, а да намерим правилния баланс. Все още можем да похапваме сладолед от време на време, просто не всеки ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари