IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във форма след празниците – 10 мита за отслабването, които да избягвате

17 януари 2023 16 30

Не всичко, което четете, е вярно

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Началото на годината винаги е белязано със съставянето на списък с цели, които искаме да постигнем през следващите месеци. Главното около което се въртим, е подобряването на здравето и загубата на излишни килограми, които може да сме натрупали по време на празниците. Напълно нормално е по Коледа и Нова година да сте си позволили част от любимите си сладкиши и тестени изделия, така че не се упреквайте и не правете драстични гладувания или диети.

За съжаление, търсенето в интернет на начини за отслабване може да ви предложи именно това – гладуване и изключване на важни хранителни вещества от режима. В подобни текстове ще видите, че тези методи обещават бързо и трайно отслабване, влизане във форма и подобряване на здравето. Всъщност не е така. Няма такова нещо като бързо и трайно отслабване, което да е полезно за вас. Постепенният процес на загуба на килограми е най-доброто, към което може да се насочите, за да предпазите тялото си от вредни ефекти.

Колкото и да се радваме на възможностите, които интернет и социалните мрежи ни предлагат в днешно време, така и трябва да бъдем изключително внимателни какво взимаме от тях. Митовете за отслабването са много, като в крайна сметка може да се окажете затворени в един кръговрат, който не само ще ви навреди, но и няма да ви позволи да достигнете до желаната форма. Ето затова ние събрахме няколко мита, в които не трябва да вярвате, когато става въпрос за отслабването.

10 мита за отслабването, които да избягвате

1. Отслабването е линеен процес

Всеки от нас, който се е опитвал умишлено да отслабне, независимо дали за да подобри цялостното си здраве или просто да се почувства по-уверен в собствената си кожа, знае, че пътят е класически случай на социални мрежи срещу реалност. Загубата на тегло зависи от различни фактори и всъщност е по-скоро назъбена, отколкото права линия.

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Ако смятате, че резултатите ще бъдат мигновени, сте обречени на провал още преди началото. Ще имате възходи и падения по време на пътуването си към върха, ще имате трудни моменти, отчаяние, раздразнителност, но в крайна сметка ще достигнете целта си. Единственото, което ви трябва, е мотивация и напомнянето, че малките стъпки водят до големия успех.

2. Трябва да имате голям калориен дефицит

Всеки път, когато прочетете или чуете, че трябва да ядете по 1200 калории на ден или дори по-малко, просто го подминете. За средностатистическия възрастен това число е далеч под дневните нужди, за да бъдете здрави и да поддържате нормално тегло. Запомнете, че яденето на по-малко калории не означава по-бързо и трайно отслабване.

калории, диета,

Снимка: iStock

В действителност, приемът на твърде малко калории всъщност може да спре загубата на тегло и да ви накара да пропуснете ключови микроелементи от важни хранителни източници. Истината е, че всеки човек се нуждае от определено количество калории, за да поддържа нормални функции в тялото. За повечето хора, скромният дефицит от 200 калории на ден може да помогне за постигане на устойчива загуба на тегло, но е по-важно да се съсредоточите върху качеството на храната. Тук е най-добре да говорите с професионален диетолог, който ще ви помогне да определите какво и по колко трябва да ядете на ден.

3. Мазнините ви правят дебели

През 90-те години се появиха продукти, които се промотираха като по-здравословни заради ниското си съдържание на мазнини. Това накара всички ни да вярваме, че приемът на подобни храни ще ни помогне да отслабнем, като превърна мазнините в най-големия ни враг.

авокадов тост

Снимка: iStock

Всъщност мазнините сами по себе си не причиняват напълняване. Това е важен макронутриент, от който тялото се нуждае за усвояването на хранителни вещества и производството на хормони. Освен това е доказано, че поли- и мононенаситените мазнини намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и понижават лошия холестерол. Така че, когато трябва да се грижите за цялостното си здраве, а това е през цялото време, изберете полезни за сърцето ненаситени мазнини, които се намират в храни като авокадо, орехи, ленени семена и сьомга.

4. Всички калории са еднакви

По дефиниция калориите са мярка за енергия. Всички храни, дори здравословните, ги притежават в съдържанието си. Така че по същество всички калории са равни като измерване в лаборатории, но това, което правят за тялото ви, е много различно.

протеин, яйца,

Снимка: Pixabay

Всяка храна преминава през различни метаболитни процеси, които влияят върху цялостния ви метаболизъм, хормони, нива на глад/ситост и тегло. Когато става въпрос за отслабване, пълнозърнестите влакнести храни и чистите протеини ще накарат червата ви да работят по по-добър начин, което ще доведе до ускоряване на метаболизма.

5. Повече протеин = по-бързо отслабване

Разбира се, това е напълно грешно. Протеинът е важен макронутриент, който ни помага да изградим чиста мускулна маса и да възстановим тъканите. Някои изследвания са показали, че увеличеното количество може да доведе до загуба на тегло, но не трябва да лежим на тези резултати.

яйца закуска

Снимка: iStock

Въпреки че основното правило е да приемате по 8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден, все още не вадете калкулаторите. Количеството, от което се нуждаете, може да варира в зависимост от нивото ви на физическа активност, възраст, пол, бременност или ако кърмите. Така че вместо да се съсредоточавате върху грамове и проценти, изберете да добавите чисти протеини, богати на хранителни вещества, като яйца, бобови растения, тофу, риба и пиле.

Диетата на звездите: Тайните на Дженифър Анистън за стегната фигура

5 знака, че трябва да промените диетата си веднага

6. Добавките за отслабване са задължителни

Добавките са това, което са – просто допълнение към цялостната ви диета. Няма магически да ви направят по-слаби, по-силни или по-красиви. Няма нищо срамно ежедневно да приемате витамини или минерали, за да подпомогнете цялостното си здраве, но не разчитайте само на тях. Ако звучи твърде привлекателно, вероятно не е истина. Така че, преди да си купите чая, който ще ви направи по-слаби за един ден, имайте предвид, че няма магически метод, който да ви осигури този ефект.

7. Въглехидратите ви правят дебели

Кетодиетата е едно от нещата, което много хора около мен пробват постоянно и винаги стигат до едно и също заключение – не задържат теглото си. Това е така, защото въглехидратите, които този режим изключва, всъщност не са лоши за вашата фигура. Нито една храна или макронутриент не е отговорен за наддаването на тегло.

плодове и

Снимка: iStock

Всъщност тялото ви се нуждае от въглехидрати, за да може да произвежда енергия за клетките. Ако попитате защо тогава има толкова много диети, които изключват този хранителен продукт, ще ви кажем, че всичко се дължи на модата. А отслабването по време на тези диети е благодарение на отказването от сладките и преработени храни, а не защото въглехидратите не присъстват в чинията.

Що се отнася до самите въглехидрати, включете ги в режима си под формата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Те ще ви помогнат да поддържате кръвната си захар стабилна, като същевременно оптимизирате цялостното си здраве.

8. Здравословните храни са по-скъпи

За много хора пречката за постигане на целите в отслабването и здравето се крие в техните финансови ограничения. Влезте във всеки един хранителен магазин и ще видите защо изборът на здравословни храни може да изглежда финансово недостижим. За щастие, има начин да постигнете целите си, без да трябва да теглите кредит.

ориз със

Снимка: iStock

Когато пазарувате продукти, не забравяйте замразените и консервирани стоки. И двете са бюджетни опции и са също толкова богати на хранителни вещества. Все пак търсете консерви с ниско съдържание на натрий или без добавена сол. Основни зърнени храни като кафяв ориз, овесени ядки, киноа и пълнозърнести макаронени изделия са чудесни продукти за основа на ястия, като обикновено са по-евтини.

И накрая, източниците на протеини като консервирана риба тон, замразени пилешки гърди или консервирани бобови растения са лесни начини да получите повече за по-малко пари.

9. Трябва да се откажете от любимите си храни

Колко пъти сте минавали покрай любимата си пицария и сте си казвали, че повече няма да влезете там, защото няма нищо здравословно? Или сте подминавали сладоледите, които похапвахте с наслада само преди година? Добрата новина е, че не трябва да се отказвате от всичко това, за да отслабнете.

нисковъглехидратна пица,

Снимка: iStock

всички храни са подходящи и определено можете да се насладите на десерт, като същевременно избирате храни, които доставят на тялото ви постоянна енергия. Ключът не е да отнемате от храната си, а вместо това да добавяте богати на хранителни вещества опции. Пример за това може да бъде яденето на гарнитура от салата, а не пържени картофки, към вашата пица в петък вечер. Това създава по-добър баланс за вашето тяло, като същевременно носи радост в живота ви.

10. Не си струва

Подобно на отказването от любимите храни, много хора вярват, че трябва да спортуват седем дни в седмицата, за да успеят със загубата на тегло. Наличието на манталитет „всичко или нищо“ води до прегаряне и може да ни накара да се чувстваме като мързеливи, провалени или да нямаме сила на волята. Преди да започнете какъвто и да е режим, задайте си въпросите „Защо го правя?“, „Какво искам да постигна?“ и „Как да го постигна правилно?“. Отговорите ще ви послужат за мотивация всеки ден и в крайна сметка ще ви карат да вървите по правия път до достигането на целта.

За още съвети за здраве и красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари