IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уелнес тенденции от 2022-а, с които да се сбогувате

7 януари 2023 15 00

Време е за ново начало и фокус върху здравето

IStockphoto

IStockphoto

Персоналната грижа за кожата и по-здравословното хранене бе една от уелнес целите за много от нас през 2022 г. Някои започнаха да спортуват, докато други преоткриха домашните тренировки и пробиотичните напитки. Сега е време за нови приоритети, които да следваме, за да се чувстваме по-добре.

Според д-р Джош Акс, най-известните теми за уелнес и красота, които станаха популярни през изминалата година, ще поддържат същото темпо и през новата. Такива например са консумация на по-малко животински продукти, приоритизиране на съня и управлението на стреса. И както става винаги в началото на януари – отбелязване на личните уелнес посещения и фитнес програми с цел отслабване и кардинална промяна.

Експертите по хранене и диететика често споделят своите съвети за това как да влезем във форма и да постигнем баланс между тялото и ума с настъпването на новата календарна година. Но мнозина предупреждават, че някои тенденции вредят повече, отколкото помагат.

Ето с кои уелнес цели от 2022-а е по-добре да се сбогувате

йога, почивка,

iStock

1. Мелатонин

Не е много полезно да приемате твърде много мелатонин. Той трябва да се използва за специални случаи, например при сериозен проблем със съня, а не ежедневно. Също така трябва да се използва според указанията на етикета и след консултация с медицински специалист.

Вместо да взимате мелатонин на своя глава, започнете да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Избягвайте електронни устройства преди лягане и ограничете алкохола и кофеина. Така ще се будите по-свежи и с по-сияйно лице.

Отслабване 2023 – 5 правила, които да спазвате

Козметика 2023 – кои тенденции да следвате?

2. Токсична позитивност

Да, тази уелнес тенденция действа, но само до един момент. Не е реалистично да бъдете позитивни непрекъснато. Според д-р Акс, очакването непрекъснато да сте щастливи, причинява вина и срам. Той съветва да се придържате към по-широк спектър от емоции, което е по-добре за вашата перспектива.

нисковъглехидратна диета

iStock

3. Не е уелнес да следвате менюто на другите

Всеки от нас има различно тяло и генетика, да не говорим за различни хранителни предпочитания. Следователно няма смисъл да следвате нечия конкретна диета, без да се съобразите със собствените си нужди и „биологична обратна връзка“. Ето защо, когато видите постове на ваши приятели или страници, които следвате, не бързайте да ядете и вие по същия начин. По-добре е да се консултирате със специалист, който да ви изготви специален режим.

Ледена вана – задължителна в уелнес рутината

Дигитален детокс, пилатес... Кейт Хъдсън споделя своите уелнес тайни

Според зодията: Коя е най-подходящата уелнес тенденция за вас?

4. Уреди за домашен масаж

Те са по-достъпни, могат да се използват у дома между тренировките или след нараняване, за да се ускори възстановяването. Въпреки това е възможно да ги използвате неправилно или прекомерно. И по този начин да си навредите повече, отколкото да си помогнете.

Вместо да разчитате на електрически или ръчни масажори, отидете при професионалист. И се фокусирайте върху основата на физическото здраве: добър сън, достатъчно почивка, релаксация, хранене и хидратация.

масаж на

iStock

Разбира се, ако искате да изпробвате някои нови уелнес тенденции, е хубаво предварително да се консултирате с вашия лекар. Дори да си пуснете някои изследвания, за да установите имате ли известни дефицити на определени вещества. Едва след това предприемете по-голяма промяна като започване на диета или интензивни тренировки.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари