IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 здравословни навика, които може би не са чак толкова здравословни

7 януари 2023 13 30

Какво казват експертите за пиенето на много вода и диетите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Що се отнася до това да сте по-здрави отвътре навън, броят на здравословни навици, които можете да възприемете, няма край. Просто започнете да мислите за всичко, което сте чували или чели за поддържането на фигура, отслабването, цялостното здраве, подобряването на външния вид и главата ви може да се завърти. Истината е, че не всички тези навици са толкова здравословни, колкото се твърди.

Възможно ли е детоксът всъщност да не е толкова полезен за здравето? Многото вода да ни вреди, а постоянното броене на калории да е факторът, който ни спира по пътя към желаната фигура? Отговорите на тези въпроси дават група експерти, които определят седем навика, които звучат здравословно, но истината за тях може да е малко по-различна.

7 здравословни навика, които може би не са чак толкова здравословни

1. Здравословно – пиенето на два литра вода всеки ден

Средно трябва да замените около 2,4 литра вода на ден. Въпреки че това правило не е по точна наука, то е такова, за да бъде лесна насока за запомняне, която работи за повечето хора. По думите на д-р Елрой Вождани, някои хора ще се нуждаят от повече или по-малко въз основа на техните нива на активност и прием на течности. Ако кожата ви е суха или устните са напукани, това може да е знак, че не пиете достатъчно вода.

вода, пиене

Снимка: iStock

Съвет: Купувайте вода в стъклени бутилки или още по-добре – използвайте вкъщи такива за многократна употреба, които да пълните често. С пластмасовите бутилки може да поглъщате химикали като BPA и вредни фталати дори в бутилки без BPA. Освен това, пластмасата е основен източник на замърсяване на околната среда.

2. Здравословно – редовното почистване на зъбите с конец

Миенето на зъбите с четка почиства само три от петте открити зъбни повърхности, така че за да изчистите другите две, трябва да използвате конец. Ако пропускате тази стъпка от вечерната и сутрешната си рутина, може да получите кухини между зъбите, което може да доведе до множество други проблеми. Остатъчната плака може да доведе до хронични инфекции на устата, които са свързани със сърдечни заболявания.

Стремете се да почиствате с конец поне веднъж на ден, преди да миете зъбите си, като използвате движения нагоре-надолу и се уверите, че не наранявате устната кухина.

3. Нездравословно – детоксът

Хората често правят детокс, за да изчистят токсините от телата си и дори да помогнат за ускорен метаболизъм и отслабване, но това не бива да се прави.

С изключение на някои краткосрочни, бързи загуби на тегло, изследванията не успяват да докажат положителни резултати от детокса. Добрата новина е, че тялото ви може само да неутрализира и елиминира повечето от токсините, на които сте изложени всеки ден. Вътрешната система за детоксикация работи най-добре, когато се грижите правилно за себе си.

смути, детокс,

Снимка: iStock

Съвет: Избягвайте преработени храни с изкуствени консерванти, пийте много вода, тренирайте често, съставяйте диетата си около растителни храни, спете достатъчно и поддържайте телесните мазнини под контрол.

4. Здравословно – приемът на пробиотик

Ако искате да подобрите здравето си в дългосрочен план, особено ако имате проблеми с храносмилането, пробиотиците могат да ви помогнат. Те променят състава на бактериите в червата, което след това намалява общото възпаление. И тъй като изследванията показват връзка между здравето на червата и това на мозъка, пробиотиците на теория могат да помогнат да намалите риска от развитие на невродегенеративни заболявания като алцхаймер и паркинсон.

пробиотик istock

Снимка: iStock

Преди да приемете каквито и да е пробиотици, е добре да потърсите консултация с лекар, за да разберете какво точно трябва на организма ви. Всеки от нас е с различен метаболизъм и толерантност към съставките, затова експертният съвет на медик е от изключително значение.

Детокс след празниците – как да го правите правилно

Терапия със студена вода – 5 причини да я практикувате

5. Нездравословно – броенето на калории

Броенето на калории може да е гръбнакът на рекламите за отслабване, но не работи. Това е неточна мярка, която може да доведе само и единствено до разочарование и нездравословна връзка с храната. Важно е да запомните, че не всеки усвоява калориите по един и същи начин, като същото важи и за тяхното изгаряне. Въпреки че е добра идея да имате представа колко ядете на ден, стриктното броене на калории може да насърчи нередовното хранене и здравословни проблеми в дългосрочен план.

6. И здравословно, и нездравословно – меренето всеки ден

Тъй като проучванията са със смесени резултати, ежедневното качване на кантар зависи от целите ви. Ако се опитвате да отслабнете или да поддържате загубата на тегло, учените казват, че меренето всеки ден може да ви помогне. Важно е да се отбележи обаче, че честото претегляне може да стане обсесивно и изключително нездравословно. Запомнете, че теглото не ви показва всичко, което трябва да знаете за тялото си. Слабата фигура не е красива, ако не е здравословна и се състои от твърде много скрити телесни мазнини.

7. И здравословно, и нездравословно – приемът на калциева добавка

Ако не получавате достатъчно калций от диетата си, добавянето му може да ви помогне за това. Хранителното вещество е важно за здравето на сърцето и костите, така че е необходимо да присъства в менюто ви. Двете групи, които най-много биха се възползвали от добавките с калций са мъже и жени над 50 години и хора, които следват веганска диета.

добавки, хапчета,

Снимка: iStock

Когато приемате калций, допълвайте с витамин D3 и витамин K2-7, за да помогнете на тялото ви да отложи калция в костите, а не в артериите. Както при всяка добавка, попитайте вашия лекар за дозировката и формата, които са най-подходящи за вас.

Това е само информативен текст относно здравословните навици, които трябва и не трябва да спазвате. За експертно мнение е необходимо да потърсите консултация с диетолог или лекар.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари