IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес след празниците – как да се мотивирате за тренировки?

4 януари 2023 08 30

Ето няколко съвета на експерти, които да следвате

IStockphoto

IStockphoto

Фитнес е една от точките в списъка с неща за 2023 г., които искаме да направим, за да водим по-здравословен начин на живот. Някои ще започнат тренировки за първи път, мечтаейки за перфектната фигура. Други пък ще продължат започнатото през последните месеци. И в двата случая е доста трудно, особено когато си похапвал вкусни ястия и гледал коледни филми цяла седмица.

През зимата денят е по-къс и стъмването, в комбинация със студа и някои изкушения в хладилника, ни карат да отложим ходенето на фитнес за друг път. И това се повтаря няколко пъти, докато разберем, че януари е минал, а ние сме тренирали два пъти.

Дори и да сте постигнали нещо преди празниците, след тях ви трябва допълнителна доза мотивация за спорт. На някои им трябва много малко, за да се върнат към залата и пътеката за бягане. Докато други, най-вече спрели да спортуват доста преди Коледа, имат нужда от сериозно побутване.

Фитнес след празниците – как да се мотивирате отново?

Управлявайте очакванията си

фитнес, упражнения

Pixabay

Може да сте тренирали по 90 минути четири дни в седмицата, но това да е било преди голямата почивка за празниците. Но това не означава, че сега трябва да възобновите същото ниво. „Когато се връщате към рутина, не се натоварвайте да правите цял час тренировка“, обяснява Хилъри Луис. Специалистът съветва да стартирате с по-кратки и леки упражнения.

„Започнете с 10-минутна онлайн тренировка или 20-минутна разходка навън, два до три дни в седмицата“, обяснява тя.

Да управлявате очакванията си означава на първо време да си върнете старите фитнес навици, а не да се скапвате с прекалено силови тренировки всеки ден, за да наваксате. По-добре изберете прости тренировки за начинаещи, през които ще преминете с лекота. След това постепенно възобновявайте рутината си в залата, увеличавайки по малко сложността.

Планирайте посещенията във фитнеса

фитнес, гирички,

IStock

Със сигурност имате планер в офиса. А защо не си направите такъв и за вашите тренировки? Опитът на много спортисти показва, че при по-строг график, резултатите не закъсняват. „Насрочете тренировките си за седмицата в календара си или още по-добре, направете резервация в местно фитнес студио“, обяснява Луис. Също така, ако все още нямате мотивация, се запишете за упражнения с личен треньор и си извадете месечна карта. Това може да даде голям тласък на вашите усилия за спортуване след празниците.

Ако сте тренирали у дома през изминалите месеци, но искате да се върнете във фитнеса, то е добре да инвестирате в карта. Тя има своите предимства и насърчава последователността. Там ще сте в съвсем друга среда и може да се нахъсате от постиженията на околните.

Реалистични цели

йога, постелка,

IStock

След като започнете да тренирате отново, не приемайте автоматично, че първоначалните ви резултати ще са отлични. Все пак, ако не сте спортували през последния един месец, не е лесно да си върнете същото фитнес темпо.

„Уверете се, че сте реалисти, когато става въпрос за вашите краткосрочни и дългосрочни цели. Ако в крайна сметка искате да тренирате от четири до пет дни седмично, започнете с две-три по-кратки тренировки и надграждайте оттам“, категорична е Хилъри Луис. Според нея фитнесът и уелнесът са дългосрочен избор, а не бързо решение за сваляне на излишните килограми, качени по празниците и преди това.

Фитнес съвети – как да се върнете в залата след почивка?

75-годишна фитнес инфлуенсърка след загубата на 30 кг: Най-после живея

Диета и фитнес: 6 начина да започнем здравословно хранене

Намерете подкрепа в лицето на близък или приятел

фитнес, тренировки,

Не е лесно да си сам във фитнеса. Хубаво е до теб да има приятел или познат, който да ти покаже нещо или даде съвет за определени тренировки. Подкрепата е много важна, особено при жените, които имат малко свободно време, съчетавайки работа, грижата за децата и семейството. Затова като намерите за компания човек от близкия кръг, това ще ви мотивира за по-добри резултати във фитнеса. Това може да бъде вашата половинка (ала невинаги е най-доброто решение), съседката, най-добрата приятелка или пък колежка, с която да ходите в обедната почивка.

Освен че ще си имате компания за тренировки, в замяна вие също може да дадете кураж на някого да влезе във форма и да стане по-активен през новата година.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари