IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес съвети - как да се върнете в залата след почивка?

24 юли 2022 10 30

Намерете си приятел, за да сте по-концентрирани

IStockphoto

IStockphoto

Фитнес след кратка почивка - за какво да внимавате? Сигурно и вие си задавате този въпрос, ако ви се е наложило да прекъснете тренировки. Независимо дали сте били в отпуска или сте си дали кратка почивка от натоварването, връщането отново в зала не е лесно. Дори за някои, които са загубили форма, определено е стресиращо. 

Мотивацията за фитнес е основата за успешното завръщане към обичайния режим. Но понякога, поради една или друга причина, след края на почивката, тя не е особено силна.  

Ето няколко фитнес съвета, с които ще се върнете по-лесно към вашия режим: 

1. Спортувайте с приятел 

Понякога може да ви мързи да тренирате, особено ако преди дни сте се препичали на плажа и не сте имали голяма физическа активност. Но когато около вас има човек, който спортува и има добри резултати, е съвсем друг. Именно той ще ви накара да оставите коктейлите и се ориентирате към електролитните напитки. 

„Когато на някой му липсва мотивация да започне нов тренировъчен режим или навик, винаги казвам, че трябва да намери отговорен партньор“, посочва инструкторът Мат Морис. По думите му, всеки ще се върне по-лесно към залата, ако има с кой да тренира. Освен отговорността един към друг, човек се мотивира, за да работи усилено като другия. 

Според Морис, самото планиране и посещаване на тренировки с друг човек, води до създаването на навик и има по-малък риск от пропуски. 

фитнес, тренировки,

IStock

2. Музика и правилно дишане 

Поемането на дълбоко въздух и слушането на музика се славят не само заради способността им да успокояват ума. Те могат да помогнат и за повишаване на мотивацията след почивка.

Инструкторът съветва да дишате от 30 до 60 секунди преди или по време на тренировка. И добавя, че хубавата музика преди тренировка е още по-нахъсваща. „Слушайте това, което ще ви подготви за успех. Музиката помага много за умствения аспект“, добавя Морис. 

3. Не се пренавивайте 

За да бъдете последователни, не започвайте се прекалено много натоварване още в началото. Все пак, за седмица или повече, не сте спортували въобще или ако сте го правили, то е било доста по-малко от обичайното. Влизайки във вашия фитнес, не се хвърляйте на интензивни серии. 

Ако не искате да имате монотонни тренировки, Морис подчертава важността на определянето на определени дни от седмицата за силови тренировки и други за кондициоя. Един от начините, по които можете да гарантирате, че вашият тренировъчен режим остава свеж и не прекалено натоварващ е, че редувате така нареченото „Натрупване“ и „Отстраняване на натрупване“. 

фитнес, мъж,

IStock

Онова, което да направите е да започнете с първото от общо 6 упражнения. След като приключите, не минавайте към второто. Отпочинете си малко и направете бягане на пътеката, например. Едва след това преминете към следващото в списъка. 

„Вашите шест упражнения могат да варират от неща като клекове, лицеви опори, обратни коремни преси, сгъвания за бицепс, бърпи, набирания, напади и други“, казва още Морис.

4. Ускорете пулса си

Друг елемент от упражненията е вашето психическо и физическо здраве да работят на един и същи темп. Един от начините да направите това е като увеличите сърдечната си честота до над 100 удара в минута.

„Когато повишавате пулса си, има физическа реакция. В мозъка ви се отделят ендорфини – това, което мнозина наричат ​​„високо ниво на бегач“, обяснява той. 

„Същото е и с тренировките с висока интензивност - повишавате сърдечната си честота и сте различен човек след 45-минутната тренировка“ , допълва специалистът. И съветва да наблегнете на бягане, джогинг, гребане или колоездене, ако искате да увеличите пулса си. 

фитнес у

IStock

5. Добавки преди фитнес

Често след отпуска човек отново няма батерии или достатъчно енергия, за да се завърне към своя режим. За целта има много добавки, предназначени да подобрят енергийните нива и въобще цялостното представяне на тялото. Обикновено се приемат като прах, смесен с вода, но могат да бъдат и под формата на капсули и еенергийни блокчета. 

Във въпросните добавки има съставки като кофеин, креатин, аминокиселини и бета-аланин.

Приемът на полезни аминокиселини преди фитнес спомага за подобряване на производителността при упражнения и мускулния растеж, в допълнение към намаляването на телесните мазнини. Ако имате някакви здравословни проблеми, е добре да се консуълтирате с лекари, преди да приемете каквото и да е. 

6. Ограничете социалните мрежи 

Не е тайна, че изваяните тела на някои звезди или приятели, които имаме във Facebook и Instagram, може да повлияе на нашето самочвуствие. Много жени се потискат от определени постове и трудно се мотивират отново за спорт. Ето защо е важно да се ограничат за малко или спрат да следват определени профили. 

„По отношение на социалните медии, моят съвет номер едно е да спрете да следвате всеки, който ви кара да се чувствате потиснати“, казва Мат Морис. И допълва, че е по-добре да гледате само профили на хора, които ви мотивират да се храните здравословно, да бъдете по-активни и положително настроени.

фитнес за

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари