IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 правила за здравословна 2023 година

5 февруари 2023 12 00

Какво трябва да правите, за да се чувствате и да изглеждате добре

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вероятно сте започнали 2020, 2021 и 2022 година, обещавайки си, че този път ще спазвате здравословен начин на живот. Стартирали сте месец януари с мотивация, разграфили сте си времето, проучили сте начини за по-добро хранене, вкарали сте тренировки в ежедневието си. Но изведнъж животът решава да ви покаже, че има други планове и става все по-натоварен и по-стресиращ. Преди да сте се усетили, сте пропуснали тренировката три поредни седмици и поръчвате храна за вкъщи, докато готварската ви книга събира прах на рафта.

Така че защо 2023 година да е различна? Отговорът – имате различен план за действие. Тези 12 правила, които несъмнено ще променят живота ви. Между другото, важно е да запомните, че вашата здравословна форма е напълно различна от тази на вашите приятели и роднини, така че не се състезавайте с тях. Започнете да мислите само за себе си, слушайте тялото си и му обръщайте необходимото внимание.

Независимо дали спазвате всичките 12 правила или само някои от тях, до 2024 година ще бъдете по-силни, по-щастливи, по-уверени и по-здрави.

12 правила за здравословна 2023 година

1. Здравословна размяна всяка седмица

Една здравословна диета не трябва да ви натоварва нито физически, нито психически. Всъщност, ако се чувствате зле и усещате, че ви е трудно да спазвате режима, най-вероятно няма да имате дълготрайни ефекти. Вместо да очаквате пълна трансформация на храненето си, правете по една здравословна размяна всяка седмица.

пица от

Пица от карфиол. Снимка: iStock

Опитайте например спагети от тиквички вместо традиционната паста, а следващата седмица разменете тортила чипс с ядки или чипс от кейл, който може да хапвате с гуакамоле. На следващата седмица може да замените традиционната пица с такава, направена от карфиол. По този начин не само включвате по-здравословни храни в менюто си, но също така опитвате нещо ново на всеки седем дни.

2. Разберете какво стопира успеха ви

Вече знаете, че трябва да ядете повече здравословни храни, да тренирате повече и да спите по 8 часа на нощ. Но нещо ви пречи да постигнете желаните резултати. Идентифицирането на този проблем е важна стъпка по пътя към успеха, така че е добре да направите оценка на ежедневните си навици и да разберете как те се отразяват на тялото ви.

фитнес -

Снимка: iStock

Дали времето не ви стига за всички задачи? Чувствате прекалено много умора и не правите достатъчно упражнения в залата? Или може би ви трябва почивка от фитнеса, за да дадете на тялото време за възстановяване? Каквато и да е причината, вслушайте се в организма си, той сам ще ви подскаже какво да направите.

3. Лягайте си по-рано

Дори ако диетата ви се провали и нямате време за упражнения, превърнете съня в приоритет, защото достатъчното часове в леглото ще повлияят на цялостното ви качество на живот. Ако имате затруднения да вместите повече сън в графика си, започнете като си лягате пет минути по-рано всяка вечер. Ако ви е трудно да заспите, опитайте с чай от лайка преди лягане и намалете времето пред екраните. По-ранното лягане не само означава повече сън, но също така, че можете да станете по-рано на другия ден за по-продуктивна и сутрешна рутина.

4. Здравето на червата

Има голяма връзка между червата и мозъка, червата и имунната система и дори червата и кожата. С други думи, приоритизирането на здравето на червата ще ви даде най-видимите резултати. Добавете ферментирали храни към вашата диета, като кисело зеле, мисо или кимчи, яжте повече фибри и добавете повече пребиотични храни към ястията – зелени зеленчуци, чесън, лук, праз, банани и др.

детокс, плодове

Снимка: iStock

Повече от всичко се доверявайте на интуицията си. Тялото ви знае от какво има нужда, така че внимавайте за сигналите му. Избягвайте храни, които ви карат да се чувствате летаргични или зле и се хранете с храни, които ви карат да се чувствате добре.

5. Създайте правилната среда

Вие сте това, което ядете, но сте и там, където живеете. Заобиколете се с мотивиращи изображения, направете табло с целите си или залепете графика си на огледалото, бюрото или хладилника си. Каквото и да използвате като визуално представяне на това, което искате да постигнете, виждането на целите ви възможно най-често ще ви поддържа мотивирани.

диета, здравословно

Снимка: iStock

Освен таблата с цели и мотивации, уверете се, че домът ви също ви подготвя за успеха. Дръжте блендера на достъпно място, купете си здравословни готварски книги, купете си постелка за трениране и превърнете спалнята си в място за релаксация и успокоение.

6. Всеки ден правете нещо, което ви харесва

Експертите предполагат, че следобедните спадове в нивата на енергията може да означават, че не правите достатъчно неща, които ви харесват и ви карат да се усмихвате. За да промените това скучно ежедневие, насочете се към действия, които ви мотивират и ви зареждат с енергия.

танци вкъщи

Снимка: iStock

Ако изпитвате стрес по време на работа, прочетете малка част от увлекателна книга или текст по време на обедната почивка. В края на работния ден може да се включите в мотивираща тренировка или пък да прекарате вечерта с приятели. Намерете начини да вместите по-удовлетворяващи действия в ежедневието ви, за да си създадете прекрасна атмосфера по всяко време.

7. Водете по-малко заседнал начин на живот

Знаем, че трябва да тренираме, за да сме здрави, но физическата активност трябва да се поддържа дори и извън залата. В допълнение към упражненията, се съсредоточете върху по-малко заседнал начин на живот, като добавите повече движение. Разхождайте се по-често, опитайте да работите в двора, ако имате такъв, почиствайте къщата, не използвайте толкова често колата, танцувайте у дома, разтягайте се докато гледате телевизия. Движението е здраве, така че не го изключвайте от деня си.

8. Експериментирайте с нещо ново всяка седмица

Независимо дали опитвате зеленчуци, с които никога не сте готвили, посещавате онлайн клас HIIT, когато сте по-скоро фенове на йогата, или експериментирате с най-новите тенденции за уелнес, редовното опитване на нещо ново може да ви помогне да станете най-здравословното си аз. Целта не е да се вместите във всяка една тенденция, циркулираща в TikTok. Смисълът да експериментирате с нови неща е да намерите храни, упражнения и продукти, които наистина могат да направят промяна за вас. Освен това опитването на нови неща може да повиши увереността и мотивацията.

9. Поставете себе си на първо място

Казвате ли някога „да“, когато всъщност искате да кажете „не“? Обичате ли постоянно да угаждате на хората или губите съня си, тревожейки се какво мислят другите за вас? Колко често разочаровате себе си, за да не разочаровате другите хора?

йога, почивка,

Снимка: iStock

За да бъдете наистина здрави, трябва да се справяте добре с другите хора, ако това означава да останете верни на себе си. Поставянето на вашите нужди на първо място, поставянето и спазването на граници и вслушването в инстинкта ви вместо в съветите на другите хора са едни от най-важните начини да бъдете здрави, но често са най-пренебрегвани. Вашето ново решение за 2023 г. трябва да бъде да правите това, което искате, и да останете верни на това, което сте. Вашето най-здраво аз ще последва.

Без угризения, без съжаление: Вижте тренировката на Майли Сайръс от новата ѝ песен

Уелнес тенденции от 2022-а, с които да се сбогувате

10. Излизайте поне веднъж на ден

Лесна здравна цел, която може да промени живота ви! Излизайте на разходка всеки ден. Повишаването броя на крачките не само е полезно за вашето здраве, но чистият въздух и слънцето също ще подобрят настроението ви. Ако нямате време да отидете на разходка, направете каквото можете, за да дишате чист въздух през целия ден – изнесете лаптопа си на балкона или вътрешния двор за работа, провеждайте конферентни разговори, докато се разхождате из къщата, или обядвайте навън. Ако е твърде студено, за да си помислите дори за прекарване на време на открито, отворете прозореца си за няколко минути за чист въздух.

11. Яжте цветни храни

Не, не говорим за вкусните сладки бонбони, които рекламират по телевизията. Растенията получават цветовете си от антиоксиданти, така че има смисъл да ядете всички цветове, за да осигурите на тялото си всички антиоксиданти, нали?

смути, детокс,

Снимка: iStock

Тук включваме червено (домати, ябълки, червен пипер), синьо (боровинки, къпини), оранжево (сладки картофи, тиква, мандарини), зелено (листни зеленчуци, брюкселско зеле, тиквички), жълто (банани, царевица) и лилаво (лилаво зеле, патладжан, грозде). Това е най-лесният и най-красивият начин да си гарантирате, че получавате изобилие от фитонутриенти и пълния спектър от витамини, минерали и аминокиселини. Като лесен трик, опитайте се да добавите поне три различни цвята към всяко хранене или планирайте списъци с хранителни стоки, които да включват всеки цвят на дъгата.

12. Ако нещо не ви харесва, променете го

Може да си мислите, че здравословният начин на живот трябва да е труден. Постоянно сме заливани с ограничителни диети и интензивни тренировки, които могат лесно да ни откажат от постигането на желаните цели. Всъщност идеята е съвсем друга.

Спазването на здравословен режим трябва да ви осигурява необходимата енергия и добро настроение, за да продължите напред. Когато ядете питателни храни и движите тялото си по начини, по които желаете, спазването на даден режим става по-лесно и по-устойчиво. Това също така е знак, че сме в хармония с тялото си.

кантар, диета,

Снимка: iStock

Не е нужно да правите драстични промени или да си поставяте строги правила, за да постигнете най-добрата си форма. Вместо това се отървете от мислите за това какво трябва, заменяйки ги с вслушване в тялото и мозъка. Може да ви отнеме известно време да постигнете целта си, но със сигурност ще я достигнете.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари