IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваканция и фитнес - мисията възможна

25 август 2023 15 00

Как да поддържаме тяло, дори по време на почивката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Работили сте здраво във фитнеса през последните месеци и сте следвали здравословен режим на хранене. Лягали сте си по график, отказали сте алкохола и вредните газирани напитки, а водата е станала най-добрият ви приятел. Всичко това рефлектира върху здравето и тялото ви, създавайки най-добрата ваша версия и карайки ви да се усмихвате всеки път, когато погледнете в огледлото. 

Ако този сценарий ви е познат, заслужавате поздравления. Едни големи аплодисменти за това, че сте успяли не само да създадете рутина, но и да се придържате към нея, да не навредите на здравето си в опит да бъдете с перфектно тяло, да не се подчинявате на обществените норми, а да следвате своята пътека към успеха. 

Изведнъж обаче идва време за ваканция, летни уикенди с приятели на открито, повече дълги вечери на бара и какво ли още не, което може съвсем реалистично да попречи на спазването на вече създадената рутина. В следствие на това е възможно да усетите тревожност, да се притесните, че пропускате дни от фитнеса или че сте изпили една-две чаши алкохол. Да не говорим за храната, която приемате на различни интервали от вече свикнатото и понякога е доста по-вредна от обикновено. 

Слушайте внимателно - не се притеснявайте. Лятото е моментът, който ви позволява да бъдете повече време на открито с приятели, да се срещате с нови хора, да опитвате от вкусни сладоледи и освежаващи напитки. Един-два дни или дори цяла седмица на неспазване на фитнес режима определено няма да ви навреди, нито пък ще ви върне назад в процеса на развитие. Целта е просто да включите малко движение и упражнения във ваканционното си ежедневие и всичко ще бъде наред. 

Запомнете, че целта на ваканцията е да се отпуснете и да се насладите на живота си. Не е необходимо ваканционните тренировки да се дълги, интензивни или дори да съответстват на редовния ви тренировъчен план, но лекото движение всеки ден може да ви помогне да поддържате настроението си повишено, тялото ви да се чувства добре и да поддържате здравословните навици, за които толко упорито сте работели. 

Как да поддържате режим по време на ваканция

1. Събудете се малко по-рано

Това може да изглежда очевидно, но събуждането рано, за да раздвижите тялото си, докато сте на почивка, е чудесен начин да се уверите, че сте събудили мускулите и организма си, без да пропускате забавлението през деня. Освен това, ранното ставане улеснява тялото ви да се върне към нормалната си рутина, след като се приберете у дома. 

събуждане, свежо

Снимка: iStock

Независимо дали решите да посетите фитнеса на хотела, или да се разходите из курорта, за да си направите крачките за деня, движението ще ви помогне да поддържате здравословен график за сън и ще ви постави в по-добро настроение. 

Може да се опитате да се събудите цял час по-рано от останалите, ако се чувствате толкова мотивирани, или пък да станете 10 минути преди закуската, за да се разходите набързо.

2. Разгледайте забележителности

Независимо дали сте в нов град, на красив отдалечен остров, в курорт или посещавате семейството у дома, възползвайте се от възможността да видите нови неща, отивайки на дълга разходка. Движението е чудесен начин да изследвате мястото, на което се намирате, особено ако сте склонни да забравите за оранизираните екскурзии за сметка на плаж и книга през деня. Вечерите могат да бъдат запазени за обиколки из местни забележителности, а накрая да завършите в ресторант с вкусна местна кухня, която да добави още повече преживявания към ваканцията.

3. 5-минутни тренировки

Времето е от съществено значение, докато сте на почивка, така че вместо да се опитвате да включите в ежедневието си дълга и изтощителна тренировка, просто посветете пет минути на ускоряване на пулса. Опитайте да редувате бърпита и коремни преси, за да тренирате цялото тяло. Направете няколко от любимите си движения, които не включват оборудване - планк, скокове, лицеви опори, клекове и други. Пуснете си музика и танцувайте в хотелската стая. 

йога, поза

Снимка: iStock

Колкото и невероятно да звучи, едни пет минути, прекарани в постоянно и интензивно движение, ще ви помогнат да приоритизирате тялото си и ще повишат нивата на ендорфини, за да можете да се съсредоточите върху това да се насладите на останалата част от деня.

4. Местни тренировки

Разбира се, можете лесно да се впишете във фитнес плана си, без да нарушавате цялостната си ваканция. Ако обаче не може да прекарате повече от ден далеч от залата, може да потърсите местен фитнес или групови тренировки, към които да се присъедините. Независимо дали става дума за йога клас на плажа, или пилатес на тревата, опитайте тренировка, която няма да може да направите у дома. 

Отслабване през лятото – какво представлява методът 3-2-8?

Табата – тренировката, която ще ви трансформира за лятото

Събуждане от зимен сън – време е за тренировки на открито

5. Не бъдете сурови със себе си

Най-важното е да запомните, че вашата почивка е точно това - ваша. Ако не ви се тренира, не е нужно. Най-добрият начин да уважите тялото си е като го слушате, така че, ако имате чувство, че се нуждаете от почивка, починете си. Не забравяйте, че фитнес целите не се базират само на движения, но и на релаксация и възстановяване. Смисълът на ваканцията е да се върнете с усещане за презареждане и подмладяване, така че обърнете внимание и на почивката. Истинският живот и фитнесът ще ви очакват у дома, когато се върнете.

За още съвети за постигане на желаната фигура последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари