IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събуждане от зимен сън – време е за тренировки на открито

9 април 2023 10 30

Слънцето предразполага за повече дейности сред природата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пролетният сезон символизира ново начало. Ако сте търсили забавни начини да разкрасите рутинната си тренировка, пролетта е идеалният момент. Сега времето започва да се затопля, което ни предразполага за повече активни дейности на открито след дългия зимен период, който прекарахме у дома. Макар да не сме спали цял сезон като мечките, имаме чувството, че точно сега се събуждаме за нов етап от живота си.

Като цяло лекарите препоръчват минимум 150 минути умерени аеробни упражнения на седмица. Ако тренировката ви е по-интензивна, може да се нуждаете само от 75 минути. Разделено между пет дни от седмицата, все пак уикендът е за почивка, това се равнява на около 15-30 минути на ден за трениране.

Ако вече ви е писнало да седите у дома и само да наблюдавате хубавото време през прозореца, имаме няколко предложения за тренировка на открито. Така хем ще бъдете сред природата, ще се заредите с необходимата доза витамин D, а в същото време ще раздвижите тялото и ще изгорите излишните калории.

5 тренировки на открито

1. Ходене, тичане, катерене

Ходенето, джогингът и бягането са класически форми на кардио. Когато настъпи пролетта, вече е достатъчно топло да излезете навън и да се раздвижите. Ако наблизо имате парк или планина, можете дори да превърнете разходката си в малък поход. Това наистина ще ускори пулса ви.

разходка, ходене

Снимка: iStock

Ако сте начинаещ, започнете бавно. Не е нужно да се насочвате направо към спринтовете. Дори кратката разходка е движение. Ходенето е свързано с много ползи за здравето, включително понижено кръвно налягане, понижен холестерол и по-добър сърдечен ритъм в състояние на покой. То също е добра форма на упражнение, ако имате за цел да регулирате теглото си.

2. Йога навън

Йогата е перфектна форма на упражнения, които може да изнесете на открито. Освен това е достатъчно нежна за начинаещи, които не са тренирали много през зимата. Ако търсите тренировка с ниска интензивност, за да започнете пролетния си здравословен режим, йогата може да бъде правилният избор за вас.

Доказано е, че йогата има ефект както върху ума, така и върху тялото. Тя укрепва вашите мускули, подобрява гъвкавостта и намалява стреса и безпокойството. Освен това няма да имате нужда от много оборудване, тъй като упражнението изисква само постелка и удобно облекло.

йога, поза

Снимка: iStock

Практикуването на йога на открито също е добър начин да се доближите до природата. Въпреки че има някои уроци по йога, провеждани навън, не е нужно да посещавате клас, за да следвате практиката. Просто намерете спокойно място под дърво или на тревист хълм, за да увеличите връзката с околната среда. Това също може да бъде добър начин да свържете ума и тялото си за по-добър баланс и вътрешен мир.

3. Колоездене

Ако през зимата сте искали да отидете на спин клас, но така и не сте стигнали до него, сега мечтата ви да въртите педалите на велосипед може да е много по-достъпна. Тренировките на велоергометър у дома или във фитнеса са ефективна доза кардио, но карането на колело навън ви носи нови предизвикателства и повече удоволствие.

каране на

Снимка: iStock

Сред природата има повече изкачвания и спускания, така че колоезденето може да е добър начин да разнообразите рутината си и да предизвикате себе си. То също така предлага смяна на обстановката, което може да бъде особено полезно за хората, които работят от вкъщи и нямат много движение през деня. Изследванията показват, че колоезденето на открито позволява на колоездачите да тренират с по-висока интензивност от колоезденето на закрито.

4. Разнообразие от сесии

Правенето на една и съща тренировка всеки ден може да ви омръзне много бързо. Един от начините да разнообразите нещата през пролетта е като накарате семейството и приятелите си да преминат през различни серии. Тези дейности могат да се извършват в задния двор или в парка. Някои паркове дори имат станции, където можете да изпълнявате различни упражнения като набирания.

фитнес -

Снимка: Pixabay

Всеки ден пробвайте различни серии, за да можете да се насочите към различни мускулни групи. Стремете се към пет до осем упражнения, които редувате и преминавате през сериите два до три пъти. Можете също така да изберете тренировки въз основа на мускулите, към които искате да се насочите този ден.

Влез във форма – 7 лесни стъпки за здравословно хранене през пролетта

Хидратацията на тялото през пролетта – кога да пиете вода?

5 порции на ден от плодове и зеленчуци – за отслабване през пролетта

5. Спорт на открито

баскетбол istock

Снимка: iStock

Футбол, тенис на маса, тенис на корт, волейбол и баскетбол са само част от популярните спортове, които може да играете на открито през пролетта. Съберете се отбор приятели и отидете до близкото игрище, за да раздвижите тялото. Тези дейности са много подходящи и за създаване на социални контакти и приятелства, както и за организиране на минитурнири с лек състезателен характер.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари