IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йога у дома: Приспособленията, от които се нуждаете

16 март 2021 14 30

Превърнете стаята си в професионално йога студио

Снимка: Pexels

Тренировките у дома се превърнаха в нещо задължително по време на пандемията. Изолацията и липсата на отворени фитнеси ни накараха да водим доста застоял начин на живот, което се отрази и на фигурата ни. Именно затова много от нас прибягнаха към домашните тренировки с помощта на онлайн упражнения или видеа в YouTube. Така намерихме начин да се движим, дори затворени между четири стени.

Едно от най-популярните упражнения по време на пандемията е йогата. Тя не само раздвижва тялото, но и ни помага да запазим спокойствие и да поддържаме добро психично здраве. Създаването на йога студио е изключително лесно, тъй като не изисква много неща и не се отразява сериозно на бюджета. Все пак са ви нужни няколко основни инструмента, които ще подобрят вашата практика и ще я издигнат на следващото ниво.

Някои от вас може би се чудят какво повече им трябва за йога студиото, освен една йога постелка. Истината е, че оборудването се състои от още няколко неща, които могат да подобрят позите и да ви позволят да разпънете тялото си повече, отколкото си мислите, че можете. Най-важното е, че йога инструментите ви предпазват от наранявания и контузии.

Ето от какво се нуждаете за едно перфектно йога студио у дома

1. Йога постелка

Правилната йога постелка може да преобрази вашата практика напълно. Най-важното нещо е постелката ви да не се хлъзга докато правите упражненията и да е достатъчно мека, за да не нараните гърба или други части на тялото.

упражнения, постелка,

Снимка: Pixabay

Когато избирате постелка за йога ще ви е нужна такава, която е достатъчно грапава, че да не позволява хлъзгане, дори когато сте изпотени. Нивото на дебелина и амортизация зависи от вашите лични нужди. Ако ходите на групови тренировки, които се провеждат извън дома, ще ви е нужна постелка, която е и леснопреносима и достатъчно лека.

Ето няколко съвета, които да следвате при следващата си покупка на постелка:

► Изберете правилното ниво на твърдост.

► Пробвайте постелката още в магазина.

► Направете си списък с изискванията преди да тръгнете на пазар.

► Говорете с учителите си по йога за съвети.

2. Йога блокове

Независимо дали сте начинаещ или напреднал в йогата, ако имате йога блокове подръка, те значително ще ви помогнат в модифицирането на позите, правилното подравняване на тялото и подобряването на баланса. Освен това ще можете да практикувате по-трудни пози, без да рискувате наранявания поради преразтягане.

йога istock

Снимка: iStock

Например позата „гълъб“ е чудесна за бедрото, но малцина могат да я направят правилно от първия път. Подпирането на бедрото на предния крак върху йога блокче може да помогне на начинаещите да се отпуснат в позата, без да нараняват гърба или бедрата. По същия начин, позите, които изискват сила в раменете, могат да се практикуват с блокчетата, които ще ви помогнат да поддържате правилна форма на тялото.

Съвети за избор на йога блок:

► Изберете правилния материал: Обикновено имате три възможности – пяна, дърво или корк.

Блоковете от пяна са най-леки, лесни са за пренасяне, но са по-меки от останалите. Те са чудесни за пози, които изискват да поставите телесното си тегло върху блока, без да причинявате дискомфорт или болка в тялото.

Дървените блокчета са твърди и няма как да се огънат под тежестта на тялото. Те обаче са малко по-тежки и не са удобни за пренасяне.

Корковите блокове са нещо средно между дървото и пяната. Те осигуряват по-голяма опора, но остават лесни за пренасяне.

► Изберете правилната височина: 10-сантиметровите блокове са стандартните, но можете да намерите и такива, чиято височина варира между 7 и 12 сантиметра. Всичко зависи от вашите предпочитания.

3. Йога каишка

Каишката за йога е не само компактна и лека, но е и един от най-универсалните инструменти, които помагат на всеки, независимо от нивото му. Тя може да се използва за подобряване на позата и осигуряване на стабилност и баланс. Има много йога каишки, които се различават по стил, размер и материал. Учителите съветват да започнете с нещо обикновено, което да отговаря на нуждите и бюджета ви.

йога istock

Снимка:iStock

Съвети как да изберете правилната каишка:

► Дължината: Уверете се, че имате достатъчно дължина на лентата, за да я държите удобно, особено ако ще я използвате за различни упражнения. Повечето хора използват стандартни каишки от 182-243 см, но по-високите хора ще се чувстват по-комфортно с по-голяма дължина от тази.

► Тип затваряне: Двата най-често срещани типа затваряне са катарами или примки. Закопчалките ви позволяват бързо да регулирате дължината на лентата, за да отговаря на вашите нужди. Пластмасовите катарами за бързо освобождаване са по-тихи, когато ударят пода, предотвратявайки нарушаване на концентрацията по време на тренировка. Каишките с метални пръстени може да са малко по-шумни, но са по-лесни за регулиране между позите. Примките са много по-удобни за ползване, тъй като не изискват корекции, осигурявайки плавен преход между позите.

► Подходящ материал: Повечето каишки са изработени от памук, тъй като материалът е лесен за почистване, издръжлив и е лесен за захващане. Начинаещите може да усетят този вид леко груб в началото, като може да замените каишката с такава, направена от найлон.

4. Възглавници за йога

Една добра възглавница за йога е особено полезна за осигуряването на удобство по време на тренировка и възстановяването след това. Тя се използва за по-добро кръвообращение в краката, нежно отваряне на гръдния кош и по-добра поза на тялото.

5. Свещи или дифузер с етерично масло

Когато създавате йога студио у дома, е важно да помогнете на ума и тялото да се отпуснат, използвайки аромати. Някои етерични масла, като лавандулата, се използват често за релаксация. Ако сте склонни към стрес или безпокойство, опитайте да разпръснете релаксиращи аромати, използвайки ароматерапевтичен дифузер или ароматни свещи.

Може да използвате бергамот срещу стреса, лавандула за по-добър сън или евкалипт за засилване на имунитета.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари