IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 уелнес тенденции, които да изпробвате през октомври

2 октомври 2023 18 00

Как да се погрижите за себе си в началото на есента

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Есента е магическа. Листата се променят във всякакви живи нюанси, ароматът на канела е навсякъде, а хладът във въздуха хапе по начин, сякаш времето има личен проблем с нас. Това е сезон, който носи множество настроения, така че не е чудно, че е пряко свързан с мистиката. Дотолкова, че един от ключовите образи на сезона, са вещиците. Разбира се, тази дума се свързва с остарели стереотипи за това какво означава да бъдеш вещица – летящи метли, котли за отвари и желание да се ядат деца. Но истинското определение за вещица не е толкова пряко.

Исторически погледнато, вещиците или хората, обвинени във вещерство, са идвали в много различни форми, но повечето от тях са били жени и далеч не са били чудовища. По-скоро те са били майстори на грижата за себе си, специализирани в билкарството, акушерството и други лечебни практики. Съвременните жени превръщат тези ритуали в масови, откривайки дълбоки връзки със земята и природата, и се насочват към практики, които подобряват качеството им на живот. Така че, ако наистина се замислите, въплъщаването на вашата вътрешна вещица само по себе си е уелнес практика.

По-долу ви разкриваме няколко уелнес ритуала, които вещиците през вековете са използвали и обичали и които ще ви помогнат да подобрите здравето си през есента и след това.

6 уелнес тенденции, които да изпробвате през октомври

1. По-съзнателни с етеричните масла

Известно е, че ароматът предизвиква както емоция, така и памет, така че можете да го използвате, за да подобрите усещането за себе си и да повлияете на начина, по който се отнасяте към света около вас. Вместо просто типичното дифузно лавандулово масло за отпускане или вдишване на ментово масло за енергия, направете си собствени отвари, за да можете да се докоснете до вида емоция и енергия, които свързвате с този аромат по всяко време. Подушете или разпръснете широка гама от етерични масла – евкалипт, лимон и други – и вижте как ароматът им ще ви накара да се чувствате.

етерично масло,

Снимка: Pixabay

За да направите крачка напред, създайте своя собствена смес, като започнете с основа от жожоба или зехтин и изсипете в малък флакон с ролкова топка за по-лесно нанасяне. Добавете няколко капки от избраното от вас етерично масло към основата, за да втриете сместа в слепоочията, китките или други пулсови точки, когато е необходимо. Допълнете флакона с малко цветни листенца или пресни билки, за да подсилите миризмата, като същевременно разкрасите сместа.

Както при всички ритуали, не забравяйте, че отдадеността към практиката ще засили нейния ефект.

2. Подобрете времето в банята

Къпането винаги е било важно както за хигиената, така и за грижата за себе си. Водата често се използва не само за прочистване на тялото, но и за подобряване на енергията и ума. А когато допълните водата в банята с билки, цветя или кристали, можете да усетите нейните лечебни свойства. Забравете скучната вана с мехурчета – има безброй комбинации, които можете да създадете, когато измисляте своя ритуал.

Например босилекът или евкалиптът са чудесни за отпускане на мускулите, лавандулата или лайката помагат за отпускане на ума, розовите листенца и босилекът служат за блясък на кожата, а кристали като розов кварц и аметист са идеални за изчистване на тревожната енергия и осигуряване на мир във вашето пространство.

душ, къпане

Снимка: iStock

Хората вярват от векове, че ако сте привлечени от определено растение или кристал, вашата интуиция ви насочва да го употребявате във ваша полза. Но ако обичате да експериментирате, не се колебайте да разгледате дебелите книги в библиотеката на баба ви за всички лечебни свойства, които растенията и кристалите могат да предложат.

3. Тамян за възстановяване на енергията

Много различни култури в историята са изгаряли билки и тамян като начин за изчистване на застоялата енергия, за да направят пространството жизнено и свежо. С възхода на пало санто и салвията, които стават все по-популярни, важно е да ги почитате и помните откъде идват, така че направете проучване и прочетете за ритуала.

Тамянът и смирната са два варианта, които са издържали теста на времето и все още са известни със своите лечебни свойства. Когато става въпрос за използване на билки и тамян, изберете вид, който ви призовава да освободите място в дома си.

тамян istock

Снимка: iStock

И помнете, че намерението трябва да бъде в основата на всеки ритуал. Ако не е така, практиката просто няма да има смисъл. Поставете си намерение да изчистите заседналата енергия и да поканите свежи, любящи вибрации в дома си. Докато ароматът се задържа, визуализирайте как пространството се използва по начин, който ви харесва. Това е страхотен ритуал, който трябва да правите постоянно, особено когато използвате пространството си като настройка за работа от вкъщи. Така може да си помогнете да постигнете конкретни цели по време на работа или да улесните излизането от работен режим в релаксация.

4. Започнете да си водите дневник

Воденето на дневник е мощен начин за ежедневни „магии“, защото вие буквално алхимизирате мислите си в осезаеми думи на страницата. Това само по себе си е малко магическо. Когато записвате намеренията си за това как искате да се чувствате, какво искате да правите или как искате да действате в бъдеще, можете по-добре да визуализирате себе си в тази бъдеща роля. Това улеснява да се въплътите в тази роля сега, което е един от най-бързите начини да промените живота си.

писане, писалка,

Снимка: Pixabay

Така че не се срамувайте да започнете воденето на дневник. След като стартирате, съсредоточете се върху всички елементи, които изредихме по-горе – как искате да се чувствате, как искате да действате и какво бихте искали да правите в бъдеще. Отделете няколко минути, за да визуализирате този, за когото току-що сте писали, и забележете как енергията ви се променя.

Орландо Блум се впуска в уелнес предизвикателство

Гуинет Полтроу разказа за своята уелнес рутина

Грижа за себе си – уелнес рутини за зимата

5. Мотивационна дума за деня

Ако воденето на дневник ви се струва твърде гимназиално, има друг трик, който може да ви помогне за постигане на успех. Изберете си дума или фраза, с която да се мотивирате всеки ден след събуждане. Ако например ви предстои важна работна среща, за която сте леко притеснени, „способен“ може да е думата за вас. Визуализирайте себе си като човек, който напълно олицетворява тази дума и се чувствайте свободни да я запишете някъде, където ще бъде видимо за вас през целия ден.

6. Свържете се с природата

Науката доказва, че природата е лечебна. Но познайте какво? Култури, племена и световни религии вече знаят това от хиляди години. Всеки, който има голяма чувствителност към променящата се енергия, ще твърди, че ефектите от този конкретен ритуал са неоспорими. Опитайте със заземяване, което включва ходене боси навън, или горско къпане, което означава да сте сред природата – пътека, гора, парк и други, за да извлечете повече ползи.

разходка сред

Снимка: iStock

Отделете малко време, за да почувствате земята по удобен за вас начин. Визуализирайте как всяка енергия, която не ви служи, е изтеглена в земята и изпитайте благодарност за кислорода, който доставят дърветата и растенията. Може да се изненадате от това, което се случва. Това е особено добър ритуал за тези от нас със заети умове, защото ни насърчава да забавим темпото и да се свържем отново с вътрешния си глас на мъдростта.

За още здравословни съвети и уелнес тенденции последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари