IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес покрай коледните празници – 5 вида медитация само за минута

24 декември 2023 16 30

Как бързо да се успокоите, дори и когато сте в движение

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Преодоляването на празничния стрес може да изглежда почти невъзможно, но имаме решение за вас – медитация. Между семейните вечери със по-възрастни роднини, които обичат да спорят, чакането на дълги опашки, докато пазарувате по празниците, или справянето с неизбежни закъснения по време на пътуване, Коледа и Нова година може да изглеждат като най-стресовия период от годината. В един идеален свят всички бихме искали да поддържаме редовните си здравословни навици през този месец, но понякога това просто не е възможно. Така че вместо да оказвате натиск върху себе си, спрете, поемете дъх и намерете малко време, за да практикувате бърза и лесна медитация. 

Медитацията е невероятно средство за запазване на спокойствието по време на стресови моменти от сезона, защото може да се прави почти навсякъде за всякаква продължителност от време. Също така не е необходимо да имате предишни знания или опит, за да започнете. Хубавото е, че тази практика може да се прави постоянно, дори когато сте навън, чакате градския транспорт или се редите на опашка в любимото си кафене. 

Пет вида медитация, които да изпълните само за една минута

1. Докато чакате на опашка в кафенето

Чули сте, че отново се предлагат красиви коледни чаши за кафе в любимото ви кафене и бързате да си вземете. Отивате на уреченото място, но виждате огромната опашка от желаещи, дошли за същото като вас. Часовникът тиктака, а вас ви чакат още куп задължения. Искате чашата с кафе да се озове по-бързо в ръцете ви, но опашката сякаш не мърда. Започвате да се изнервяте и да тропате на място. 

медитация istock

Снимка: iStock

Ако този сценарий ви е добре познат, не сте сами. Но вместо да проваляте празничното настроение на вас и другите около вас, ви предлагаме да изпробвате една медитационна практика, която ще ви отнеме точно толкова, колкото чакате на опашката пред кафенето. Хем ще се разсеете, хем ще правите нещо интересно, докато седите на едно място. 

Продължителност: Докато не стигнете до касата

Практика: Докато сте на опашката, започнете, като насочите поглед върху краката си и забележите как те са стъпили на земята. Позволете си наистина да се свържете с повърхността под вас. След това много бавно, докато опашката се движи, повдигнете единия крак и го поставете с петата първо на земята пред вас. Повторете и с другия. Докато правите това, забележете как тялото ви се движи, как глезенът ви позволява на крака да се върти, как краката работят в унисон със стъпалото. Продължете на забавен каданс, отделяйки си време, докато стигнете до баристата. След като сте там, погледнете своя бариста в очите и му се усмихнете, след което кажете поръчката си. Девет от десет пъти ще получите усмивка обратно. След като сте поръчали, продължете с бавните и внимателни движения, за да изчакате вашето кафе. След като пристигне, вземете кафето си и почувствайте топлината на чашата, поднесете я към лицето си и вдишайте миризмата, преди да отпиете бавна глътка и да оставите вкусът да се разнесе в устата ви.

2. 16 секунди за успокоение

Имате ли чувството, че никога нямате време за медитация? Всъщност нямате нужда от 20-30 минути, нито дори от една. Вместо това опитайте тази 16-секундна медитация всеки път, когато се чувствате стресирани, претоварени или притеснени. Тя е от известния духовен учител Давиджи и е идеална за бягство от ситуация на силен стрес и за момент на почивка.

медитация istock

Снимка: iStock

Продължителност: 16 секунди

Практика: Като начало помислете за нещо, което ви е притеснявало тази седмица. Може би сте изпуснали полета си, загубили сте портфейла си или сте разлели кафе върху любимата си риза – каквото и да е първото нещо, което ви идва наум. След като се сетите, затворете очи и поемете дълбоко въздух през носа. Забележете как дъхът преминава чак до корема ви. Оставете го да престои за момент, преди да издишате обратно през тялото си и отново през носа. Още веднъж забележете дъха, докато излиза, спирайки, когато се изпуска. Сега можете да се върнете към нормалното си дишане. Това бяха 16 секунди! Ако сте следвали всичко през тези 16 секунди, не сте мислили за миналото или бъдещето, просто сте живели в момента. Най-вероятно дори не сте мислили за това, което ви е притеснявало тази седмица, а само за дъха си. Ето така, само за 16 секунди, може да изгоните стреса. 

3. Трафик медитация

Докато някои от нас изпитват ярост на пътя, други просто се чувстват предизвикани от всяко допълнително неудобство по време на натовареното време на годината. Сузе Ялоф Шварц създаде тази гениална медитация за онези моменти, когато се чувствате неспокойни, докато седите в задръстване. Професионален съвет – въпреки че първоначално тази медитация е предназначена за пътувания с кола, тя е чудесна и за закъснели полети, влакове, автобуси или метро. Мислете за тази медитация като за перфектния антистрес метод за неща, които са извън вашия контрол.

йога, дишане,

Снимка: iStock

Продължителност: 1-3 минути

Практика: Първата стъпка е осъзнаването. Започнете, като погледнете пътя и колите пред вас. Регистрирайте обкръжението си и как се чувствате. Може би няма движение или сте закъснели, стресирани, раздразнени или искате да крещите. Без значение как се чувствате, осъзнайте всичко. Следващата стъпка е да направите сканиране на тялото. Започнете от краката си и забележете как се чувстват, след това глезените, краката и корема. Продължете, докато регистрирате всяка част от тялото си чак до върха на главата. Последната стъпка е да се свържете с дъха си. Започнете с вдишване през носа за четири броения, позволявайки на дишането да слезе надолу в корема ви, задържане там за четири броения и след това изпускане за четири броения и накрая отново задържане за четири. Повторете това дишане няколко пъти, докато започнете да усещате как тялото ви се отпуска. Сега отворете очи и повторете фразата „това е каквото е“ три пъти. Дори трафикът все още да е там, да се надяваме, че стресът ви е изчезнал.

4. Благодарствена медитация

Практикуването на благодарност винаги е важно, но е особено важно по време на празничния сезон, когато може да стане лесно да загубите перспектива и да оставите празничните стресови фактори да вземат връх. Тази медитация на благодарност от Дийпак Чопра ще ви върне към осъзнаването.

медитация istock

Снимка: iStock

Продължителност: 5 минути

Практика: Първо намерете тихо място, където можете да останете сами. За да започнете, затворете очи и поемете бавно, дълбоко въздух през носа чак до стомаха. Задръжте го там за момент, преди да го изпуснете през устата си. Направете пауза и след това продължете дишането още няколко пъти, докато се почувствате по-свързани и центрирани. Сега се съсредоточете върху сърцето си, почувствайте как бие и може би дори поставете ръцете си върху него, ако желаете. Задайте си въпроса „За какво съм благодарен?“ Позволете каквото ви хрумне и след това оставете въпроса да си тръгне. „За какво съм благодарен?“ Нека умът ви се изпълни с изображения, думи или хора, които улавят това. Сега си кажете наум: „Каквото и да се случи днес, няма да съдя.“ Повторете фразата няколко пъти. За да завършите, бавно размърдайте ръцете и краката си, отворете очи и се върнете в тялото си.

Седем неща, от които да се освободите преди Коледа

Цветен грим – перфектен за празниците

Бретон разделен на две – свежа промяна за празниците

5. Медитация за осъзнато хранене

Празниците са дълъг период на вкусни десерти, вино и обилни вечери. Понякога е трудно да кажем „Не“ на всичко това, което ни кара да преяждаме и да не се чувстваме добре, или пък започваме да се чувстваме виновни за това, че сме приели повече калории от обикновено. Тази медитация от Аманда Гилбърт е тук, за да ви помогне да се храните внимателно през целия сезон.

медитация istock

Снимка: iStock

Продължителност: 1-5 минути

Практика: Започнете с няколко вдишвания, за да помогнете за центрирането и свързването с тялото си, преди да седнете на масата. Тази медитация е предназначена да се прави с храна, така че след като сте готови, отделете малко време, за да погледнете храната пред вас. Разгледайте цветовете, миризмите и формите. Сега можете да вземете храната и преди да отхапете, попитайте се как се чувствате в момента. Наистина ли си гладен? Умерено гладен? След като разберете, вземете първата си хапка и оставете ароматите да избухнат в устата ви, дъвчете бавно и не бързайте, преди да преглътнете. Как се чувствате в момента? По-малко ли сте гладни? Хареса ли ви първата хапка? Продължете да повтаряте тази практика, докато отхапвате следващата си хапка и така нататък. Наистина регистрирайте всяко парче храна и не забравяйте да ядете бавно и внимателно. След като сте отхапали последната си хапка, седнете за момент и оценете храната, която ви е наситила.

За още съвети за безпроблемни и щастливи празници последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари