IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По време на празниците: Какво се случва с мозъка и тялото ни?

12 декември 2019 14 40

Семейните събирания могат да причинят огромно количество стрес

Снимка: iStock

Независимо дали е „най-прекрасното време от годината“, или не, празниците са свързани с ужасно много стрес. Периодът от края на ноември до началото на февруари в САЩ включва най-големия трафик в страната, както и моментът, в който населението яде храна, пълна с калории и често прекалява с пиенето.

Четирима психолози говорят пред Insider за това как тези промени влияят на тялото и мозъка ни и имат няколко предложения за оцеляване по празниците. Според тях, независимо дали си прекарвате добре, или не, периодът, в който се срещате с всички роднини, може да е причина за повишаване на стреса в организма.

Коледа -

Причината е, че рязко се променят емоциите, които изпитваме по време на празниците. И тъй като организмът не е свикнал на това, „той може да изпита нервност, напрежение и дори паника", казват експертите. Промяната в ежедневието ни също може да наруши хормоналния ни баланс и да повиши нивата на кортизол в тялото.

Един от най-честите причинители на промени в организма, е семейното събиране.

Кортизолът тогава може да варира в различни граници, в зависимост от държанието на роднините ви. „За някои хора, прибирането вкъщи е най-хубавото нещо, което автоматично намалява кортизола в организма, с което се понижава и стресът“, казва пред Insider професорът по психология Робин Еделстайн.

Той добавя, че понякога обаче дългото време, прекарано със семейството, може да е причина за нервност у вас, която рефлектира и върху другите. По време на скандал, повишаването на кортизол в тялото ви, кара и човека срещу вас да почувства същата промяна в себе си.

Празниците могат да повлияят и върху хормоните, свързани със секса.

Това води до временни промени в нивата на тестостерона при жените и мъжете. Според експерти, коледните празници често могат да се превърнат в състезание за най-добър подарък, което се отразява сериозно на организма.

„Ако си мислите за топлия, щастлив и отпускащ празничен уикенд, това може да понижи тестостерона ви. Но в добавка към това, има и лек стрес, който се причинява от подаряването на подаръци и това води до повишаването на хормона“, казва Еделстайн.

Коледа -

Окситоцинът, който се свързва с любовта и привързването към хората, също може да варира по време на празниците. Това обаче се оказва доста полезно за организма, тъй като окситоцинът е природният антидот на стреса. Често е наричан „хормонът на любовта“ и се освобождава по време на прегръщане или секс.

Как да преборим стреса рано сутрин?

„Физическият контакт, особено такъв, който се прави с нежност, е свързван с промяна в нивата на окситоцин“, казва психологът Дженифър Бартц пред Insider. Хормонът може да успокои младите майки по време на първите им месеци с бебето, както и е свързван с подобряването на социализирането на деца с аутизъм.

Коледа -

Понякога обаче окситоцинът не действа по този приятен начин. При някои хора, той може да предизвика нервност и дискомфорт.

Промяната в нивата на кортизол и тестостерон, които се причиняват по време на коледните празници, се характеризира като хроничен стрес, който може да се отрази на психическото и физическото здраве на човек. Възможно е да повиши кръвното налягане и дори да доведе до затлъстяване.

Психолозите съветват и как да постъпите, ако често изпадате в депресия по време на празниците.

„Опитайте се да комуникирате повече с родителите си или с хората, на които ходите на гости. Ако сте за първи път на празник у родители на гаджето си, предложете своята помощ в домашните задължения“, казва Дейвид Сусман.

Коледа -

Също така е хубаво да планирате нещата по-рано. Така ще избегнете стреса, който ще се появи, ако не сте готови с багажа или пък оставите всичко за последния момент. Друго важно е да се учите от грешките, направени на предишните празници. Спомнете си кои теми са предизвикали скандал на масата и се опитайте да ги избягвате тази година.

Според експертите, най-добрият начин за справяне със стреса преди и по време на коледните празници, е да си поспивате добре, да не забравяте физическите дейности и да намерите време за почивка.

Опитайте се да оставите телефона за няколко часа и да се насладите на празничната атмосфера.

Лимонада от лавандула помага при главоболието и стреса

Също така заложете на здравословни храни и напитки, с които да заредите тялото си. Ако смятате да тръгнете на дълго пътешествие с приятели или роднини, психолозите съветват да намерите някоя спокойна музика или аудиокнига, която всички харесвате, за да я слушате в колата.

Коледа -

„Когато сте на семейно събиране, има няколко неща, които може да ви спасят от стреса. Излезте на разходка, споделете как е минал денят ви, вземете си почивка от нещата, които се случват около вас и дори може да се обадите на приятел, за да разкажете какво ви притеснява. Всичко това се счита за добро решение за успокояване на мислите“, казват експерти.

Доказано: Котките и кучетата намаляват стреса

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари