Ако някога сте се разхождали из секцията за готвене в местния хранителен магазин, вероятно сте срещали един или повече видове меласа. Но какво всъщност е това? Вискозното вещество, което може да варира от светлокафяво до почти черно на цвят, е продукт на рафиниране на захар и се среща естествено в растенията захарно цвекло и захарна тръстика. Меласата обикновено се използва при печене и готвене, за подслаждане на хляб, добавяне на вкус към джинджифилови бисквити и сосове за създаване на разнообразни глазури на различни ястия.
Какво е меласа?
Меласата е гъст сироп, който до голяма степен се получава чрез рафиниране на сок от захарна тръстика или захарно цвекло в захар. Въпреки това, за да разберете повече за това какво представлява меласата, е важно да разберете по-добре процеса на производство на захар. Първата стъпка в този процес включва раздробяване на захарна тръстика и извличане на сока. След това този сок се вари, в който момент ще се образуват захарни кристали отгоре и трябва да бъдат отстранени от течността. Светлокафявият сироп, който остава след отстраняването на кристализиралата захар, е светла меласа. След това този процес се повтаря многократно, за да се получат различни видове меласа.
Снимка: iStock
Първоначалната меласа е лека и с по-високо съдържание на захар, докато меласата, която се вари няколко пъти, е по-тъмна и има по-малко захар. Вкусът и цветът на меласата наистина зависят от вида, но обикновено не е толкова сладка като захарта и може да има нотки на карамел.
Сярна или несулфурирана меласа
Сярната меласа е меласа, която се прави от млада, зелена захарна тръстика, която все още не е достигнала зрялост. Тъй като захарната тръстика е млада, тя се третира със серен диоксид, за да се запази. За някои меласата със сяра има подобен на химикал вкус поради наличието на серен диоксид.
Снимка: iStock
От своя страна, несулфирираната меласа се прави от зряла, узряла захарна тръстика, което означава, че няма нужда от серен диоксид, за да я запази. Този тип меласа има по-чист, по-сладък и по-мек вкус от сулфурираната меласа и няма никакви химически нотки.
Различните видове меласа
Тъй като меласата се произвежда чрез дълъг процес, който включва кипене на сок от захарна тръстика веднъж или няколко пъти, не е изненада, че има няколко различни вида меласа, от които да избирате.
Лека меласа
Понякога наричана обикновена или оригинална, леката меласа е вещество, което остава, след като сокът от захарна тръстика се свари за първи път. Както може би се досещате, тази меласа е най-светлата на цвят и има най-мек вкус. Освен това е най-малко вискозна и съдържа най-много захар. Използвайте този вид меласа в бисквитки и други печива. Когато рецептата изисква меласа и не посочва вид, това е най-добрият ви залог.
Тъмна или средна меласа
Този вид меласа е веществото, което се получава, след като сокът от захарна тръстика се свари за втори път. Тя е по-тъмна и „по-дебела“ от светлата меласа и съдържа по-малко захар. Ароматът, подобен на карамел, е богат и може да бъде прекалено силен, ако не се използва правилно. Тъмната меласа е най-подходяща за джинджифилови сладки, печен боб и сосове за барбекю, предназначени за мазни парчета месо.
Черна меласа
Когато сокът от захарна тръстика се вари за трети път и често се разрежда с вода, резултатът е черна меласа. Тя е много тъмна на цвят и е много вискозна. Също така съдържа най-малко количество захар и най-висока концентрация на витамини и минерали. От гледна точка на вкуса, черната меласа е наситена, с нотки, които са пикантни и почти горчиви. Използвайте я пестеливо в солени рецепти, като сос за барбекю. Поради силния си вкус, не употребявайте черната меласа в сладки рецепти и не замествайте с други варианти.
За какво се използва меласата?
Снимка: iStock
Поради факта, че има няколко различни вида меласа, тя може да се използва в различни сладки и солени рецепти. Когато се съмнявате, гответе с лека меласа, тъй като има най-мек вкус. Тъмната меласа е перфектна за джинджифилови сладки и подобни десерти. Ако искате да готвите с черна меласа, запазете я за сосове за барбекю и други глазури или сосове, които могат да се комбинират с богато, тлъсто месо.
7 начина, с които да помогнете на тялото да се детоксикира само
Осем плода с високо съдържание на протеин, които да включите в диетата си
Здравословна закуска – най-добрите храни за старт на деня
Заместители на меласа
Когато става въпрос за заместване на меласата, много подобни съставки на захарна основа могат да свършат работата. Ето най-добрите заместители на меласа за сладки и солени рецепти:
Тъмен царевичен сироп
Тъй като е комбинация от царевичен сироп и меласа, това е звезден заместител на меласата. Използвайте го в съотношение 1:1 при печене или солени рецепти.
Кленов сироп
Кленовият сироп има свой собствен отличителен вкус и често е по-лек и по-рядък от меласата, но все пак е добър заместител на съставката. Можете да замените меласата с кленов сироп в съотношение 1:1 при печене или солени рецепти.
Пчелен мед
Гъст и вискозен, медът е солиден заместител на меласата. Използвайте го в съотношение 1:1 при печене или солени рецепти.
Кафява захар
Тъй като кафявата захар всъщност е комбинация от гранулирана захар и меласа, тя е добър заместител, когато нямате меласа подръка. За да замените меласата с кафява захар, обикновено можете да използвате 3/4 чаша опакована кафява захар вместо всяка чаша меласа. Тъмнокафявата захар, която съдържа повече меласа, ще бъде по-близка по вкус до меласата, отколкото светлокафявата захар.














Доган е почетен председател на АПС, ще има четирима съпредседатели
България ще иска нова дерогация за "Лукойл", ако Русия не спре войната
Централна прогноза
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето
Майк Тайсън посочи най-добрия боксьор на планетата
НА ЖИВО: Турция – България 0:0
Синер премаза Де Минор и е на финал в Торино
Малена и Тервел Замфирови за битката за оставане в Олимпийските игри
Дневен хороскоп за 16 ноември, неделя
10 подправки, които да отглеждате във вода
Есенни съвети за по-добро здраве: три ключови фактора
Масаж с рициново масло помага при перименопауза
Повече от половината хора с диабет в света остават недиагностицирани
Изкуствен интелект ускорява създаването на синтетични антитела
Нарушеният слух в бъдеще може да се лекува с…виагра?!
Повишена функция на щитовидната жлеза при деца - на какво може да се дължи?
Остави коментар