IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добра форма през 2024 – как да я постигнете

9 февруари 2024 15 00

7 ключови стъпки до заветната цел

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Краят на една и началото на следващата година са белязани винаги от едно и също нещо – равносметка и поставяне на нови цели. Независимо дали става дума за професионално израстване, намиране на любовта, повече време в четене на книги и по-малко седене пред екраните, или пък постигане на така желаната фигура, повечето от нас си съставят списъци с резолюции за следващите 12 месеца. 

Това, което всеки трябва да разбере обаче е, че тези списъци не трябва да се правят по задължение или защото е модерно, а да бъдат съставени от това, което наистина ви привлича и което силно искате да постигнете. Не ги приемайте като бързи решения за непостижими цели, а по-скоро за привличане на положителна енергия и осъзнаване на това, което вече не ви е от полза. 

Едно от нещата, които постоянно набира сила и не изглежда, че скоро ще спре да интересува обществеността, са тенденциите в грижата за себе си или така наречените уелнес практики. В тях са включени както глезотии като масажи, лицеви процедури и спа, така и обръщане на внимание на здравословното и питателно хранене. Ключът към всяка стегната и изваяна фигура не се намира само в редовните тренировки, но и в правилно изготвеното меню, което ще ви държи сити през целия ден. 

Как да постигнете по-добра форма през 2024

1. Сухо четкане

сухо четкане

Снимка: iStock

Ползите от сухото четкане все повече се споменават от почитателите на уелнеса и дамите, които целят по-гладка и красива кожа. Не само че е релаксиращо упражнение, което да правите преди къпане, но също така предлага и предимства като ексфолиация и лимфен дренаж. По този начин може да се сбогувате със сухата кожа през зимата и да детоксикирате тялото си от увредени клетки, токсини или бактерии. 

2. Високопротеинова закуска

протеин, яйца,

Снимка: Pixabay

През 2023 година ползите от консумацията на протеини – от изграждането на мускули до балансирането на хормони – стана доста популярна тема. Все повече се промотира мисленето за добавяне на здравословни опции към менюто, а не изключване на цели хранителни групи или определени храни. Въпреки че протеиновите нужди на всеки ще варират, ако ядете високопротеинова закуска всеки ден, ще забележите подобрения както в настроението и концентрацията, така и в нивата на енергия.

3. Поставете телефона си на „Не безпокойте“

социален детокс,

Снимка: iStock

За да се погрижите по-добре за психичното си здраве, трябва да се научите да държите телефона си надалеч за определен период от време. Ако имате възможност, след работа, поставете устройството в режим „Не безпокойте“, за да се отдадете на моменти за себе си и близките. Не е необходимо да сте на разположение на всеки 24 часа в денонощието. Вие имате нужда от почивка, както и мозъкът ви, за да бъдете готови за следващите предизвикателства, които ви чакат през утрешния ден.

4. Спете на копринена калъфка

сън -

Снимка: iStock

Този трик в никакъв случай не е революционен, но е особено важен за доброто здраве на косата ви. Копринената калъфка намалява триенето на косъма и това предотвратява изтощаване и накъсване. Също така не попива от продуктите за коса, които използвате преди лягане, позволявайки им да останат там, където трябва, и да извършат своята магия. 

5. Книга вместо телефон

четене на

Снимка: Pexels

Сигурно и вие обичате да четете, но все не намирате време за онази книга, която сте си купили преди година. След работа искате просто да си починете, но се оказва, че разглеждате TikTok или Instagram в продължение на часове, независимо че само преди минути сте затворили компютъра си. Опитайте се да откажете екраните за сметка на книгите, превръщайки четенето в приоритет. То насърчава уменията за критично мислене, намалява стреса и подобрява съня. 

Допаминова детоксикация – новата уелнес тенденция

Грижа за себе си – уелнес рутини за зимата

6. Пийте електролити

електролити istock

Снимка: iStock

Ако сте включили интензивни тренировки в годишния си план, добавете към тях и пиенето на електролитни напитки. Те са основни минерали, които поддържат тялото ви да функционира както трябва, осигурявайки правилна хидратация и функция на нервната система и мускулите, като в същото време регулират вътрешните нива на pH в тялото. Въпреки че повечето от нас получават необходимите електролити с правилното хранене, те могат да се изчерпят с упражнения с висока интензивност, телесна температура, повръщане и други медицински състояния. 

7. Включете силови тренировки

вдигане на

Снимка: iStock

Както всяка година, 2024-та започва с обещание за повече фитнес и по-малко мързел. И въпреки че йогата, пилатесът и стречингът помагат за определен вид движение, включването на силови тренировки в рутината ви определено ще предизвика разлика. От повишаване на самоувереността до усещане за повече енергия и тонус, ползите за здравето от този вид упражнения няма да ви разочароват. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари