IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 уелнес тенденции, които пренасяме от 2023 в 2024 година

31 декември 2023 12 00

Толкова ни харесаха, че не искаме да се разделяме с тях

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ще бъда първата, която ще си признае, че бих опитала почти всичко в името на здравето. Уелнес тенденциите са моята слабост и често се ровя в социалните мрежи или TikTok, за да разбера дали има нещо, което все още не съм изпробвала. В повечето случаи намирам някой трик, който може да ми свърши работа за по-изящна кожа, по-добро психично състояние или цялостно благополучие

Всяка година виждаме как се появяват нови продукти и практики с обещания за загуба на тегло, по-добра концентрация, физическа сила, безупречна кожа или неограничена енергия. Ще излъжа, ако кажа, че не проверявам всичко, за да разбера кое си заслужава следването и кое може да бъде подминато с лека ръка. Има някои тенденции, които с радост гледаме как напускат сцената, докато с други не сме чак толкова склонни да се разделим. 

Разкриваме ви осем изпитани ритуала и практики, които следвахме през 2023 година и направиха голяма промяна във физическото и психическото ни здраве. Толкова ни харесаха, че не бихме искали да се разделим с тях през следващата година. Те не са мимолетна мода – това са практики, които всъщност могат да окажат огромно влияние върху вашето изцеление или оптимизиране на благосъстоянието ви. 

Важен съвет – поддържаме персонализиран подход към уелнеса и ви съветваме вие да направите същото. Някои тенденции могат да работят за вас, а други не. Опитайте една или всичките. 

8 уелнес тенденции, които пренасяме от 2023 в 2024 година

1. Контрастна терапия

Контрастната терапия – редуване на потапяне в студена и гореща вода – следва поговорката „противоположностите се привличат“. Със здравословни предимства като намаляване на мускулната болка, повишаване на енергията и фокуса и намаляване на стреса, не е чудно, че всички готини спортисти, знаменитости и уелнес ентусиасти, обичат метода. Най-добрата част? Нямате нужда от оборудване, за да следвате тенденцията. Използвайте леден ролер, вземете студен душ, добавете електрическо одеяло към списъка за пазаруване или си направете сауна в банята – просто пуснете топлата вода от душа, затворете вратата и изчакайте помещението да се напълни с пара. Независимо дали искате да намалите възпалението или да си осигурите повече спокойствие, контрастната терапия помага във всеки аспект.

2. Трезво любопитство

Извадете безалкохолните коктейли. Изборът да пиете по-малко или да приемете начин на живот без алкохол е тук, за да остане. Благодарение на модерните марки напитки и знаменитостите, които промотират ежедневието без алкохол, има набор от безалкохолни напитки, към които да посегнете, а трезвото любопитство никога не е било по-лесно постижимо. 

сух януари,

Снимка: iStock

Докато сме в разгара на празничните наздравици с алкохол и подхранваните от шампанско празненства, ангажирането със Сух януари може да звучи като добра идея. Ако отказът от алкохол за цял месец ви се струва прекален, препоръчваме ви да си маркирате дати, в които да ви е позволено пиенето, но в умерени количества. По този начин ще угодите на желанието си, но също така ще запазите добро и здравословно поведение.

3. Биохакване на съня

Сънят за красота е нещо, към което се стремя от дълго време, но не знам кога ще го постигна. През 2023 година имам завиден напредък, след като поставих спането на едно от челните места в списъка ми с грижа за себе си. 

сън -

Снимка: iStock

Биохакването, предназначено да оптимизира съня за повече енергия и по-дълбоко възстановяване, царуваше, тъй като уелнес ентусиастите работеха, за да приведат в съответствие циркадния ритъм на тялото си с ежедневната си рутина. След това имаме нашия избор от добавки, които използват най-новите технологии, като мелатонин, или древни билки като лайка, маточина и босилек. приоритет си проправи път и в тенденциите при пътуванията – нов тип пътуване, наречено сънен туризъм, придоби популярност през тази година. То се състои в търсене на дестинации и места за настаняване, фокусирани върху осигуряването на петзвездно изживяване предизвикващо дрямка – от вечерно меню с чайове до захранвано с изкуствен интелект легло, което може да се персонализира.

4. Леки тренировки

Дългите часове, изтощителни сесии на тренировки и упражнения за изгаряне на калории са толкова остарели. Използвайте по-кратки, по-нежни и най-важното, по-приятни видове движения. Тренировките не трябва да са с определена продължителност или интензивност, за да се отчетат на часовника или гривната ви, а по-скоро трябва да бъдат забавни за вас.

пилатес istock

Снимка: iStock

Може би сте решили да изпробвате пилатес или пък искате да прекарвате повече време навън в разходки сред природата. Може би кардиотренировката у дома е вашият най-добър приятел или пък танците са нещото, което ви вкарва във форма. Имате само 10 минути за тренировка? Няма проблем. На помощ идват поредица от по-кратки упражнения, за да помогнат не само за разчупване на деня, но и за гарантиране, че се приспособявате към движението, предотвратявайки продължителното седене и увеличавайки енергията. 

В крайна сметка, правете упражнения, които ви носят радост и наистина ви карат да се чувствате добре, вместо да вярвате, че тренировките трябва да са интензивни, изтощителни или трудни.

5. Използване на вашия репродуктивен цикъл като ваш водач

Тази година хормоналните еликсири и синхронизирането на цикъла превзеха нашите страници в социалните мрежи. И това е доста голяма крачка към приемането, че да си жена не е никак лесно. Освен че жонглираме с кариерни цели, семейства и връзки, ние трябва да се справяме с хормонален дисбаланс или предместруален синдром всеки месец. Това би накарало всяка от нас да се чувства зле, с липса на енергия и изнервена до краен предел. 

менструални болки,

Снимка: Pixabay

Тази година хормоните заеха централно място с тенденции като синхронизиране на цикъла – синхронизиране на вашия начин на живот, тренировки и диета около вашия цикъл – и ограничаване на ендокринните разрушители, за да помогнат на жените да живеят най-добрия си живот без болка и емоционални пикове и спадове. Тялото се нуждае от различни неща в различни дни и тенденции като HIIT тренировки и периодично гладуване невинаги са най-здравословният вариант за вашето тяло.

6. Повече протеин

Преди гелът от морски мъх, зелените прахове и подкрепените от знаменитости смутита да се превърнат в суперхрани, диетолозите измерваха хранителните вещества в макронутриенти. Въпреки че в началото на 2000 г. „храненето“ погрешно се смяташе за проследяване на калории и ядене на по-малко храна, ние сме щастливи да видим, че през 2023 г. основното хранене беше свързано с добавянето на повече храна – по-специално, добавянето на повече протеини. Яденето на достатъчно протеини е задължително за изграждане на мускули, както и за здравето на метаболизма, нивата на глюкозата, хормоните и други. 

Грижа за себе си – уелнес рутини за зимата

Ледена вана – задължителна в уелнес рутината

Тренировка 12/3/30 – защо е популярна и ефективна ли е?

7. Методът 30/30/30

Говорейки за манията по протеините, методът 30/30/30 стана доста популярен, когато биохакерът Гари Брека сподели концепцията като начин за отслабване, но може да бъде и полезен за хормонално здраве, изграждането на мускули и голямо разнообразие от други ползи. 

протеин, добавки,

Снимка: iStock

Методът включва изяждане на 30 грама протеин в рамките на 30 минути след събуждане, последвано от 30 минути сърдечносъдови упражнения в стационарно състояние. Консумирането на протеин като първа задача през деня може да помогне за стабилизиране на нивата на глюкозата, засилване на метаболизма и намаляване на апетита през останалата част от деня. 30-те минути кардио в стационарно състояние засилват храносмилането, намаляват възпалението и понижават кортизола.

Между другото, не се фиксирайте твърде много върху числата – пак ще получите големи ползи, ако приемете 20 грама протеин в рамките на един час след събуждането и отидете на 10-минутна разходка.

8. Рутината 12-3-30

2023 беше годината на номерираните тренировки. Нашата любима е рутината 12-3-30. Популярната тренировка изисква ходене на бягаща пътека при наклон от 12 и трета скорост в продължение на 30 минути. С предимства като подобряване на сърдечносъдовата форма, подпомагане на поддържането на здравословно тегло и укрепване на вашите кости, мускули и издръжливост, упражнението наистина беше едно от най-предпочитаните през 2023 година. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари