IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Топ 6 храни, които могат да причинят акне

23 януари 2025 09 00

Добре е да ги избягвате, ако имате този проблем

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изследванията показват, че някои храни могат да допринесат за акне. Това може да се дължи на тяхното въздействие върху възпалението или на специфични хормони, които влияят върху развитието на акне.

Акнето е често срещано кожно заболяване, което засяга близо 10% от населението на света. Много фактори допринасят за развитието на акне, включително производството на себум и кератин, бактерии, причиняващи акне, хормони, блокирани пори и възпаление.

Връзката между диетата и акнето е противоречива, но последните изследвания показват, че диетата може да играе значителна роля за появата на пъпки.

В тази статия ще прегледаме 6-те храни, които могат да причинят акне:

1. Рафинирани зърнени храни и захари

Хората с акне са склонни да консумират повече рафинирани въглехидрати, отколкото хората с малко или никакво акне. Храните, богати на рафинирани въглехидрати, включват: хляб, крекери, зърнени храни или десерти, направени с бяло брашно, паста, приготвена с бяло брашно, бял ориз и оризови спагети, газирани напитки и други подсладени със захар напитки, подсладители като тръстикова захар, кленов сироп, мед или агаве.

Едно проучване установи, че честата консумация на храни с високо съдържание на захар или мазнини е свързана с 54% по-високи шансове за акне, докато сладките напитки са свързани с 18% по-високи шансове.

Този повишен риск може да се обясни с ефектите на рафинираните въглехидрати върху нивата на кръвната захар и инсулина.

Рафинираните въглехидрати се абсорбират бързо в кръвния поток, което бързо повишава нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар се повиши, нивата на инсулин също се покачват, за да помогнат за преместването на кръвната захар от кръвния поток във вашите клетки. Високите нива на инсулин обаче могат да бъдат свързани с няколко негативни резултата, включително диабет, сърдечни заболявания и акне.

Инсулинът прави андрогенните хормони по-активни и повишава инсулиноподобния растежен фактор 1 (IGF-1). Това допринася за развитието на акне, като кара кожните клетки да растат по-бързо и като засилва производството на себум.

От друга страна, диетите с нисък гликемичен индекс, които не повишават драматично кръвната захар или нивата на инсулин, са свързани с намалена тежест на акне, според някои по-стари проучвания.

2. Млечни продукти

Много проучвания са открили връзка между млечните продукти и тежестта на акнето при тийнейджъри. Две проучвания също установиха, че младите пълнолетни, които редовно консумират мляко или сладолед, са четири пъти по-склонни да имат акне.

Въпреки това, проведените досега проучвания не са с високо качество. Изследванията до момента са фокусирани главно върху тийнейджъри и млади хора и са показали само връзка между млякото и акнето, а не причинно-следствена връзка.

Все още не е ясно как млякото може да допринесе за образуването на акне, но има няколко предложени теории. Някои проучвания показват, че млечните продукти могат да повишат нивата на инсулин, което може да влоши тежестта на акнето. 

Кравето мляко също съдържа аминокиселини, които стимулират черния дроб да произвежда повече IGF-1, което е свързано с развитието на акне.

Въпреки че има спекулации защо пиенето на мляко може да влоши акнето, не е ясно дали млечните продукти играят пряка роля.

3. Бързо хранене

Акнето е силно свързано с хранене в западен стил, богато на калории, мазнини и рафинирани въглехидрати. Продукти за бързо хранене, като бургери, хапки, хот-дог, пържени картофи, газирани напитки и млечни шейкове, са основата на типичната западна диета и могат да увеличат риска от акне.

Едно проучване от 2010 г. при над 5000 китайски тийнейджъри и млади хора установи, че диетите с високо съдържание на мазнини са свързани с 43% повишен риск от развитие на акне. Редовното ядене на пържена храна увеличава риска със 17%.

Друго по-старо проучване при 2300 турски мъже установи, че честото ядене на бургери или колбаси е свързано с 24% повишен риск от развитие на акне.

Не е ясно защо яденето на бързо хранене може да увеличи риска от развитие на акне, но някои изследователи предполагат, че това може да повлияе на генната експресия и да промени нивата на хормоните по начин, който насърчава акнето.

4. Шоколад

За шоколада се предполага, че предизвиква акне от 20-те години на миналия век, но досега не е постигнат консенсус. Няколко неофициални проучвания свързват яденето на шоколад с повишен риск от развитие на акне.

Едно проучване установи, че склонните към акне мъже, които консумират 25 грама 99% тъмен шоколад дневно, имат увеличен брой лезии от акне само след 2 седмици.

Друго проучване от 2014 г. установи, че мъжете, на които са давани капсули от 100% какао на прах всеки ден, са имали значително повече лезии от акне след 1 седмица в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Точно защо шоколадът може да увеличи акнето не е ясно, въпреки че едно проучване установи, че яденето на шоколад насърчава пилинг на кожата в най-външния слой на кожата и увеличава бактериалната колонизация, което може да допринесе за акне.

5. Суроватъчен протеин на прах

Суроватъчният протеин е популярна хранителна добавка. Той е богат източник на аминокиселините левцин и глутамин. Според някои по-стари изследвания тези аминокиселини карат кожните клетки да растат и да се делят по-бързо, което може да допринесе за образуването на акне.

Аминокиселините в суроватъчния протеин също могат да стимулират тялото да произвежда по-високи нива на инсулин и IGF-1, което е свързано с развитието на акне. Няколко по-стари казуси съобщават за връзка между консумацията на суроватъчен протеин и акнето при мъже спортисти.

Друго проучване от 2013 г. установи пряка връзка между тежестта на акнето и броя на дните на добавки със суроватъчен протеин (44 Trusted Source).

Тези проучвания подкрепят връзката между суроватъчния протеин и акнето, но са необходими много повече изследвания, за да се определи дали суроватъчният протеин причинява акне.

6. Храни, към които сте чувствителни

Акнето се счита за възпалително заболяване. Един от начините, по които храната може да допринесе за възпаление, е чрез хранителна чувствителност, известна също като реакции на забавена свръхчувствителност.

Хранителната чувствителност възниква, когато имунната ви система погрешно идентифицира храната като заплаха и започне имунна атака срещу нея.

Това води до високи нива на провъзпалителни молекули, циркулиращи в тялото, което теоретично може да влоши акнето. Въпреки това, макар да изглежда, че има връзка между възпалението и акнето, нито едно проучване не е изследвало пряко специфичната роля на хранителната чувствителност в развитието му.

Завършването на елиминационна диета под наблюдението на регистриран диетолог или специалист по хранене може да ви помогне да определите дали сте чувствителни към определени храни.

Елиминационните диети действат чрез временно ограничаване на броя на храните във вашата диета, за да се елиминират задействащите фактори и да се постигне облекчаване на симптомите, след което систематично се добавят храни обратно, докато проследявате симптомите си и търсите модели.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари