IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 храни за бързо вталяване

9 май 2011 06 41

Някои доста изненадващи, но според учените - ефективни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Семейните празници по традиция са свързани с консумация на повече от необходимото ни количество храна. Обикновено след тях се замисляме за режим на разтоварване. От друга страна, силното ограничаване на храненето или дори гладуването не са препоръчителни - те само ще доведат до объркване на метаболитните процеси в организма.

Доброто решение е да се премине към план на хранене, който не допуска прегладняване, като редовно осигурява на организма калории от първа необходимост и стимулиране на използването на натрупаните енергийни запаси, под форма на мазнини. Освен хранене на сравнително кратки интервали от 2-3 часа, при този режим се изисква поемане все пак на контролирани количества храна.

Puls.bg
предлага списък от 6 продукта, които могат да се включат в подобна хранителна програма без притеснението, че допълнително ще натоварят организма. Напротив, по-честото им похапване за сметка на други храни, според специалистите, ще спомогне отслабването.

Бадеми

Изследване на Университета на Торонто показва, че хапването на бадеми едновременно с бял хляб влияе по съвсем различен начин на нивата на кръвна захар. По-точно, нивата на кръвна захар след подобна закуска не се повишават толкова, колкото когато се консумира само хляб. По принцип кръвната захар се повишава бързо след поемане на бързоусвоими въглехидратни храни, от групата на които са и тестените изделия от бяло брашно.

Бързото повишаване на кръвна захар обаче води до синтез на повече инсулин от задстомашната жлеза с цел по-бързото поемане на „горивото” от клетките. Бедата обаче при консумация на прости въглехидрати е там, че така, както кръвната захар рязко се повишава при усвояването им, така и бързо пада, вследствие на което изпитваме отново, сравнително бързо, глад. Всъщност резките промени в нивата на кръвната захар водят до натрупване на мазнини, обикновено в коремната област.

Естествено комбинацията хляб и бадеми е наобичайна и далеч от представите ни за изискан вкус. Затова е достатъчно просто да консумираме само бадеми или да пробваме бадемово масло върху пшеничени крекери. Специалистите гарантират, че комбинацията понижава гликемичния индекс на хлебните произведения.

Карфиол

Ако се чудите какво да хапнете на обяд, не се отказвайте от порция задушен карфиол или крем супа от зеленчука. Ако можете да го хапвате суров, ползите от него ще са още по-големи от сваляне на няколко килограма. Освен, че е богат на витамин С и една порция осигурява около 70% от дневната ни необходима доза, карфиолът понижава риска от развитие на рак на дебелото черво, стомаха и белия дроб. Полезното му действие отчасти се дължи на фибрите, които съдържа и които имат свойството да почистват храносмилателния тракт от отпадъчни продукти на храносмилането.

Бобови култури

Според национално изследване на здравето и хранителните навици в САЩ, хората, които редовно консумират зелен фасул, леща, соя, грах, бакла и нахут са с по-ниско тегло от останалите. Според експертите бобовите храни съдържат комбинация от хранителни вещества – белтъчини, фибри и сложни въглехидрати, които горят мазнините.

Като особено полезен се сочи черният боб, който съдържа омега-3 мастни киселини и по-конкретно, алфа-линоленова киселина (ALA). Източник е на ензим, поддържащ обмяната на молибдена, участващ в метаболизма на въглехидрати и мазнини, и на фолиева киселина. Съдържа още специфичен антиоксидант, подпомагащ действието на мангана, който участва в множество метаболитни процеси в организма, включително и регулирането на кръвната захар, белтъци, необходими за изграждане на мускулите,  магнезий, благодарение на който се освобождава енергия, тиамин (витамин В1), фосфор и желязо.

Една купа сварен боб осигурява: 180 мг алфа-линоленова киселина, 2/3 от необходимата ни доза фолиева киселина за деня и 1/3 от препоръчителния дневен прием на белтъчини.

Ябълки

Сякаш няма диета, която да не включва ябълката. И това си има своето обяснение. Тя е богата на фибри – 4-5 г на плод, което поддържа за дълго чувството на ситост. Това се доказва и от изследване, при което се установява, че заради ябълката преди порция спагети се консумират по-малко калории на ядене и общо за деня.

Антиоксидантите в ябълката от друга страна предпазват от метаболитен синдром, вследствие на който по принцип се натрупват мазнини около талията.

Канела

И ако се оплакваме от липсата на десерт, то едва ли има по-подходящ от настъргана ябълка с половин чаена лъжичка канела. Канелата е специална подправка, която следва да присъства на трапезата ни ежедневно. Подпомага контрола на кръвната захар и регулира нивото на отделяния инсулин след хранене. В дългосрочен план канелата подтиква организма да черпи енергия от натрупаните мазнини. Вкусът й е леко сладникав, което изключва необходимостта от добавяне на захар.

Кафе

Несъмнено действието се дължи на кофеина, който се слави със свойството да ободрява. Кофеинът в действителност ускорява обмяната на веществата в организма с около 15%. Ефектът му продължава за 4 часа, което води до изгаряне на 30-50 калории повече на ден. Има данни, че хората, позволяващи си няколко чаши кафе на ден са с 30% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Кафето съдържа и друга специфична съставка – хлорогенична киселина, която има протективен ефект срещу инсулинова резистентност, състояние на организма, водещо до затлъстяване и диабет.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари