IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво казва цветът на урината ви за вашето здраве?

23 март 2016 06 00

Ако сте здрави, тя трябва да бъде светложълта

Снимка: Alexander Wang

Снимка: Alexander Wang

Ако очите са прозорец към душата, то урината е прозорецът към състоянието на бъбреците и черния ви дроб.

Може да звучи малко поетично, но е истина. Факт е, че нюансът на урината говори много за това колко хидратирано е тялото ви и какво се случва в някои от вашите органи.

Именно затова е важно да следите за по-тъмни или екстремни нюанси.

Ето и какво могат да означават различните цветове на урината ви:

Светложълт: Това е нормално и означава, че сте добре хидратирани. Старайте се урината ви винаги да бъде светложълта.

Тъмножълто: Този цвят обикновено е признак на обезводняване. Пийте повече вода в продължение на няколко часа, за да видите дали урината ви ще стане по-светла на следващия ден.

Ярко, неоновожълто: Този цвят обикновено е резултат от приема на мултивитамини.

Охра или цвят на мед: „Това вероятно пак се дължи на дехидратация, но може да бъде признак и на кръв в урината. Ако няколко дни по ред цветът на урината ви е такъв, посетете вашия лекар.

Кафява урина: Този цвят е обезпокоителен и може да е признак на заболяване на черния дроб или да се дължи на кръв в урината.

Розов или червен цвят: Това също би могло да бъде нещо лошо или да бъде напълно безобидно. Например, да е причинено от яденето на много боровинки или цвекло. Все пак, наблюдавайте се няколко дни.

Оранжева урина: Този цвят може да бъде свързан с яденето на много моркови или други оранжеви зеленчуци като тиква. Може обаче да се дължи на проблеми с черния дроб или жлъчните пътища.

Зелен или син: Въпреки че зеленият или синият цвят на урината изглежда странен, той не е невъзможен. Най-често се причинява от бои в храната или от някои видове лекарства, които се взимат за лечение на инфекции на пикочните пътища.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари