IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йогата – начин на живот или секта?

6 юли 2016 09 25

Йога инструкторът Кристина Христова пред Tialoto.bg

Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Кристина Христова е родена в София, но е израснала и продължава да живее в Плевен. Занимава се с йога вече 6 години, а от 4 преподава. Срещаме се с нея, за да ни разкаже повече за йогата и как тя е променила живота ѝ. Тя ще води йога клас в София на 9 юли от 18:00 часа в новооткрита зала за карате, тае бо, танци, йога в столичния квартал „Красно село“.

Как промени йогата твоя живот?

Нямах никакви проблеми, нито опасения да стана вегетарианка, да променя начина си на живот, да започна да се храня здравословно, да следвам принципите, тъй като повечето ги нося в мен. Аз от дете вярвам, че ние не сме само материални същности, но и че имаме духовна страна и колкото мога винаги съм я следвала и съм вървяла по този път. Йогата ми помогна да осъзная много неща в живота си, като това как да обичам, приемам и най-вече разбирам и усещам тялото си. Когато човек е в постоянна връзка с тялото си, той знае и най-малкото неразположение откъде идва и знае точно от какво има нужда във всеки един момент – дали ще е храна, нужда от почивка, сън или физически упражнения, за да може да функционира правилно и да бъде във форма, жизнено и здраво, за да може ние да следваме собствения си път. Без да мислим единствено за здравето си.

Какво учение за теб е йогата?

Йога е психология, тя е цялостна наука за тялото, ума и душата – физическо, духовно и личностно самоусъвършенстване. Помага ни да намерим баланса и равновесието между тялото, ума и душата. Всеки сам избира за какво да я прилага в живота си и от какво има нужда в дадения момент, докъде е стигнал по пътя на развитието си.

Защо едни от най-успелите и мъдри хора в света се занимават с йога? Крие ли тя рецепта за щастие и успех?

Защото са намерили това, от което имат нужда, а то е йога. Тя не е само физически упражнения, тя е наука и за дишането, помага ни да дишаме правилно, да увеличим капацитета на белите дробове, да забавим ритъма на забързания живот и най-вече да успокоим ума, защото почти всички проблеми и дисбаланси идват точно от нашия ум, нашите мисли и емоции, които складираме в нас постоянно. Релаксацията в йога практиките е един важен момент, в който отпускаме цялата си мускулатура след физическата практика, след забързаното ежедневие. Момент, в който можем да станем наблюдатели на собственото си дишане и да позволим на ума да се отпусне и успокои, да усетим за секунди какво представлява медитацията, а тя е точно това – успокояване на ума дотолкова, че да няма излишни мисли, да чуем тишината вътре в нас. Ето това помага на всички известни хора да намалят ежедневния стрес, който трупат. Помага им да доразвият техните таланти и качества, да подобрят начина си на живот чрез здравословна храна и да придобият повече сила и гъвкавост в телата си.

А мъдрите използват йога като цялостна трансформация и начин на живот, за тяхното духовно самоусъвършенстване.

Може ли да бъде съчетана йогата с модерния свят, в който съществуваме?

Разбира се. Светът се развива с много бърза скорост, а ние трябва да се моделираме по него, за да можем да еволюираме заедно с него. В последно време йогата стана много популярна и много модерна, все повече хора започват да се интересуват от нея, но не всички от тях прилагат нейните принципи и духовни закони. Много хора прибягват до нея само като практика на физическо ниво, с цел да свалят някой и друг килограм, да стегнат или огъвкавят тялото си. И това не е лошо разбира се, ако човек е стигнал дотам в развитието си. За мен лично всеки човек е на различен етап от развитие и има нужда от различни неща в различните периоди, не трябва всички да се слагаме в едно число, а по-скоро да приемем гледната точка на другия и да разберем и уважим всеки човек, който е стъпил по пътя на йога. Защото все от някъде се тръгва.

Да не забравяме, че преди всичко йога е ненасилие – както върху себе си, така и върху другите. Не трябва да налагаме мнението си на другите и да очакваме от тях да използват йога за нещо по-голямо и дълбоко от физическите упражнения, ако те не са готови все още за това. Ако сме постоянни и редовни, всичко това си идва от само себе си! Започваш постепенно да променяш режима си на хранене, на живот, на мислене, някои хора или места от ежедневието ти отпадат, но на тяхно място идват други, които отговарят на твоята вибрация и така без да го искаш, то се случва. Просто ставаш по-осъзнат, отколкото си бил преди.

Днешният човек сякаш е обсебен от материалното, загърбвайки духовното и времето отделено за себеусъвършенстване. Какво мислиш за този съвременен проблем?

Този проблем го има в много хора за съжаление. Както споменах, светът се развива с голяма скорост, технологиите ни завладяват отвсякъде, забързаният начин на живот и стреса, който е почти неизбежен. Когато се оставим ден след ден в този кръговрат и ума вземе превес, тогава идва и този проблем. За ума всичко е материя, материалното надделява, умът не ни позволява да чуем душата или интуицията си, за да можем да отделим и малка част за духовно усъвършенстване. А духовното е част на душата, нашият вътрешен висш Аз, който има нужда да се развива. Но умът е този, който го блокира. Затова релаксиращите и медитативни практики са важни, за да можем да се свържем с тази част от нас, която отговаря за нашето духовно себеусъвършенстване.

Колко време седмично трябва да отделяме за йога, за да се преборим с напрежението от забързания начин на живот?

За да има ефект трябва да сме постоянни и редовни. Ако практикуваме два пъти седмично може и да постигнем резултати, но те ще бъдат много бавни във времето. Всеки ден йогата трябва да заема част от времето ни, за да имаме постоянни резултати. Разбира се, не всеки може да си позволи да ходи всеки ден поради липса на време, пари и т. н. Затова, в дните когато не сме при преподавателя е хубаво да отделяме и време за нас вкъщи, дори и 15 минути да направим нещо е по-добре, отколкото нищо. Ако нямаме много време, може да направим няколко рунда Сурия Намаскар (Слънчев поздрав), който е комплекс от 12 последователни асана (физически пози), които загряват и тонизират цялото тяло, цялото кръвообращение се раздвижва и се чувстваме тонизирани и заредени за целия ден. Или да направим няколко дихателни практики и няколко минути релаксация и сме готови.

Безспорно крайният резултат от небалансирания начин на живот е депресията, а тя е все по-често срещана навсякъде около нас. Може ли йогата да я пребори?

Да, ако тя стане неизменна част от нашия живот – така, както сутрин си мием зъбите. Всичко зависи от нас самите, имаме ли желание и воля, всичко може да преборим.

Когато хората имат проблеми или вътрешно неспокойство, те прибягват основно към небалансиран начин на живот включващ прекомерна консумация на храна, липса на режим, тютюнопушене, алкохол и наркотици. Може ли йогата да е заместител на тези пагубни практики?

Може, и аз съм пример за това. Като изключим наркотиците, и алкохол съм пиела, и цигари съм пушила преди години и всичко идва от нашия ум. От нашия начин на живот и на мислене. Практиките в йога помагат да успокоим ума, да балансираме нашите енергийни центрове в нас или чакри, които отговарят за всички наши системи в тялото. Свързани са с всички наши органи и чрез физическите упражнения ние стимулираме органите и системите, засилваме нашия метаболизъм и освобождаваме блокажите на всяко едно ниво. А всеки орган в нашето тяло е свързан с определена мисъл или емоция. И ако прекалено трупаме негативни мисли и емоции в нас, след известно време се разболява и даденият орган. А всички тези стимуланти, прекомерната храна, неспокойството, те ни дават едно чувство на задоволство, което прекалено бързо ни напуска. и прибягваме после пак до тях. Докато в йога ние ежедневно можем да се чувстваме спокойни, хармонични и щастливи и без да имаме нужда от тези стимуланти. Всичко идва пак от това дали позволяваме на ума ни да се успокои, на мислите да притихнат и да се вслушаме във вътрешния си глас. Задължително е ежедневно да отделяме време за нас самите, за да можем да се свържем с душата си, защото ние сме на първо място пред другите. Не, разбира се, егоистично, а затова да се грижим и мислим за себе си и то с любов.

Какво би отговорила на хората, които асоциират йога със сектантски учения и шарлатанство?

Сектата е религиозна група, която отрича всичко извън нея. Докато йога е наука, дори и да има религиозен мотив в нея – нищо не се отрича. По-скоро обратното – там се приема всичко. Не искам да коментирам много този въпрос, тъй като наскоро имаше доста шум от църквата срещу йога точно заради това.

Ако в дадена религия се изповядва и се казва, че има само един бог и всичко друго се отрича, то в йога има много богове. Защото самият Бог е вътре в нас, Бог е край нас, навсякъде, стига само да се огледаме – Бог е в синьото небе, прекрасно зелената трева, в птичките, които пеят така звучно, в самото сътворение, което ние така смело рушим ден след ден.

Както в йогата, така и навсякъде, може да има хора, които шарлатанстват и затова всеки трябва сам за себе си да открие за него точния човек и място за практикуване. Затова е хубаво човек да ходи на различни места и при различни преподаватели, за да намери точно неговия, който ще го научи на това, което има нужда в дадения момент и период в живота.

автор: Иван Георгиев

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари