IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко, което трябва да знаете за екстракта от зелен чай

28 юли 2016 11 00

Съветите на фитнес треньора Мартин Русанов

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Тази седмица неговата тема е свързана с важни моменти ако използвате екстракт от зелен чай.

Макар че съществуват множество различни видове чай, един винаги се е откроявал. Става въпрос за зеления чай. Но защо той е толкова обичан и популярен?

Да започнем с това, че той е чудесна алтернатива на кафето, тъй като една чаша зелен чай може да съдържа между 35 и 100 мг. кофеин, в зависимост от това колко време листата са престояли във водата. Също така, този чай е идеален източник на антиоксиданти (наречени катехини), които са полезни за имунната и сърдечносъдовата система. Да не забравяме и факта, че той спомага за редуцирането на телесните мазнини, действайки като фат бърнър.

Въпреки всички ползи от зеления чай, не всеки има време да си го приготвя винаги. А и горчивият му вкус може да отблъсне. Но това не е такъв проблем, след като несъмнено полезното растение може да се намери и под формата на хранителна добавка.

Множество епидемиологични изследвания са доказали положителните ефекти от редовната консумация на зелен чай за здравето като цяло. Тези положителни ефекти се запазват и в екстракта от зелен чай. Основната разлика между естествения чай и хранителната добавка е в дозировката, като в добавките концентрацията е много по-висока.

Ако смятате да изпробвате екстракта от зелен чай, ето някои неща, на които да обърнете внимание:

Действа като фат бърнър

Ефективността на екстракта от зелен чай (ЕЗЧ) по отношение на изгарянето на мазнини лежи в един комплексен клетъчен механизъм, включващ взаимодействие между катехини и кофеин, водещо до увеличаване на производството на норадреналин в организма.

Имайте предвид, че способността на ЕЗЧ да гори мазнините се влияе от това доколко силна е кофеиновата резистентност на приемащия го. Например, ако изпивате по три и повече кафета или някакви други кофеинови напитки на ден, то ефектът от зеления чай няма да е толкова силен.

Как да се взема

За да избегнете някакви неприятности от включването на ЕЗЧ в диетата си за отслабване, е препоръчително да пиете много вода, тъй като кофеинът и някои други от съставките са диуретици (тоест, могат да доведат до обезводняване). Можете да приемате ЕЗЧ със или без храна. Ако искате да максимизирате ефективността му, комбинирайте го с рибено масло и кверцетин, тъй като тези три добавки действат синергично.

Полезността му варира при отделните индивиди

Зеленият чай действа по различен начин на приемащите го. При някои хора се наблюдава непоносимост към него, изразяваща се в ускорено сърцебиене, засилена тревожност и други странни странични ефекти.

Логично, ако почувствате нещо подобно след употребата на ЕЗЧ най–добре се консултирайте с лекар.

Внимание с дозата

Както и при всяка друга храна или напитка, от дозата зависи дали ще имате полза или вреда от него. Тъй като зеленият чай често се разглежда само в най-положителна светлина, човек лесно може да забрави, че той, и следователно добавката от него – действа като стимулант. Какъвто и ЕЗЧ да приемате, прочетете внимателно етикета и се въздържайте да превишавате препоръчаното количество. Обратното също е вярно – ако вземате прекалено ниски дози, то няма да почувствате пълната полза от зеления чай.

Какво всъщност получавате

В повечето случаи ЕЗЧ представлява изолирана форма на един или повече от съдържащите се в зеления чай катехини, най-мощният от които е ECGC. Който е и най–важен по отношение на горенето на мазнини. Всяка добавка, наречена „екстракт от зелен чай“ може да съдържа от високо количество ECGC до просто парченца чаени листа, обвити в капсула. Повечето добавки с ЕЗЧ съдържат около 50% ECGC, но това е по–скоро ориентировъчно, тъй като няма някаква стандартизирана стойност. В много от тези добавки може да има включени и потискащи апетита вещества. Когато купувате подобна хранителна добавка проверете етикета, за да разберете колко милиграма катехини (и най-вече ECGC) съдържа една доза.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари