Мислейки си за физически дейности, които ефективно горят голямо количество калории, се сещаме за бягането, плуването, колоезденето. Реално ли е да поставяме и секса сред тях? Уви – не съвсем.

Противно на разпространеното схващане, да се поставя сексът сред енергоемките физически натоварвания е преувеличено. Той наистина раздвижва кръвта, но разходът на калории, до който води, не е толкова висок, колкото се твърди.

Установяването на приблизителния калориен разход по време на секс е било цел на редица проучвания, проследяващи хиляди мъже и жени. Част от тези проучвания директно сравняват средния разход на калории за единица време при хора, практикуващи разнообразни физически дейности. Конкретните данни сочат, че сексът не гори калории колкото сериозните или дори колкото средно натоварващите тренировъчни упражнения. Установеният разход на калории по време на секс обаче е подобаващ и заслужава да му се обърне съответното внимание.

Още по темата

При скорошно проучване се установява, че сексът гори приблизително същия брой калории, колкото изгаря ходенето пеш при средно темпо – с около 5 км/ч. За един час секс мъж с тегло 75-80 кг може да изгори около 210 килокалории, т. е. около 3,5 ккал на минута. Това е доста добро постижение, но тук се появява и една важна особеност. Учените установяват, че по време на секс такъв разход на калории може да се поддържа за едва няколко минути. Статистиката сочи, че средната продължителност на един пълноценен сексуален контакт е около 6 минути. Това ще рече, че за този период се изразходват не повече от 21 ккал.

Още за горенето на калории по време на секс четете в Puls.bg