Ходенето на фитнес се препоръчва на хората, които през последните няколко години за натрупали повече килограми и искат да започнат по-здравословен живот. Много инструктори са на мнение, че увеличаването на физическата активност подмладява и извайва мускулите, но за това трябва постоянство. 

Ако тренирате по специално изготвена програма и спазвате всички препоръки на треньoра, но нямате достатъчно добри резултати, значи има нещо друго, което ви пречи. Едно от нещата, на което е нужно да обърнете внимание, е храненето. Нещата, които консумирате преди тренировка трябва да са леки и да не натоварват стомаха, но и да съдържат достатъчно полезни вещества, които да заредят тялото с енергия. 

Знаете ли колко време след фитнеса трябва да ядете? 

30 мин. след тренировка

Много хора си мислят, че това не е правилно, но тялото се нуждае от нутриенти, с които да възстанови защитните си сили след тренировката. Според д-р Анджу Суд, който е специалист по хранене и диетика, в рамките на 30 минути след тренировката е добре да се ядат храни, богати на протеини. Препоръчително е избягване на въглехидратите, които се срещат във вредните бургери, пържени картофки и различни десерти с много захар. 

Още по темата


Планирате всяко хранене

Понякога сте толкова изморени, че си позволявате да хапнете нещо мазно и се успокоявате с това, че здраво сте се поизпотили във фитнеса. По време на тренировка тялото изгаря мазнините и оставя чувство на глад, но то ще изчезне с подходящите здравословни храни. 
Храненето зависи и от времето, през което тренирате. Ако ходите на фитнес вечер, избегнете приема на въглехидрати след това. Ако е сутрин - хапнете повече от тях, за да имате сили до края на деня. Позволено е и до 15 грама протеин след фитнес, но това зависи от теглото и височината на спортуващия. 

Полезни храни след тренировка

* Сандвич с хумус и риба тон - той е с ниско съдържание на калории и високо количество протеини. Хумусът е богат на фибри и е много по-добър от майонезата и горчицата, които обикновено се слагат в сандвичи.

* Яйца - полезни са за растежа на мускулите и същевременно са добър източник на протеини. Омлетите със зеленчуци, приготвени със съвсем малко мазнина са перфектна комбинация. 

* Авокадо - осигуряват на организма витамин В, който засилва метаболизма.

* Череши - богати са на антиоксиданти и по този начин спомагат за облекчаване на болките в мускулите след интензивни упражнения. 

* Кафяв ориз - смята се за антиоксидант. Богат е на фибри и насърчава метаболитните процеси.