Кои плодове и зеленчуци са с най-голяма хранителна плътност, определиха американски учени. Експертите определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи Health Day.

Специалисти от университета „Уилям Патерсън“ са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк – общо 17 съставки, които са много важни за здравето.

Според проучването първите пет места заемат цитруси, следвани от ягодите. Челната позиция е запазена за лимоните, на третото място е портокалът, следван от лайм и розовия и червен грейпфрут.

Изненадващо къпините изпреварват боровинките и заемат шестата позиция. След тях се нарежда белият грейпфрут.

Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите, отбелязват учените.

Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете – когато те зеленеят, хранителните им съставки са по-малко.