IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 минути ходене на ден предпазва сърцето

8 октомври 2019 14 40

Намалява риска от появата на някои заболявания

Istockphoto

Всеки иска да бъде здрав и да се предпази от най-коварните болести. Според проучване, ходенето 30 минути пеша на ден може да намали риска от появата на здравословни проблеми.

Заради използването на новите технологии, все по-малко хора се движат и правят упражнения. Според д-р Саваш Кудаш ходенето пеша помага на човек да води по-здравословен начин на живот. Ако го правите по-често, ще понижите риска от сърдечносъдови заболявания, може да подсилите костната структура и да се предпазите от затлъстяване, което се появява вследствие на обездвижването на тялото и приема на прекалено вредни храни.

Навикът да се яде преработена храна и да не се тренира, е причинил увеличаване на хроничните заболявания през последните години, коментира още медикът. По думите му, според препоръките на Световната здравна организация (СЗО), за да бъде човек по-здрав, той трябва да си прави по една 30-минутна разходка, при това всеки ден.

Колко помага ходенето с тежести?

Ходенето влияе положително не само на физиката, но и на психиката. То има способността да модифицира нервната система по такъв начин, че да намали гнева и враждебността, които изпитва човек.

Ходенето пеша, в комбинация със слънчевата светлина, на която е изложено тялото, помагат на организма да произвежда повече хормони на щастието.

Други ползи от ходенето пеша:

– подобрява зрението;
– грижи се за панкреаса;
– поддържа костите и ставите;
– облекчава болката в кръста;
– подпомага храносмилателната система;
– повишава обема на белите дробове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари