IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко помага ходенето с тежести?

4 октомври 2019 08 30

Обмислете да ги включите дори да нямате нужда от заякване

Снимка: Pexels

Включването на тежести в тренировката ви дава невероятни резултати. Тежестите са важни за развиването на мускулите и дават интересни вариации на често правени упражнения, които не позволяват на тялото да привиква с тях и да спира да еволюира.

Повечето упражнения, изискващи тежест, са бавни и дори статични. Но има една тенденция, в която трениращи залагат на малки тежести, които ползват при кардио движения като например бързо ходене, тичане, каране на кънки и колело, аеробика.

Тежестите са под формата на „гривни“ с лепенки, пълни с пясък или друга сходна текстура, която се закача на глезените и на китките. Целта е да създадат по-голяма съпротива при движение, което съответно води до по-висок разход на енергия и активизация на мускулите.

Внимание!

Ходенето с нормална скорост е полезно за здравето, мускулите, сухожилията и сърдечната система. Изкушаващо е да го използвате по-активно като спорт като поставите тежести на ръцете и/или краката си, но според Медицинското училище на Харвард трябва да помислите внимателно за последиците.

Като за начало постоянното размятане на ръцете напред-назад може да доведе до дебалансиране на мускулите, ако те са „закотвени“ с тежести. Промяната в движението им от своя страна може да причини мускулно напрежение, контузия в китките, лактите, раменете и врата. А според Американската асоциация по движението, носенето дори на леки дъмбели в ръка може да доведе до увеличаване на кръвното налягане.

Какви са ползите

Разбира се, че тежестта е повече съпротивление и усилие на тялото, което води до по-големи резултати. Не само мускулите играят роля за активиране на горенето на калориите, а и сърдечният ритъм, който се покачва и при най-малката промяна на движението и започва да изисква повече кислород.

Освен това постоянното вариране в тежестта не дава възможност на мускулите да свикват с едно и също движение да зациклят на едно положение.

Изводът

Ако искате да вкарате тежести при по-динамични ежедневни движения или тренировка, заложете на не повече от 1,5 кг и то в случай, че китките и глезените ви са в отлично здраве.

Следете как се отразяват тренировките на тялото ви и ако засечете някакъв проблем, веднага махнете излишните килограми.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари