IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъпчем се с вредни храни заради лош сън

16 октомври 2019 08 30

Недоспиването увеличава чувството за глад, твърдят учени

Istockphoto

Колкото по-лош е сънят ни, толкова по-голяма е вероятността да се тъпчем с вредни храни през деня. Според учени от Чикагския университет, безсънието е една от основните причини за покачването на килограмите.

Проучването на екипа, ръководен от проф. Торстен Кант, установява, че системното лишаване от сън увеличава ендоканабиноидите в тялото – хормони, които насърчават похапването на повече нездравословна храна. Заради тях изпитваме наслада от яденето, но и желание да злоупотребим с някои сладкиши, чипсове, снаксове и други пържени неща.

„Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта“, коментира проф. Кант от Северозападния университет в Чикаго.

Според специалиста, при безсъние някои области на мозъка не получават нужната информация и така човек прекалява с храни, които са с повече калории.

напълняване

IStockphoto

„Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите“, коментира още авторът на изследването.

Учените проследяват какво и кога похапват 29 мъже и жени, които са на възраст между 18 и 40 години. Те са разделени на две групи, като при едната всички спят нормално, а след 4 седмици – само по 4 часа на нощ. Първо те се хранят с раздадена им храна за закуска, обяд и вечеря, след което са ползвали шведска маса.

Слаб имунитет – трябва ви повече сън

Участниците променят избора си на храна според това дали имат лош сън или не. След като са по-недоспали, те наблягат на храни като чипс, понички, бисквити с шоколад и други, които са твърде калорични.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари