fallback

Диетолози: Сушените плодове са с повече витамини от пресните

17 October 2019 10:40

Те обаче съдържат голямо количество захар

Сушените плодове могат да бъдат по-полезни за тялото, ако се консумират правилно. Това споделя пред Evening Moscow диетоложката Елена Соломатина. Тя сравнява наличието на витамини в тях с това в пресните плодове.

Така стига до заключението, че сушените плодове съдържат повече витамини, микро- и макроелементи от пресните. Най-много това превъзходство се наблюдава при калия, който е нужен за сърдечната система, както и при магнезия, който нормализира функцията на нервната система. Това обаче не трябва да ви подлъгва да заложите само на такъв вид продукти.

Сушените плодове съдържат в себе си голямо количество захар, което може да доведе до напълняване. А диетичните фибри в тях могат да причинят т.нар. състояние метеоризъм – газове в стомаха.

Според диетоложката Соломатина, най-полезните сушени плодове са сините сливи и черните стафиди. „Те съдържат голямо количество антиоксиданти, богати са на антоцианини, полифеноли. Забавят стареенето и подобряват функцията на сърдечносъдовата система“, казва Елена. Тя добавя, че тези сушени плодове имат и благоприятен ефект върху очите.

Най-опасните диети за здравето. Забравете ги!

Диетоложката съветва да не избирате плодовете по външния им вид. Според нея, тези, които изглеждат „лъскаво и красиво“ най-вероятно означава, че са обработени с химикали.

Яростта и гневът покачват килограмите

Снимки: Pixabay

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
полезни витамини сушени плодове пресни плодове сравнение
0 коментара
fallback