IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За важността на съня: От какво ни предпазва?

16 ноември 2019 09 00

Изследване показва, че недоспиването води до инфаркт, инсулт...

Снимка: Pexels

Сънят е здраве. Този факт е ясен отдавна за специалистите, които неведнъж обясняват колко важен за живота е качественият сън. Освен че съдейства за доброто настроение, гладката кожа и физическото здраве, сънят ни предпазва от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания. Това показва изследване, чиито резултати са цитирани от ЮПИ и публикувани в „Neurology“.

Изследването е обхванало 487 200 души на средна възраст 51 години в Китай, които не са били засегнати от инсулт или сърдечна болест. Участниците са били интервюирани дали са се сблъсквали с един от трите проблема – трудно заспиване, прекалено ранно събуждане, затруднена концентрация на вниманието денем поради недоспиване, три и повече пъти седмично.

11 процента заявили, че се затрудняват да заспят, 10 процента – че се събуждат прекалено рано, а 2 процента се затруднявали да фокусират вниманието си денем.

В рамките на 10-годишното изследване били регистрирани малко повече от 130 000 инфаркта, инсулта, сърдечни или мозъчни увреждания. В сравнение с хората, които нямат симптоми на безсъние, сблъскалите се с трите проблема участници били с 18 процента в по-голям риск да бъдат засегнати от въпросните увреждания.

„Връзката между симптомите на безсъние и уврежданията бе още по-силна у хората, които нямаха високо кръвно налягане в началото на изследването“, заяви Ли Лимин от Пекинския университет.

32 процента от затрудняващите се да заспят получили инсулт или имали сърдечен проблем, докато това се отнасяло за 26 процента от останалите участници. Рискът от тези увреждания бил със 7 процента по-голям за събуждащите се прекалено рано и с 13 процента по-висок за онези, които се затруднявали да фокусират вниманието си.

„Получените резултати не доказват, че симптомите на безсъние предизвикват инфаркт и инсулт, а че има връзка между тях“, отбеляза Лимин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари

Brian ( преди 4 години )
След 5 дена без сън човек полудява, а за 10 - умира.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар