IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Отслабването помага в борбата с рака на гърдата

19 декември 2019 17 40

Ново проучване, засягащо заболяването

Снимка: Pexels

Рискът от рак на гърдата намалява с отслабването. Това заявиха специалисти от Американското онкологично дружество. Лекари отдавна свързват затлъстяването с подобни заболявания, но сегашното проучване е първото с подобен мащаб.

„Това, което открихме е, че жените, които отслабват и успеят да задържат това тегло, имат по-малък риск да се разболеят от рак на гърдата, отколкото тези, които не свалят нито един килограм“, казва Лорън Терас, който е един от осъществилите изследването.

отслабване

Снимка: Pexels

Резултатите са полезни, тъй като само в САЩ 2 от 3 жени са или с наднормено тегло, или страдат от затлъстяване. Проучването на д-р Терас се базира на общо 10 различни изследвания, в които са включени 180 хиляди жени над 50 години. Тяхното физическо състояние е било наблюдавано в период от 10 години.

Близо 7000 от участничките са били диагностицирани с рак на гърдата през отиващото си десетилетие. Теглото им е било измерено преди началото на изследването, по средата и след това накрая. Целта – да се види дали жените са отслабнали и, ако да – дали са успели да задържат това тегло. Другите фактори, които учените взели под внимание, са били физическата активност на участничките, както и дали са подложени на някакви хормонални терапии.

Резултатите показали, че жените, които успели да отслабнат с близо 2 кг и са успели да останат с това тегло, имат с 13% по-малък риск от рак на гърдата. Процентът се покачва с всеки един изгубен килограм.

отслабване

Снимка: Pexels

Терас споделя, че тези, които са отслабнали с близо 10 кг имат 25% по-малък риск от рак на гърдата. „Това проучване наистина дава надежда“, казва пред NBC news д-р Дженифър Лигибъл, която е онколог и също участва в изследването.

„Проучването показва, че има неща, които хората могат да направят, за да намалят своя риск от рак на гърдата“, добавя тя.

Според учените, тези резултати трябва да бъдат взети предвид от лекарите, които да съветват своите пациентки да внимават с теглото си. „Това ни уверява, че отслабването, дори и на такава възраст, може да ни помогне в борбата с рака на гърдата“, казва Карън Бейсън.

отслабване

Снимка: Pexels

Имате слаб метаболизъм? Ето няколко съвета за отслабване

Ракът на гърдата е вторият най-често диагностициран сред жените в Америка. Той също така се смята за втория най-смъртоносен рак сред жените по света. Според доклад на Американското онкологично дружество, всяка жена има около 12% шанс да се разболее от рак на гърдата.

Затова лекарите съветват да се правят профилактични прегледи всяка година.

Чиа семена за отслабване – как действат?

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари