Балансираното хранене се препоръчва от диетолозите за поддържането на добра фигура и здраве. Според тях приемът на храна на приблизително равни интервали поддържа нивото на кръвна захар стабилно, предотвратява появата на „вълчи глад" и дори помага за отслабването.
Американски изследователи обаче твърдят, че междинната закуска има саботиращ ефект при режим, целящ редуциране на теглото.
В проучване на Центъра по превенция към Института за изследване на рака „Фред Хатчистън" в Сиатъл са се включили 123 жени с наднормено тегло и затлъстяване на възраст между 50 и 75 години, които участват в специална програма за редуциране на теглото и изучаване на ефектите на диетичния режим и двигателната активност в профилактиката на рака на гърдата.
При анализ на данните изследователите установяват, че жените, които са хапвали между закуската и обяда, са загубили 7% от теглото си за период от година. За разлика от тях тези, които са пропускали сутрешната междинна закуска, са отслабнали с 11%.
Според специалистите полезният ефект на междинното хапване в първата половина на деня се губи, заради сравнително малкия интервал между закуската и обяда. Според Анн Маккиернан, директор на центъра, този навик е по-скоро излишен, тъй като организмът не може да изпита глад между тези две основни хранения.
От всички 97% жени, които закусват допълнително, тези деветнадесет процента, които хапват между 10 и 11 часа, са по-склонни да ядат прекалено често и през останалата част на деня.
Експертите на института са на мнение, че храненето става все повече „безсмислено". Хората все по-малко ядат, за да осигурят на организма си необходимата енергия за функционирането му, а повече заради други навици. Това според тях налага съставяне на нови режими за здравословно хранене, които да изключват приемането на излишни калории.
Въпреки че не се постига отслабване чрез въвеждане на междинни закуски, това е по-здравословният начин на хранене, подчертават изследователите.
Хората, които се придържат към балансиран прием на храна, консумират повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, с което приемат повече от полезните за чревния тракт фибри.
Изследването е публикувано в изданието на Американското дружество по диететика този месец.
Още интересни новини научете от Puls.bg






В "Опорни хора" на 8 ноември от 19:30 часа: Решението на НС - особен управител влиза в "Нефтохим"
Руски хакери блокираха сайтове на белгийското военно разузнаване
Астронавтите масово страдат от космическа болест – какво представлява тя
Най-старият и най-голям храм на маите е построен, за да изобрази Космоса
Как китовете могат да помогнат на хората да живеят 200 години
Китай се обърна към НАСА, за да предотврати космическа катастрофа
При завръщането на Кабаков: Септември попиля „соколите“ на „Коритото
Ясно е кога ще се тегли жребия за финалните плейофи за Мондиал 2026
Мъст след изгонването от ЦСКА: Манчев тресна "червените" в дебюта си начело на Миньор
Мерки! Дебнат за фалшиви билети на дербито Левски – ЦСКА
Пало санто – срещу негативна енергия и за уют в дома
Уран преминава в Телец на 8 ноември – старото отпада от живота ни
Фрути акценти в маникюра – модерни за всеки сезон (+снимки)
Любовен хороскоп за ноември
Спиралите – надежден метод за предпазване от бременност
Фондация „Григор Димитров“ стартира национална програма „Образование за здраве“
30 минути йога, медитация и ароматерапия
Над 6% от българските деца се раждат чрез инвитро
Остави коментар
kokodidi
( преди 13 години )