Една добра новина за страстните фенове на шоколада – възможно е да имат линия в норма и в същото време да не се отказват от него, стига да не го прибавят към другото си хранене.
Хората, които хапват шоколад два или повече пъти седмично, тежат по-малко от тези, които не си позволяват това удоволствие, установи американско изследване. Става въпрос за хората, които заместват едно дневно хранене с шоколад.
Екипът, ръководен от Беатрис Голомб от университета на Калифорния в Сан Диего, смята, че здравословният ефект може да се дължи на антиоксидантите в шоколада. Известно е, че те свалят кръвното налягане и холестерола.
"Хората просто приемат, че понеже шоколадът е калоричен и обикновено е сладък, трябва да е вреден" - каза Голомб.
Тя и колегите й са използвали данни от изследване на лекарства понижаващи холестерола, за което 1000 здрави доброволци са анкетирани как се хранят, включително и колко шоколад ядат.
Резултатите показали, че почитателите на шоколада приемат средно повече калории, включително и от наситени мазнини, от въздържащите се от това удоволствие, но въпреки това, първите били с по-ниско тегло.
Предишни изследвания показват, че шоколадът намалява кръвното налягане и холестерола, подобрява чувствителността към инсулина. Ефектът се дължи вероятно на антиоксидантите или на други химикали в какаото.
За резултатите обаче има и други възможни обяснения, каза диетологът Ерик Динг, който не е участвал в изследването. Едно от тях е, че ако хората са бедни, купуват само най-необходимото и не си позволяват шоколад. Бедните хора са и по-пълни. Друга възможност е, че тези, които са отслабнали, си позволяват за награда шоколад.
Тъй като американското изследване е сравнително ново и не доказва причинно-следствена връзка, от резултатите не могат да бъдат направени препоръки. Основното за почитателите на шоколада е, да не забравят колко калории съдържа той и да предпочитат черните, по-полезни шоколади.
Ако си позволявате шоколад, яжте го вместо нещо друго, а не го добавяйте към дневните калории.", съветва Ерик Динг.