Храните се умерено и здравословно, но въпреки това не успявате да отслабнете? Може би храните, които си мислите, че са полезни за вас всъщност са пречката да постигнете така желаното тегло. В действителност много от така наречените „здравословни храни“ имат високо съдържание на мазнини, захар и сол. Ето осем продукта, които със сигурност не ви помагат да отслабнете:
1. Мед
Ако си мислите, че медът е много по-здравословен от обикновената захар, то това не е съвсем вярно. И медът и захарта съдържат високи нива на глюкоза. В една лъжица мед например се съдържат повече калории в сравнение със същото количество захар, защото медът има по-голяма плътност. Ако прекалявате с меда, това ще се отрази на фигурата ви сякаш прекалявате със шоколада.
2. Нискокалоричен дресинг за салати
Учени от Университета на щата Айова в САЩ са установили, че нискокалоричният дресинг за салати всъщност пречи на човек да усвои полезните вещества на салатата. Използването на зехтин е препоръчително, защото мазнините помагат да организма да абсорбира по-ефективно полезните вещества на зеленчуците.
3. Зърнени храни за закуска
Най-важно е да изберете правилната и здравословна зърнена закуска. Не всички са толкова полезни, тъй като някои от тях съдържат високо количество мазнини и захар. Най-вече трябва да избягвате тези, които са предназначени за деца, които са ароматизирани, със съдържание на шоколад или със захарно покритие. Винаги четете етикета преди да купувате нов вид зърнена храна.
4. Обезмаслено мляко
Нови проучвания показват, че пълномасленото мляко е по-добрият избор, отколкото обезмасленото мляко. Оказва се, че млякото с ниско съдържание на мазнини не е толкова питателно и има по-ниско съдържание на витамини. Изследванията показват, че пълномасленото мляко повишава обмяната на веществата. Това от своя страна ви помага да изгорите повече калории и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
5. Сурови зеленчуци
Смята се, че термичната обработка на зеленчуците намалява полезните вещества в тях. Последни проучвания обаче показват, че всъщност е точно обратното. По време на готвене някои полезни вещества наистина се губят, но за сметка на това обработените зеленчуци имат по-голямо антиоксидантно действие. Изследване установи, че варените зеленчуци като моркови, спанак, гъби, аспержи, зеле и чушки доставят на организма повече антиоксиданти, отколкото, когато се консумират сурови. Това се обяснява с факта, че термичната обработка разгражда дебелите клетъчни стени на зеленчуците и по този начин е по-лесно за тялото да абсорбира хранителните вещества, които се съдържат в тях.
6. Диетични напитки
Въпреки че изкуствените подсладители в тези напитки могат да убедят вкусовите рецептори, че консумирате захар, мозъкът не може да бъде излъган толкова лесно. Когато организма ви не получи очакваното количество калории, то отива „на лов“ за други, което ви кара да се чувствате гладни и да ядете повече.