IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Диета Рамазан

28 ноември 2012 13 40

Защо е по-добре въглехидратите да се приемат вечер, отколкото през деня

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много фитнес треньори и знаменитости избягват приема на въглехидрати вечерта, тъй като смятат, че това ще им осигури някой и друг нежелан килограм. Оказва се обаче, че новата диета, вдъхновена от Рамазан, може да действа точно по обратния начин. Ново проучване показва, че купа с паста през нощта може да намали риска от диабет и сърдечни заболявания.

Екип от Hebrew University извършил няколко изследвания, като преди това било направено проучване относно хранителния режим на мюсюлманите по време на Рамазан. В този период хората консумират тежки въглехидратни храни именно вечерта. Сложните въглехидрати са добър източник на енергия и включват пълнозърнести макаронени изделия, хляб, ориз, както и боб.

Учените открили, че въпросната диета засилва чувството на ситост – тогава човек няма нужда от допълнително храна. Ситостта повлиява и на производството на хормони, свързани със сърдечно-съдовите проблеми. Затова изследователите смятат, че диета Рамазан е обещаващ хранителен режим за хора с наднормено тегло, които се опитват да отслабнат, пише вестник Daily Mail.

Професор Захария Мадар и неговият екип извършили изследване със 78 полицейски служители. Участниците били разделени в две групи диети – въглехидрати на вечеря и въглехидрати през целия ден. След шест месеца били направени изследвания върху ефекта на диетите върху нивата на три хормона – лептин, грелин и адипонектин.

Резултатите показали, че експерименталната диета Рамазан довела до положителни промени в хормоналните профили на участниците. Също така диетата понижила нива на глад и помогнала за достигането до по-добро тегло, коремна обиколка и телесни мазнини. Диета Рамазан помага и за подобряване на кръвната захар, което означава, че тя е подходяща за диабетици.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари