Не е тайна, че това, което ни е най-вкусно, се оказва най-вредно и калорично. Един от проблемите на диетите е, че често ни ограничават и ни се струва, че приеманите храни не са толкова апетитни, колкото „нездравословните". Има обаче случай, в които по-малко калоричните продукти са по-вкусни от други „калорийни бомби". И въпреки това мозъкът ни копнее за вторите.
Ново изследване на университета в Йейл показва, че виновниците за напълняването се услаждат повече на мозъка ни. По време на хранене се задействат две части на мозъка – едната е свързана с кръвната захар, а другата с вкусовите възприятия, пише Popular Science.
„Истината е, че мозъкът се вълнува от калориите", казва Дана Смол от екипа, провел изследването.
Учените са помолили група доброволци да консумират напитки в рамките на три седмици. Част от тях са пили висококалорични течности, а други – по-диетични. В края на периода станало ясно, че по-удовлетворени са тези, приели калоричните напитки, без реално да има разлика във вкуса заради по-голямото количество калории.
Мозъците на тези хора са били сканирани, за да се установи защо мозъкът им предпочита тези напитки и се оказва, че причината е, че сивото вещество реагира със задоволство към храни с повишено количество калории.
Когато нивото на кръвната захар е по-високо, тогава и чувството на удовлетворение, изпращано от мозъка, е по-силно, твърди Смолс. По тази причина много хора подсъзнателно залитат към бързите и калорични храни.