IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ти си дебел/а!“ е много по-лошо от расизма или сексизма

14 май 2014 10 43

Дискриминацията, свързана с външния вид, има по-голямо отрицателно въздействие

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Представата за „перфектното тяло“ като цяло е широко разпространена в съвременното общество. Мнението, че хората трябва да бъдат слаби и в определени килограми, създава тревожна тенденция на дискриминация спрямо тези, които са с наднормено тегло.

Порицаването на някой човек, който няма „перфектната фигура“, оказва незабавен ефект върху неговото емоционално състояние. Той се чувства отлъчен и дискриминиран, което може да причини сериозни дългосрочни щети.

Оказва се, че критиката по отношение на килограмите има по-голямо отрицателно въздействие върху психическото и физическото здраве, отколкото предразсъдъците срещу пола и расата на даден човек. Въпреки че сексизмът и расизмът са изключително вредни, те не влияят до такава степен на дискриминираните хора.

До това заключение стигнали изследователи, които провели проучване с участието на 6000 възрастни участника. Изненадващо резултатите показали, че критиките към теглото са причинили значително по-голям спад във физическото и емоционалното здраве на хората от проучването.

Отчетено било по-лошо здравословно състояние, по-голяма тежест на заболяванията, по-ниска удовлетвореност от живота и по-голяма самота. Въпреки че изследването не се спира на конкретната причина, обясняваща данните, експертите имат свое становище.

Те смятат, че хората се чувстват по-зле и по-уязвими, ако чувстват, че биха могли да променят положението си по някакъв начин. Казано с други думи – че биха могли да отслабнат и да избегнат критиката. Другото възможно обяснение е, че някои от хората невинаги са били с наднормено тегло и сегашното им състояние ги тормози повече, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Poznato mi e v 5 klas nadebelqx zashtoto...(Dalga istoriq...) I veche 2 godini nqkade postoqnno em obijdat che sma debela ili grozna i t.n. gadno i mn pati sma iskala da me nqma na toq svqt togava pone nqmashe da stradam :/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
13 ( преди 9 години )
И коментарът на "аха" доказва думите ми!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
13 ( преди 9 години )
Да кажеш:"Ти си дебела!" е същото като да кажеш: "Ти си скелет!" Само че много малко хора го осъзнават! И масово се смята за нормално да се констатира, че даден бил "торба с кокали", а на друг като му се каже, че е с наднормено тегло е едва ли не престъпление. Монетата има две страни, но никой не се замисля. Имам доста закръглени познати около себе си, които откровено с омраза говорят за по-слабите хора и ги наричат с какви ли не цветущи изрази! И двете крайности са грозни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Съгласна съм с предното мнение. Минавала съм през такива периоди, и бих казала, че това е много сериозен проблем, изобщо не е за поценяване! Може би е виновно обществото с насадените ни от него глупави идеали!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Вярно е. Познавам няколко момичета, които се разболяха от анорексия заради това. На едната едвам и спасиха живота! И то защо, защото някаква нейна съученичка и внушила, че е дебела и момичето почти спря да сее храни. Проблемът е сериозен. Не знаете как едно подобно подмятане може да се отрази върху психиката на едно 13-14-15 годишно момиче.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар