IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормонална диета

20 май 2014 12 01

Новият хранителен план може да ви направи по-слаби, по-секси и по-подмладени

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки знае концепцията за бавния метаболизъм, който пречи на отслабването. Ако обаче правите всичко възможно да свалите излишните килограми, но въпреки усилията ви това така и не се случва, може би виновникът е друг.

Според авторите на новата книга „The Hormone Doctor“ небалансираните хормони могат да окажат сериозно въздействие върху здравето, сексуалния живот и теглото на човек. Сега Лия Харди, Суси Роджерс и Даниел Систер казват, че имат най-доброто решение на този проблем – както за хормоните, така и за загубата на тегло.

„Всички хормони, ако са небалансирани, могат да се отразят неблагоприятно на формата на тялото“, обяснява доктор Систер. С напредване на възрастта хормоните започват да намаляват и метаболизмът започва да се забавя, което всъщност причинява натрупването на мазнините. Например, ако щитовидната ви жлеза има забавена функция, тя ще намали способността си да гори мазнини.

Хормонът на стреса кортизол причинява натрупването на мазнини около корема, а когато нивата на естрогена паднат, това може да предизвика покачване на теглото. Според доктор Систер обаче има начин човек да контролира хормоналните колебания в организма си, пише Daily Mail.

Как работи хормоналната диета?

За разлика от диетата на Аткинс или Дюкан, настоящата не изисква забрана консумацията на цяла група храни. Вместо това създателите на хормоналната диета призовават хората да се стремят към по-разнообразна и балансирана диета с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати и захар. Ето и правилата на хранителния режим:

Яжте повече протеини

На всяко хранене яжте някакъв вид протеин – от месо, яйца, кисело мляко и т. н. Стремете се храната, която консумирате, да бъде органична.

Ограничете въглехидратите

Не консумирайте скорбяла и сладки въглехидрати. Вместо това набавяйте полезни въглехидрати от плодовете и зеленчуците. Когато постигнете желаното тегло, може да върнете обратно в диетата си въглехидрати от храни като боб и кафяв ориз.

Пийте много вода

Стремете се да консумирате по два литра вода на ден, в идеалния случай тя трябва да бъде по-студена. Не пийте вода, докато се храните. Консумирайте я най-малко един час преди или след хранене.

Снимка: Thinkstock

Яжте плод, но не по време на хранене

Ако искате да хапнете плод за закуска или обяд, имате две възможности. Изяжте плода и изчакайте 30 минути преди да започнете да се храните или изяжте порцията си и изчакайте 2 часа, за да консумирате плод.

Изчакайте 20 минути преди да си вземете втора порция

Това е времето, което е необходимо на рецепторите в стомаха и червата, за да предадат на мозъка, че вие вече сте сити.

Пийте колкото искате кафе и чай

Условието обаче е да не добавяте захар или мляко, освен ако не е бадемово мляко. Заедно кофеинът и лактозата са токсични за черния дроб.

Можете да ядете овесени ядки, но само за закуска

Те са добри за храносмилането, а вие ще имате на разположение целия ден, за да изгорите добрите въглехидрати.

Яжте по малко, но често

По този начин ще поддържате метаболизма си във форма. Яжте на всеки три часа, но избягвайте консумацията на храна късно вечерта.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )