IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрата диета е неспазването на диета

25 май 2014 07 40

Интуицията ще ви помогне, дори когато става дума за храна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

След като времето вече е слънчево и топло, а лятото все по-бързо наближава, вероятно много от вас обмислят започването на лятна диета. Не бързайте обаче!

Преди да тормозите тялото си с гладуване и прочистване със сокове, задължително трябва да се запознаете с новата информация по темата.

New York Magazine твърди, че най-добрата диета всъщност е неспазването на диета. По-конкретно това се нарича „интуитивно хранене” – човек яде това, което иска и то, когато поиска. Тази идея за храненето е била популярна през 1995 година и прави своето завръщане днес.

Университетският психолог Трейси Тилка създала скала, която специалистите могат да използват. С нейна помощ те могат да определят дали техните пациенти се хранят интуитивно или не.

Скалата включва демонстриране на следните умения:

- „Доверете се на вътрешния си глад или знаците за пълнота”. Класиране на глада по скала от нула до десет, записване на физическите симптоми на глад преди и след хранене, дълбоко дишане преди хранене, хранене бавно;

- „Яжте заради физически, а не заради емоционални причини”. Не яжте, защото сте тъжни и не яжте, защото сте щастливи, не яжте, защото сте отегчени или защото сте стресирани. Яжте, защото тялото ви се нуждае от това и вие наистина сте гладни;

- „Дайте си разрешение да консумирате всичко, което искате“. Когато се храните по този начин няма „добри” и „лоши” храни. Също така, ако си позволите десерт, вие подсъзнателно ще искате следващото ви хранене да бъде по-здравословно, за да компенсирате;

Учени и изследователи смятат, че този тип хранене може да ограничи склонността към преяждане и да улесни загубата на тегло. Според тях диетите имат само мимолетни резултати. Обикновено, когато хората спазват диета, те се ограничават и след това започват да се хранят по същия начин, както преди.

Интуитивното хранене има за цел да спре този порочен кръг. Всичко, от което човек се нуждае, е правилното разчитане на знаците на неговото тяло.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Виктория ( преди 9 години )
мерси за отговора и препоръката. то човек като се замисли пази боже от ментета и некачествени продукти.ще пробвам с това зелено кафе.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ася ( преди 9 години )
зърната са специално селектирани и грижливо подбрани. справят се с токсините успешно. споменавам марката защото има и други видове зелено кафе, но се съмнявам в действието им.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Виктория ( преди 9 години )
какво представляват като съставки?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Виктория ( преди 9 години )
абе като ти дойдат повечко килцата къде ще ходиш? особено сега в началото на лятото.тия зърна много са нашумели,явно жените ги ползват и са доволни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ася ( преди 9 години )
за тези, които идскат да пробват тези зърна от зелено кафе са на Natural factor.казвам го понеже има различни видове,а това поне е изпитано и сигурно че действа добре.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ася ( преди 9 години )
съгласна съм с това.не бива да насилваме тялото си и да се тормозим с диети, йо-йо ефекти и т н . аз например чакам с нетърпение да дойдат дините, пъпешите, кайсиите. ям много плодове и се чувствам добре. а тази година за лятото, за да изглеждам добре по препоръка на моя приятелка ще си взема и зърна от зелено кафе. много полезни били и съдействали за изхввърляне на токсините.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )