IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Радост! Провъзгласиха шоколада за „новата супер храна“

7 февруари 2011 10 07

Шоколадът е по-полезен от плодовите сокове

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Шоколадът е по-полезен от плодовите сокове. Това показват резултатите от американско изследване и със сигурност е новината, която шокохолиците винаги са мечтали да чуят.

В добавка към добрата вест сладкото изкушение е провъзгласено за най-новата "супер храна".

Благодарение на проучването на специалистите от центъра "Хърши" в САЩ любителите на шоколада вече няма да изпитват угризение, когато хапват повече от един шоколадов трюфел или поставят тайно топящите се в устата парченца между храненията.

Авторите на изследването са доказали, че на грам продукт шоколадът съдържа повече здравословни растителни съединения и антиоксиданти в сравнение с плодовия сок и има по-висока хранителна стойност, отколкото се е смятало досега.

Благоприятната за шоколада присъда е взета от специалистите, след като са сравнили какаов прах - суровата съставка на шоколада, с прах от плодове като боровинка и нар, известни като "супер плодове" заради полезните им за здравето свойства.

Изследването върху черния шоколад, съдържащ около 60 процента какао, показва, че в него има повече антиоксиданти, сред които флаваноли - полезните растителни съединения, отколкото в плодовете.

Ефектът обаче се губи при горещия шоколад, тъй като е преминал през обработка.

Антиоксидантите неутрализират разрушителните молекули, известни като свободни радикали, и помагат в борбата срещу сърдечносъдовите и раковите заболявания, припомнят изследователите.

Откритието означава, че какаовите зърна отговарят на критериите, според които един плод се класифицира като "супер плод".

"Продуктите, съдържащи екстракт от какаови зърна, трябва да бъдат разглеждани като "супер храни", казва ръководителят на изследването д-р Дебра Милър.

И въпреки всичко - не прекалявайте. Отровата е в дозата.

КоментариКоментари

k4k4v1d4 ( преди 14 години )
Само нека не добивате погрешното впечатление, че се има предвид всякакъв шоколад. Става дума само за черния, заради високото съдържание на какао (което е богато на антиоксиданти и има високо полезно действие) и ниско съдържание на захар. А белият шоколад си е чиста отрова, прави се само от захар, дори не би трябвало да се нарича шоколад. Това е жестоката истина. Хубавото е, че яденето на черен шоколад е въпрос на навик и възпитаване на вкусовете, както яденето на другите здравословни храни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
k4k4v1d4 ( преди 14 години )
Така е, черният шоколад не трябва да се избягва, даже е полезен. Дори и при диета.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 14 години )
Не исках да прозвучи грубо, просто се шегувах, съжалявам ако съм те засегнала, не такава ми беше целта!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
doncheto ( преди 14 години )
Ами да банален е , но нали за това е този сайт , за да могат хората да си изказват мнението свободно ?А колкото до тази мания към шоколада мога да кажа , че всичко хубаво с което се прекалява става лошо ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Щоколадът одавна е моята супер храна!Аз пък когато бях малка получих алергия към шоколада.Ужассс,нали? Дълго време го избягвах,но после установих,че ако е достатъчно качествен не се обривам от никакви количества!Вярвам в шоколада и силата му-лекува депресия,дава хубава кожа и може да се яде и през зимата, и през лятото!:))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 14 години )
Какъв банален коментар!Нека да се обади някой който не го обича!Ехоооо, има ли такива?На 12 преядох шоколад, "драх катерици" 3 дни и ... сложих точка на тази храна.На 15 го преоткрих, влюбих се в него отново и до ден днешен положението не се е променило особено ... Все така влюбена съм :-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
doncheto ( преди 14 години )