IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Какво трябва да се знае за глутен

9 февруари 2011 09 37

Глутенът е хранително вещество, към което може да се развие алергия. Ето какво трябва да знаете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Алергиите към различни храни и хранителни вещества стават все по-разпространени.

Лекарите все още не могат да дадат отговор на въпроса защо това е така, но за щастие, могат да помогнат при овладяването на вече налични алергии.

Едно от веществата, към които са чувствителни голяма част от хората, е глутенът.

Той може да причини т.нар глутенова антеропатия – непоносимост към веществото. Повече за проблема вижте по-долу.

Какво е глутен и къде се среща?

Глутенът е протеин, съставен от белтъците глиадин и глутенин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса и други житни и зърнени култури.

Веществото глутен се съдържа в пшеничното брашно и се определя като главния показател за производство на хляб.

Защо е опасно?

Глутенът е вещество, към което много хора и особено малки деца са чувствителни. Той е чест причинител на хранителни алергии, неправилна имунна реакция, както и кожна чувствителност.

Това е и причината на малки деца да не се дават храни с високо съдържание на глутен.

Как попада глутенът в месните продукти?

В колбасите, освен месо, се влагат и подправъчни смеси. Именно там се съдържа глутенът.

Как се открива непоносимост към глутен?

Непоносимостта към глутен се установява чрез сложен диагностичен процес. Изследването се прави в лабораторна специализирана среда.

Ако нямам открита такава алергия, пак ли трябва да избягвам глутена?

Статистиката показва, че един на всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутен и алергията може да се прояви във всяка възраст.

Кой страда по-често - децата или възрастните?

В повечето случаи болестта е наследствена.

Какви са симптомите на глутеновата непоносимост?

Едни от симптомите са: по-бавно наддаване на тегло, отоци, промени в храненето на детето, прояви на раздразнителност и др.

Симптоми на глутенова ентеропатия при възрастните: Срив в имунната система без обективни причини, рязко отслабване, лесна уморяемост, неспособност за концентрация и променливо настроение.
Как мога да си помогна?

След като се консултирате с лекар, трябва да се придържате към безглутенова диета.

Това включва не само храните, които естествено съдържат това вещество, но и тези, в които то се влага допълнително като подобрител на вкуса.

Вече има специални хлябове и колбаси като детските колбаси на Сачи, които не съдържат глутен, така че храненето ви всъщност няма да пострада.

КоментариКоментари