Алергиите към различни храни и хранителни вещества стават все по-разпространени.
Лекарите все още не могат да дадат отговор на въпроса защо това е така, но за щастие, могат да помогнат при овладяването на вече налични алергии.
Едно от веществата, към които са чувствителни голяма част от хората, е глутенът.
Той може да причини т.нар глутенова антеропатия – непоносимост към веществото. Повече за проблема вижте по-долу.
Какво е глутен и къде се среща?
Глутенът е протеин, съставен от белтъците глиадин и глутенин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса и други житни и зърнени култури.
Веществото глутен се съдържа в пшеничното брашно и се определя като главния показател за производство на хляб.
Защо е опасно?
Глутенът е вещество, към което много хора и особено малки деца са чувствителни. Той е чест причинител на хранителни алергии, неправилна имунна реакция, както и кожна чувствителност.
Това е и причината на малки деца да не се дават храни с високо съдържание на глутен.
Как попада глутенът в месните продукти?
В колбасите, освен месо, се влагат и подправъчни смеси. Именно там се съдържа глутенът.
Как се открива непоносимост към глутен?
Непоносимостта към глутен се установява чрез сложен диагностичен процес. Изследването се прави в лабораторна специализирана среда.
Ако нямам открита такава алергия, пак ли трябва да избягвам глутена?
Статистиката показва, че един на всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутен и алергията може да се прояви във всяка възраст.
Кой страда по-често - децата или възрастните?
В повечето случаи болестта е наследствена.
Какви са симптомите на глутеновата непоносимост?
Едни от симптомите са: по-бавно наддаване на тегло, отоци, промени в храненето на детето, прояви на раздразнителност и др.
Симптоми на глутенова ентеропатия при възрастните: Срив в имунната система без обективни причини, рязко отслабване, лесна уморяемост, неспособност за концентрация и променливо настроение.
Как мога да си помогна?
След като се консултирате с лекар, трябва да се придържате към безглутенова диета.
Това включва не само храните, които естествено съдържат това вещество, но и тези, в които то се влага допълнително като подобрител на вкуса.
Вече има специални хлябове и колбаси като детските колбаси на Сачи, които не съдържат глутен, така че храненето ви всъщност няма да пострада.