Известно е, че болестта на Паркинсон засяга по-голям процент мъже, отколкото жени. Затова нека господата обърнат специално внимание на настоящата информация.
Представителите на силния пол, които поемат с храната антиоксидантите антоцианини, намаляват опасността да се разболеят от Паркинсон с 40 процента.
Този вид флавоноиди се съдържат най-много в горските плодове и ягодите.
Същият предпазен ефект за мъжете имат и цитрусовите плодове, ябълките и шоколадът, които съдържат общи флавоноиди, установиха учени от Харвардския университет след 20-годишно изследване.
Жените обаче могат да се предпазят от Паркинсон само с помощта на горските плодове и ягодите.
На какво се дължи тази разлика при двата пола, учените не могат да кажат. Те препоръчват обаче да се залага на пресните плодове, а не на хранителни добавки, защото "прекалено много полза може да доведе до по-големи проблеми".
В изследването са участвали 49 281 мъже и 80 336 жени. В края му 805 от тях страдали от болестта на Паркинсон.