Карамболата прилича на нещо отровно, наистина. Светло зелено е или златистожълто и разрязан на парченца има вид на звезда.
За това и го наричат още Звезден плод.
Произлиза от Цейлон, но вече го произвеждат в голяма част от топлата част на света – от Майлайзия до Хаваите.
Освен атрактивен външен вид, карамболата притежава ценни качества, които се дължат на богатото съдържание на витамините А, B, С, E и минерали като калций, калий, фосфор, желязо, натрий.
Добър източник е на фибри и помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола.
„Звездният плод“ има едновременно актиоксидантно и антибактериално действие.
Свойствата на карамболата допринасят за благоприятното въздействие на плода при редица здравословни проблеми.
Освен, че е подходящ продукт за отслабване, карамболата подсилва имунната система и защитава организма от чести инфекции.
Предпазва от свободните радикали и клетките от увреждане, подобрява усвояването на желязо. Полезен е и за здравето на зъбите и венците.
А като декорация на всякакви десерти е направо незаменим.
Още по темата: